Hemelse muziek in Gent

Wist u dat sterren subtiele geluidstrillingen voortbrengen? Het Gent Festival van Vlaanderen raakte er door gefascineerd en stelt zijn 54ste editie in het teken van de fonkelende hemellichamen.

Onder de noemer ‘STARS’ treden muzikale sterren aan en vormen de sterren, symbool van creativiteit en verbeelding, ook letterlijk het muzikale thema. Zoals elk jaar staat het festival garant voor drie weken lang genieten van meer dan 180 concerten op de mooiste en origineelste plekjes van Gent en Oost-Vlaanderen.

Drijvend concert

De aftrap wordt traditioneel gegeven door OdeGand. Op 17 september neemt het evenement elke cultuurtempel van Gent in met tango, jazz en klassiek. Een drijvend concert op de Leie vormt de spectaculaire afsluiter van de dag. Bezoekers kunnen bij de Gras-en Korenlei plaatsnemen in bootjes en vandaar volop genieten.

Wim Mertens

Het Festival programmeerde uiter-aard muzikale sterren. Zo componeerde Wim Mertens speciaal voor deze editie A Starry Wisdom, waarin de sterren het uitgangspunt vormen. Hij brengt de compositie op 23 september solo in Sint-Baafs en op 28 september samen met zijn ensemble in Capitole. Het Gent Festival durft ook het klassieke genre te verlaten en trok daarvoor dé flamenco-ster van het moment aan: Isabel Bayon. De Sevilliaanse danst zalen plat met haar oprechte en eigenzinnige vertolkingen. Op 22 september geeft ze het beste van zichzelf in Gent.

Trilling van de sterren

Wie de geluidstrillingen van de sterren aan den lijve wil voelen, moet op 26 september in de leeszaal van de Boekentoren zijn. Tijdens de ‘Sternenrest’ van het Spectra Ensemble wordt het publiek omringd door 192 luidsprekers en 8 musici. De Nederlandse componist Willem Boogman liet zich hiervoor inspireren door de HD129929, een ster waarvan astro-seismologen de trillingsfrequenties onderzochten. Astronaut Dirk Frimout, die samen met collega Frank De Winne peter is van het festival, is gastheer van de avond.

Avanti!

Een voltreffer is telkens weer de muzikale fietstocht Avanti. Dit jaar doet die op 25 september de Leiestreek aan, langs kronkelende waterwegen, met haltes hij het Kasteel van Ooidonk, de Brielmeersen, kerkjes en musea die u onderdompelen in de muziek.

Alle optredens worden 3 keer herhaald, zodat iedereen de 25 km lange tocht op eigen tempo kan afleggen.

Venetiaans Bal

Een Venetiaans Bal in Vlaanderen? Het Gent Festival bewees vorig jaar dat het een succes kan zijn. Wie op zaterdag 1 oktober gemaskerd aanklopt bij de poorten van de Handelsbeurs komt terecht in een wereld van sierlijke gewaden, maskers, schitterende lusters, barokdansen en een overdadig taartenbuffet, een walhalla van klanken, geuren en smaken.

‘STARS’, van 17/09 tot 09/10. Tickets alle concerten: Uitbureau, Kammerstraat 19, Gent, tel. 09 233 77 88 of via www.gentfestival.be

Ann Heylens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content