Help, wat moet ik met mijn ecocheques?

Ik heb weer ecocheques gekregen van mijn werkgever. Leuk, jawel, maar wat moet ik er nog mee? Mijn huis is oké, ik heb al een fiets en ik kan toch niet blijven spaarlampen kopen?

U kunt doen alsof u niet weet dat ecocheques verkopen via e-Bay of Kapaza niet mag (maar uw naam staat op de cheque vermeld, dus ontkennen baat niet). Maar misschien leest u toch het best nog verder. We kunnen met die cheques ook leukere zaken betalen dan isolatie of ecologisch wc-papier!

Ecocheques worden uitgegeven door twee bedrijven: de Eco-Passen van Sodexo en de Ticket EcoCheques van Edenred (vroeger Accor). De grote winkelketens aanvaarden beide, maar veel kleine handelaars hebben slechts een contract met één bedrijf.

In de praktijk bepalen de winkels of ketens echter vooral zelf voor welke producten ze ecocheques aanvaarden. En hun grijze zone is breed. Het is een publiek geheim dat we in doe-het-zelfzaken en tuincentra nog steeds héél veel met ecocheques kunnen betalen.

Niet alle winkels die ecoproducten verkopen, aanvaarden ecocheques, want de handelaar moet een commissie van 5 % afdokken. Daarom aanvaarden ketens – van A.S. Adventure over Ikea en Nature & Découverte tot Vanden Borre – ze sneller dan zelfstandige winkels.

Op de website van de twee uitgiftebedrijven kunnen we zien welke winkels hun ecocheques aanvaarden: www.eco-pass.be (doorklikken op Waar kan ik mijn Eco Pass besteden?) of telefonisch via tel. 02 547 55 11. Bij www.edenred.be/nl klikt u door op Werknemers, Ecocheques en Waar kan ik ze gebruiken? Of u belt tel. 02 678 28 28. Interessant op beide sites is ook, dat u uw postcode kunt ingeven en snel de winkels in uw omgeving kunt ontdekken.

Volgens de regels van de Nationale Arbeidsraad kunnen we met ecocheques producten in zeven groepen aankopen.

Energiebesparende producten

Hier zijn ecocheques niet alleen interessant voor spaarlampen, TL-lampen, ledverlichting en isolatiemateriaal, maar ook als u een elektrisch apparaat moet vervangen: een koelkast of een diepvriezer met het label A++ , een droogkast met de labels A, A+, ...

Producten voor waterbesparing

Denken we bijvoorbeeld aan een regendouchesproeier met spaarkop.

Afvalvoorkoming

Denk niet alleen aan oplaadbare batterijen, maar ook aan een oplaadtoestel voor deze batterijen. En hebt u al een compostvat?

Producten met het Europese ecolabel

Het moet al lelijk tegenvallen als we van deze 1500 ecologische producten niets kunnen gebruiken. Van keukenrollen over milieuvriendelijke verf en bouwmaterialen tot allesreinigers, zeep, sponzen, wasmiddelen en huishoudlinnen. Zelfs tv-toestellen (zoals de lcd-televisie Sharp Aquos) en gipsplaten met het duurzaamheidskeurmerk C2C (cradle to cradle).

Duurzame mobiliteit

Fietsen, elektrische fietsen en elektrische scooters,... Ecocheques kunnen niet alleen dienen voor de aankoop van een fiets, maar soms ook voor de herstellingen aan onze fiets en voor fietsonderdelen, fietskleding en fietsaccessoires. Voor herstellingen kunt u echter niet terecht in de grote sportwinkelketens. Hier moet u rondbellen om te weten welke lokale fietsherstellers ecocheques aanvaarden.

En waarom uw ecocheques niet eens gebruiken voor een trip met de trein?

Treinreizen in België kunnen we in elk stationsloket (alleen daar) betalen met ecocheques. Geen abonnementen, wel tickets, passen en B-dagtrips.

Buitenlandse treinbestemmingen: in de travel shops van Thomas Cook en Jetair en in nogal wat reisbureaus kunnen we tickets voor de Thalys en Eurostar boeken met ecocheques (u moet wel opletten: dit kan niet aan een stationsloket!).

Groene vakantiearrangementen: Een aantal touroperators en reisorganisaties (vooral Thomas Cook, Transeurope, Jetair en Euroreizen) biedt eveneens arrangementen aan: treinreis (vooral hst) in combinatie met logies (al dan niet ecovriendelijk...). Het boeken moet wel fysiek gebeuren in een reisbureau of in een travel shop van een touroperator (dus niet online). Thomas Cook biedt combinaties van een treinreis met verblijf in een Italiaanse agriturismo of een ecologisch vakantiehuisje in Frankrijk. Transeurope heeft treinreizen met overnachting in interessante steden. Het loont dus de moeite eens binnen te lopen in een reisbureau.

Ecohotels: Hotel Fevery in Brugge is momenteel het enige hotel in ons land dat het Europese Ecolabel heeft gekregen. Het aanvaardt ecocheques.

Tuin en natuur

Dat u voor planten, organische meststoffen en tuinbenodigdheden uw ecocheques kunt aanspreken is bekend, maar hebt u al aan meubels, een nieuw parket of een houten balkonvloer gedacht? Met ecocheques kunnen we alle houtproducten kopen die gemaakt zijn van duurzaam geëxploiteerd hout. Die zijn vooral te herkennen aan het FSC-label (Forest Stewardship Council). Winkels die FSC-producten verkopen, kunt u zoeken via de website www.ikzoekfsc.be

Biologische voeding

Sinds 1 januari kunnen we ecocheques gebruiken voor biologische voeding. Die is meestal herkenbaar aan het nieuwe Europese biolabel (sterren op een groene achtergrond) of aan nationale labels zoals Biogarantie, AB of EKO. Maar uw cheques worden niet aanvaard in alle winkels die bioproducten verkopen. Ze zijn bijvoorbeeld niet welkom bij Colruyt en Bioplanet, maar wel bij andere supermarktketens als Cora en Carrefour/GB. Bij zelfstandige biowinkels of leveranciers van groentepakketten hangt het van zaak tot zaak af.

Informatie over welke biowinkels de cheques aanvaarden, krijgt u bij de koepelorganisatie Bioforum: tel. 03 286 92 67 en www.bioforum.be

Maar misschien ook....

Nog meer ideeën? Wat dacht u van een energieaudit van uw woning of een cursus ecologisch rijden?

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content