Help, mijn hoofd barst!

Een barstende, drukkende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.

Waarom we sinussen hebben, weten we eigenlijk niet exact”, vertelt prof. dr. Sophie Claeys, kno-arts in het UZ Gent. “Maar we kennen wel een tiental redenen waarom het goed is dat ze er zijn. Zo zorgen de sinusholtes ervoor dat ons hoofd niet ongelooflijk zwaar is en dat het stevig rechtop blijft. Het zijn ook warmteregelaars voor de hersenen. Het enige probleem is dat de sinussen een goede ventilatie nodig hebben, als dat niet het geval is ontstaan er problemen.”

Kou of allergie

Een sinusitis is meestal het gevolg van een andere aandoening, bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. “Vroeger had maar zo’n 3 à 4% van de bevolking last van allergie. Nu is dat aantal door allerlei factoren – luchtvervuiling, zwaardere allergenen, een te propere leefomgeving – opgelopen tot 25%. Vandaar dat er ook meer sinusitis voorkomt. Bovendien is onze levensstijl zo geëvolueerd dat we voortdurend met wisselende luchtomstandigheden af te rekenen krijgen. We stappen van een goedverwarmd huis door de koude lucht naar onze auto met airco, dan weer uit de auto naar een werkomgeving met alweer andere lucht. En zo gaat dat de hele dag door. De slijmvliezen in onze sinussen krijgen het hard te verduren.”

Vermijd de sprong

Wie last heeft van een allergie of een kou, kan de sprong naar sinusitis vermijden. “De neus spoelen met zout water, de temperatuur zo stabiel mogelijk houden en geen drukverschillen opzoeken: het kan allemaal helpen.” Ook neusdruppels zijn een optie, maar niet langer dan 6 dagen.

“Verder is het verstandig uw lichaam te respecteren en een zware kou serieus te nemen”, zegt dr Claeys. “Een beker warme melk met honing en naar bed!”

Grijpt u niet tijdig in, dan gaan door de allergie of de verkoudheid de slijmbekercellen woekeren, waardoor er meer slijm vrijkomt en dat is dan weer de ideale – vochtige – omgeving voor bacteriën en/of virussen.

Als u last krijgt van hevige aanhoudende pijn rond of achter de ogen of aan het voorhoofd en als die pijn verergert bij vooroverbuigen, is er waarschijnlijk sprake van sinusitis. Andere symptomen zijn een doffe druk in het gezicht of het gevoel dat uw gezicht vervormd wordt. Zodra er sprake is van sinusitis, moet u een dokter raadplegen.

Hoewel het bij sinusitis vaak om een bacteriële infectie gaat, biedt een antibioticabehandeling meestal geen soelaas, zo blijkt uit recent Brits onderzoek. De proefpersonen die antibiotica kregen toegediend, herstelden niet sneller dan de groep met een placebo. Ze hadden er zelfs nog een gezondheidsklacht bij: diarree. Artsen zullen dus alleen antibiotica voorschrijven als er bijkomende factoren zijn die deze behandeling nuttig maken.

Chronische sinusitis

Een acute sinusitis is een momentopname, een chronische sinusitis is van een heel andere orde. Sinusitis is chronisch als de symptomen voortdurend weer opduiken of blijven aanslepen. “Hoe het komt dat sinusitis chronisch wordt, is nog niet gekend”, verduidelijkt dr. Claeys. “Maar in ieder geval gaan we dan op zoek naar mogelijkheden om de luchtcirculatie te verbeteren. We kunnen bijvoorbeeld een aantal tussenschotten in de sinussen weghalen en een grotere ruimte creëren. Dat is delicaat millimeterwerk, vlakbij de hersenen. Zo’n ingreep duurt ongeveer anderhalf uur en patiënten krijgen meteen veertien dagen ziekteverlet voorgeschreven. Mensen die zich geregeld moeten bukken zitten nog langer thuis. En sporten, zwemmen en saunabezoek zijn ook een aantal weken uit den boze.”

Andere mogelijke oplossingen voor chronische sinusitis kan het verwijderen van neuspoliepen zijn (al kunnen die opnieuw aangroeien) of het rechtzetten van een neustussenschot. “Allemaal ingrepen die we pas uitvoeren als we uitvoerig alle mogelijke onderzoeken hebben uitgevoerd en de resultaten bestudeerd.

Soms is zo’n ingreep ook nodig bij heel andere klachten. Er zijn immers mensen die niet weten dat ze aan chronische sinusitis lijden. Het overtollige slijm kan dan ongemerkt langs de keel afgevoerd worden. In combinatie met een afzwakkende hoestreflex bij wat oudere mensen, kan die infectie in de lagere luchtwegen terechtkomen. Dat is niet ongevaarlijk, want zo kunnen complicaties als chronische bronchitis of longontsteking ontstaan.” n

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content