Heerlijk, zo recht van de grill

En nu de daad bij het woord met onze recepten voor een verrukkelijke viergangenmaaltijd die helemaal van de barbecue komt. Neem uw tijd en geniet. Urenlang!

l 4 verse vijgen l1/2 doosje camembert

l 1 kleine theelepel geraspte citroenschil

l 1 eetlepel honing l 1 eetlepel mosterd l 3 eetlepels olijfolie l 3 eetlepels notenolie l peper en zout.

1 Snijd de bovenkant van de vijgen en bewaar de kapjes. Hol de vijgen een beetje uit met een klein scherp lepeltje en bewaar het vruchtvlees.

2 Verdeel de kaas in vier stukken (mét het korstje!) Vul elke vijg met een stukje kaas, strooi er geraspte citroenschil over en zet de kapjes weer op de vruchten. Zet alles koel weg tot de barbecue klaar is.

3Doe het vruchtvlees van de vijgen met de mosterd, de honing, peper en zout in een beker. Mix alles en giet er beetje bij beetje de oliesoorten bij tot u een smeuïge saus hebt.

4 Plaats de vijgen op de zijkant van de barbecue (zachte gloed) en warm ze op tot de kaas gesmolten is. Schik elke vijg op een bordje en giet er honingsaus rond.

l Deze vrij stevige aperitiefhap is vooral bedoeld voor een lange barbecue. Hij stilt de eerste honger zodat u meer tijd krijgt voor het voorgerecht.

l In plaats van vijgen kunt u ook halve peren gebruiken (met een blauwschimmelkaas in plaats van camembert). Of kiwi’s die u vult met geitenkaas. De saus kan dezelfde blijven.

l 250 g zalmfilet l 250 g filet van kabeljauw of zeeduivel l 12 grote ongepelde garnalen of scampi l 12 peperkorrels l het sap van 1 citroen l 4 eetlepels olijfolie l 1 takje verse tijm l 1 teentje knoflook l 150 g basmatirijst l 100 g diepvrieserwtjes, zout.

1Snijd de visfilets in blokjes van 2 cm zijde. Rijg ze afwisselend met de garnalen of de scampi aan spiesjes.

2 Maak de marinade: stamp de peperkorrels fijn en meng ze met het citroensap, de olie, de verkruimelde tijm, het geperste knoflook en zout. Overgiet de visbrochettes met deze saus en laat 30 minuten marineren.

3 Kook de basmatirijst in gezouten water. Voeg vijf minuten vóór het einde van de kooktijd de erwtjes toe. Laat de rijst uitlekken en houd warm.

4 Dep de brochettes droog en laat ze 10 min roosteren op een zachte gloed. Serveer met een bolletje rijst en besprenkel met de rest van de marinade.

l In plaats van wilde rijst kunt u stokbrood met kruidenboter gebruiken.

l U kunt ook werken met tijgergarnalen of grote gepelde scampi.

l Gebruikt u een roosterbakje van aluminium, dan blijft de vis zeker niet aan het rooster kleven.

l 4 piepkuikentjes l 2 aubergines l 1 kg gemengde groene groenten (broccoli, erwtjes, bonen,...) l 1 volle eetlepel van een zelfgemaakt specerijenmengsel (bestaande uit 1/5 zwarte peper, 1/5 komijnzaadjes, 1/5 korianderbolletjes, 1/5 knoflookpoeder en 1/5 paprikapoeder) l 1 ui l 1 teentje knoflook l 0,5 dl arachideolie l 0,5 dl olijfolie extra vergine l 1 eetlepel fijngehakt bonenkruid l peper, zout l 1 citroen.

1Snijd de rug van de kuikentjes open en druk de karkassen zo plat mogelijk.

2 Snijd de aubergines overlangs doormidden, wrijf de snijkanten in met olijfolie en grill ze 10 minuten op een zachte gloed van de barbecue. Hol ze uit met een lepeltje, hak het vruchtvlees in stukjes.

3 Maak alle groene groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes.

4 Doe alle ingrediënten voor het specerijenmengsel in een vijzel en stamp ze fijn. Strijk de piepkuikentjes in met olijfolie en met het kruidenmengsel. Laat even marineren onder een velletje aluminiumfolie.

5Stook de gloed van de barbecue zo warm mogelijk. Leg de opengevouwen piepkuikens op één kant van het rooster en laat ze 25 minuten grillen. Draai ze geregeld om. Kruid ze op het einde met zout.

6 Plaats een wokpan op de andere kant van het rooster en verhit er de arachideolie in. Roerbak achtereenvolgens de fijn- gesneden ui, het geperste knoflook en de groene groenten. Voeg het gehakte vruchtvlees van de aubergines toe en kruid met peper en zout. Druppel er wat olijfolie over.

7 Vul de auberginehelften met het groentemengsel. Bestrooi ze met bonenkruid, wikkel in folie en leg ze op de zijkant van het rooster

8Serveer op een groot bord een piepkuikentje, een gevulde aubergine en een gedurende 30 sec geroosterd plakje citroen.

l In plaats van piepkuikentjes kunt u ook kwartels of kippenborsten gebruiken. De kippenborsten moeten slechts 10 minuten roosteren.

l Op een hete barbecuegloed kunt u even goed wokken als op een keukenfornuis. Denk dus ook eens aan een tuinwokparty als alternatief voor een barbecue!

l 4 niet te rijpe bananen l 1/2 l vanilleijs l 50 g gemalen kokos l 1/2 dl kokosmelk l 0,5 dl witte rum l 1 dl room l 1 koffielepel suiker l dunne krokante koekjes l muntblaadjes.

1Laat het roomijs de dag voordien een beetje smeuïg worden (in de magnetron bijv.). Meng het met de helft van het gemalen kokos, de kokosmelk en de helft van de rum. Laat het ijs weer hard worden. Schep er met een ijsschep mooie bollen uit, wentel ze door de andere helft van het gemalen kokos en leg de ijsbollen naast elkaar op een schaaltje in de diepvriezer.

2Leg de bananen – in de schil! – op de barbecue tot ze helemaal zwart zijn. Klop ondertussen stevig de room op met de suiker en roer er de rest van de rum door.

3Snijd de bananen in stukken zodat de vulling zichtbaar wordt en zet op elk bord enkele stukken banaan rechtop. Versier met een kokosijsbol, wat rumroom, krokante koekjes en muntblaadjes.

l Geen paniek als de bananenschil zwart wordt: ze is stevig genoeg om het vruchtvlees te beschermen.

l De koekjes maakt u zelf door hoopjes banketbakkersroom uit te smeren op een bakplaat. Laat ze bakken in een oven van 180 °C.

aperitiefHAP Gevulde vijgen met camembert

Ingrediënten voor 4 personen:

Onze succestips

Voorgerecht Gemarineerde visbrochettes

Ingrediënten voor 4 personen:

Onze succestips

Hoofdgerecht Piepkuikentjes met groene groenten en aubergines

Ingrediënten voor 4 personen:

Onze succestips

Nagerecht Geroosterde bananen met kokosijs en rumroom

Ingrediënten voor 4 personen:

Onze succestips

Deze en tal van andere overheerlijke recepten en ideetjes om te kokkerellen in de gezonde buitenlucht, vindt u in het boek ‘Outdoor Cooking’ van Felix Alen, met schitterende beelden van Tony Le Duc. Outdoor Cooking, Felix Alen, uitg. Lannoo, 160 p., euro 34,95

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content