Hartjes bloeien in de schaduw

Weinig zon in uw perken op het noorden of tussen struiken en bomen? Er is een plant die de hele lente schaduw en halfschaduw opvrolijkt met roze hartjes.

De plant in kwestie is de Dicentra spectabilis, ook bekend als tranend hartje of gebroken hartje. Ze dankt haar naam aan de romantische show die ze opvoert: ze vormt glasachtige stengels waaraan in april en mei rijen rozerode bloempjes hangen. En die bloempjes lijken op een bloedend hart.

Romantisch als ze is, bloeit de Dicentra spectabilis liefst een beetje verborgen. Ze zal weliswaar ook bloeien in volle zon, maar toch gedijt ze het best in de halfschaduw en schaduw en dat maakt haar best interessant. Elke tuin heeft immers delen die weinig zon krijgen en zeker in het voorjaar is kleur daar zeer welkom.

Zoals voor alle vaste soorten is maart of oktober een goede planttijd. Ons gebroken hartje houdt van relatief rijke humusgrond. Meng de aarde op de plantplaats daarom royaal met bladcompost. Plant liefst drie of vijf planten. Na twee seizoenen kunt u de vrij broze wortelstokken in oktober opgraven, in stukken verdelen en ze opnieuw uitplanten om gratis meer exemplaren te hebben. U kunt ook proberen de bloei binnenshuis te vervroegen. Verhuis een plant in oktober van de tuin naar een grote pot (20 cm diameter) met teelaarde. Zet de pot op een koele, maar vorstvrije plaats en breng hem eind januari naar een verwarmde kamer in volle licht. Al in maart zult u in huis gebroken hartjes zien.

De vroege bloei houdt ook risico’s in: onze Dicentra spectabilis is gevoelig voor voorjaarsvorst. Een nachtje vriezen en alle hartjes zien er helaas helemaal gebroken uit, al blijft de plant zelf onaangetast.

Drie ideale plaatsen in de tuin

In een vasteplantenborder op het noorden. Omdat deze soort vroeg bloeit, mag ze gerust vooraan staan. Telt uw bestaande schaduwborder al veel wit bloeiende planten, dan kunt u kiezen voor de variëteit Dicentra spectabilis Alba (bloemen in de vorm van hagelwitte hartjes).

Tussen bomen en struiken. Onze hartjes zijn geknipt voor een half verwilderde bostuin.

Tussen varens. Varens gedijen goed op schaduwplaatsen, maar hebben het nadeel dat ze pas tegen eind mei helemaal openkomen. Onze hartjes kunnen die gaten in het voorjaar perfect opvullen. Ze zijn uitgebloeid tegen de tijd dat de varens op hun mooist zijn.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content