Hannibal op ski’s

Ruim 2000 jaar geleden jaagde Hannibal de Romeinen de stuipen op het lijf door met zijn olifanten de Alpen over te trekken. In het Oostenrijkse Ötztal wordt die historische gebeurtenis jaarlijks overgedaan. Tot groot plezier van de skitoeristen.

Het skioord Sölden is het hart van het Tiroolse Ötztal, dat ook twee nog hoger gelegen skigebieden telt: Obergurgl en Hochgurgl. Op een hoogte van 2000 tot 3000 meter is Obergurgl een perfect skigebied met een grote sneeuwzekerheid: het seizoen begint hier al eind november en loopt door tot begin mei. Het centrum van Obergurgl, het hoogste dorp van Oostenrijk, ligt op 1930 meter en heeft zijn authenticiteit goed kunnen bewaren. In het centrum houden we halt voor een standbeeld ter ere van de Zwitsers-Belgische professor Auguste Piccard, die in 1931 poogde aan boord van een luchtballon tot in de stratosfeer te geraken. Ze stegen op in Augsburg, raakten door een drukprobleem in de cabine aanvankelijk niet hoger dan 4000 meter maar uiteindelijk bereikten ze toch een hoogte van 15781 meter én slaagden ze erin veilig te landen op de gletsjer bij Obergurgl.

Designhutten en onderwatermuziek

Via de spectaculaire Top Expresskabelbaan glijden we van Obergurgl naar Hochgurl, op 2150 meter. In 9 minuten legt de gondel 3,6 kilometer af. Vervolgens nemen we de Wurmkogellift naar de Top Mountain Star. Op de top van de Wurmkogel – met zijn 3082 meter het hoogste punt van het skigebied – ligt een in strak design en bijna volledig in glas opgetrokken skihut. Van in het dal kun je de honderden Swarovski-kristallen aan de buitenkant van de hut zien glinsteren. Het ultieme bewijs dat ze in dit deel van de Alpen met graagte blijven investeren in het wintertoerisme.

Dat gebeurt overigens ook in het wat lager gelegen Sölden. Daar ligt de Aquadome, een gigantisch complex met binnenzwembaden, sauna’s, gezondheids- en schoonheidsbehandelingen, onderwatermuziek,... goed voor 320 000 bezoekers per jaar. En samen met zijn vrienden organiseert Dietrich Mateschitz, de succesvolle biljonair-oprichter van het Oostenrijkse drankmerk Red Bull, hier op het einde van elk winterseizoen een sneeuwspektakel waar gasten van heinde en verre op afkomen. Dan trekt de hedendaagse versie van Hannibal met veel gedaver en gedonder over de Alpen. Dat de Carthaagse veldheer zo’n 2000 jaar geleden met zekerheid niét langs het Ötztal reisde, daar maalt niemand om. Hij stak weliswaar vanuit Frankrijk de Alpen over met een zesduizendtal soldaten, paarden én olifanten om zijn tweede Punische Oorlog tegen Italië te voeren, maar via een andere route.

Het totaalspektakel heeft plaats op het ruim één vierkante kilometer grote, natuurlijke podium van de Rettenbachgletsjer, 3300 meter hoog. Net zoals 2000 jaar geleden, pleegt de strijdheer op de nachtelijke donkere gletsjer zelfmoord en wordt zijn hoofd symbolisch afgevoerd. De Hannibal uit de 21ste eeuw wordt echter begeleid door sneeuwruimers, crossmotoren, valschermspringers, sport-vliegtuigjes, acteurs, vuurspuwers,...

Tattoo Ötzi

Hannibal is trouwens niet het enige historische wonder waar ze in het Ötztal mee uitpakken. In 1991 deden twee Duitse wandelaars hoog op de Similaungletjser een bizarre ontdekking. Ze vonden er het quasi intacte lichaam van een man van... 5000 jaar oud. Hij was gekleed in vellen, had gereedschap bij zich (pijlen, een boog, een mes) en droeg juwelen. Ogen, huid (mét tatoeages), haar, organen: alles was intact. Hij kreeg het troetelnaampje Ötzi mee en zijn lichaam leverteen massa informatie op over het jongste Steentijdperk. Zijn laatste maaltijd – vruchten, spek en een soort aardappelen – wordt al duchtig nagekookt, want ook de marketingmolen rond Ötzi draait op volle toeren. Uiteindelijk maakte het getatoeëerde mannetje het hele Ötztal én Gurgl wereldberoemd! n

Aart De Zitter

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content