Gulzig te lezen (maar met smaak)

Kookboeken, een roman rond recepten, een door smaakpapillen gegidst stadsbezoek, een ingrediëntenbijbel,... Alles om te lezen: voor, tijdens en na de Week van de smaak (12-22 november)!

Boeken over eten verkopen beter dan welke andere schrijfsels ook. En dit najaar leiden bijna alle kookboeken ons naar Italië. We beperken ons noodgedwongen tot De Zilveren Lepel Pasta (de aanvulling op dé bijbel van de Italiaanse keuken – Standaard Uitg. – euro 29,95 – isbn 9789002235733) en het mooie Ciao Italia (Guy Mirabella, Uitgeverij Inmerc – euro 29,95 – isbn 978906615200).

Wie het menu exotischer wil inkleuren, komt aan zijn trekken met De wereld op je bord (Daniel Soete – Uitg. Roularta Books – euro 29,90 – isbn 9789086792108), een culinaire reis rond de wereld. Wie zo’n reis liever stap voor stap maakt, kan terecht in de reeks Kookschool, waarin De Arabische keuken (Marianne Magnier Moreno – Standaard Uitg. – euro 24,95 – isbn 9789002235306) uitkomt: 80 recepten met sprekende foto’s.

Ook Jamie Oliver gaat vreemd met Jamie’s Amerika (Uitg. Kosmos – euro 34,95 – isbn 9781106105066). Net als onze eigen Piet Huysentruyt met Alles in de wok (Standaard Uitg. – euro 7,99 – 9789002210303). Die andere tv-kok, Gordon Ramsay, bundelde de simpele en lekkere pubmaaltijden in Gordon Ramsay’s Great British Pub Food (Gordon Ramsay & Mark Sargeant – Uitg. Tirion – euro 29,95 – isbn 9789043913164).

Wie dol is op couleur locale, kan in zijn verbeelding rondstruinen in 8 Parijse wijken met Parijs van chèvre chaud tot couscous merguez (Danyel Couet – Uitg. Tirion – euro 29,95 – isbn 9789043912600) . Of in Antwerpen, met Proef Antwerpen (Erik Verdonck – Linkeroever Uitgevers – euro 24,95 – isbn 9789057203237).

Wie liever thuis een feestje bouwt, vindt inspiratie in Abracadabra! Het grote boek over kleine snacks, amuses en culinaire appetizers (Mmmmh! & Grégoire Kalt – Uitg. Inmerc – euro 24,95 – isbn 9789066115293) of- voor een hip buitenfeest – in Lekker buiten (Anne Verbreyt & Xavier De Vil – Stichting Kunstboek – euro 25,00 – isbn 9789058563057).

Een handige must voor elke foodie die wil experimenteren, is Food. Het grote ingrediëntenboek (Christian Teubner – Uitg. The House of Books – euro 45,00 – isbn 9789044324297). Een lijvig boek met alle mogelijke ingrediënten én wat u erover hoort te weten. Van zeewier tot exotisch fruit.

De sfeer, geur en smaak van een keuken opsnuiven zonder een poot uit te steken? Laura Esquivel heeft jaren geleden met haar Rode Rozen en Tortilla’s (half november als luisterboek verkrijgbaar bij Standaard Uitg. – euro 18,95 – isbn 9789052860169) een genre gecreëerd. Erica Bauermeister is een van haar adepten en haar De levensgenieters (Uitgeverij Arena – euro 17,95 – isbn 9789089900289) gaat over een vrouw die kooklessen geeft maar veel meer veroorzaakt dan culinaire sensaties! n

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content