Gsm moet stralingswaarde vermelden

Wie een gsm koopt, moet voortaan worden geïnformeerd over de stralingswaarde van het toestel.

Sinds 1 maart 2014 is het koninklijk besluit van kracht dat de verplichte vermelding van de stralingswaar-de bij de verkoop van gsm’s regelt. Dit besluit is er gekomen uit bezorgdheid voor mogelijk stralingsgevaar. Vandaar dat jonge kinderen extra worden beschermd via een tweede KB, dat de verkoop van gsm’s verbiedt die speciaal ontworpen zijn voor kinderen jonger dan 7 jaar.

Informatie over de stralingswaarde

Meldplicht. Bij gsm’s en smartphones die in ons land worden verkocht, moet voortaan de stralingswaarde (SAT – Specifiek Absorptie Tempo of SAR – Specific Absorption Rate) worden vermeld. Dat geldt evengoed voor toestellen die in de winkel worden verkocht als die welke u online bestelt. Ook in de reclame moet die stralingswaarde opgenomen zijn. Men vertrekt immers van het principe: hoe hoger de stralingswaarde, hoe (mogelijk) schadelijker het toestel.

Elke gsm die wordt aangeprezen – in een reclamefolder of op een website – krijgt daarom een label mee, een beetje naar analogie met het energielabel voor elektrotoestellen. Het A-label staat voor een stralingswaarde kleiner dan 0,4 Watt/kg, het E-label heeft een straling gelijk aan of groter dan 1,6 Watt/kg. De maximale toegestane stralingswaarde in Europa bedraagt 2 Watt/kg. De stralingswaarde en stralingscategorie moeten makkelijk leesbaar en goed zichtbaar zijn. De lettertjes mogen met andere woorden niet kleiner zijn dan die van de andere technische specificaties van het product.

Europese waarde. Het KB heeft betrekking op de Europese SAT-waarde voor het hoofd, de meest kwestbare plek. Enkel deze waarde moet worden vermeld in de reclame en bij verkoop. Voor gsm’s en smartphones die buiten de EU worden gemaakt, worden soms verschillende SAT-waarden meegedeeld. Bijvoorbeeld een Amerikaanse SAT-waarde, naast een Europese. Deze waarden verschillen omdat ze anders worden gemeten. En soms wordt er naast de stralingswaarde voor het hoofd ook nog die voor het lichaam gegeven.

Oproep voor veilig gsm-gebruik

Naast de informatie over de stralingswaarde moet elke verkochte gsm ook nog deze boodschap meekrijgen: Denk aan uw gezondheid, gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde.

Info: http://health.belgium.be. U kunt er onder meer de lijst van vaak gestelde vragen consulteren en u vindt er de teksten van de besluiten.

Annemie Goddefroy

In België zijn er meer SIM-kaarten dan er inwoners zijn. Ongeveer 4% van de gsm-gebruikers belt meer dan 30 minuten per dag. (Bron: Federale Overheidsdienst Volksgezondheid)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content