© GETTY IMAGES

Grondig renoveren doe je zo

Voel je je wat verloren als je denkt aan alles wat er moet gebeuren om je woning grondig te renoveren? Volg de gids!

Om de nieuwe energiedoelstellingen te halen, moet tegen 2050 circa 95% van alle woningen in Vlaanderen worden gerenoveerd. Totale kostprijs: 5 miljard euro, te verdelen tussen de overheid en de eigenaars. In Brussel en in Wallonië is de toestand niet rooskleuriger. Ongeveer 70% van alle Waalse woningen werd gebouwd voor de jaren 70 van vorige eeuw, in een tijd waar niemand wakker lag van het klimaat. Uiteraard vraag je je als eigenaar af hoeveel de renovatie van je woning zal kosten en hoe je eraan moet beginnen. Het spoor bijster in dat labyrint? Wij gingen op onderzoek uit en helpen je op weg.

VOOR JE ERAAN BEGINT

We vertrekken van een woning die volledig moet worden gerenoveerd, maar uiteraard hangt alles af van de staat van je pand en van de werken die je al hebt laten uitvoeren. Het eerste advies van deskundigen luidt steevast: zelfs voor een grove schatting van de werken en de kosten schakel je best een architect of energieauditeur in. De 200 tot 250 euro die je daarvoor moet neertellen, zullen je nadien een pak geld doen besparen. Hun raad zal je ook in staat stellen de werken correct te plannen. Want het is zinloos om hoogrendementsglas te plaatsen als je spouwmuren nog niet geïsoleerd zijn of als je nog niets hebt ondernomen om je woning beter te verluchten. Hetzelfde geldt voor een performant verwarmingssysteem: is je huis niet geïsoleerd, dan heeft het geen zin, want waarom zou je de buitenlucht verwarmen? Kortom, een grondige renovatie staat of valt met warmte-isolatie. En dat is het thema waar we hier op inzoomen.

TEL BIJ JE INITIËLE BUDGET 15% BIJ. JE KAN JE NIET VOORSTELLEN HOE BESMETTELIJK RENOVEREN IS.

TOPPRIORITEIT: HET DAK

Alles begint met de isolatie van je dak: elke euro die je investeert in isolatiemateriaal levert ongeveer 5 euro energiebesparingen op. Een niet-geïsoleerd dak is immers verantwoordelijk voor zo’n 30% van alle warmteverlies. Als je je zolder degelijk isoleert met een materiaal zoals rotswol of een natuurlijk alternatief zoals houtwol, kan je ruim 20% besparen op je energieverbruik. De bekendste techniek is het dak langs de binnenkant isoleren met thermisch isolatiemateriaal en met een dampscherm. Maar ben je niet van plan om je zolder ooit om te vormen tot extra woonruimte, dan kan je ook enkel de zoldervloer isoleren.

AANDACHT VOOR DE MUREN

De volgende stap is de isolatie van je buitenmuren. Slecht geïsoleerde muren zijn verantwoordelijk voor 20 tot 25% van het energieverlies van je woning. In oude huizen zijn de spouwmuren vaak hol. Doe zelf de test: in de winter voelen je muren dan ijskoud aan, en in de zomer warm. Een van de oplossingen om je pand te isoleren is gaatjes boren in de spouwmuren en via die weg de spouw opvullen met isolatieschuim of -vlokken. Je kan ook cellulose of perlietkorrels in de spouwmuur laten blazen. Uit studies is gebleken dat spouwmuren opvullen het isolerende vermogen met een factor twee tot drie verbetert. Deze goedkope techniek – reken op 20 tot 30 euro per m2 – is helaas niet altijd toepasbaar. Gelukkig kan je je muren ook langs de buitenkant isoleren. In dat geval wordt er thermisch isolatiemateriaal tegen de gevel gezet, waarop dan een afwerklaag wordt aangebracht (pleister, baksteen).

DRIEDUBBEL GLAS IS GEEN MUST

Zijn je dak en je muren geïsoleerd, dan is het tijd om de ramen aan te pakken. Door die extra te isoleren, neemt het energieverlies van je woning met 10 tot 15% af. Enkelvoudige beglazing heeft een isolatiewaarde van 5,6 W/m2K, bij de huidige dubbele beglazing is dat 1,0 W/m2K. Als je je ramen vervangt, verbetert ook het thermisch comfort van je woning gevoelig: het glas voelt niet langer koud aan, er treedt minder condensatie op, enz. Driedubbele beglazing kost doorgaans een pak meer en loont niet altijd de moeite, tenzij in een passiefwoning.

Als het enigszins kan, isoleer je tot slot ook best je vloer. Bevindt er zich onder je vloer een (kruip)kelder, dan kan je je vloer makkelijk langs onder isoleren. Maar hoed je voor koudebruggen, dat zijn delen van de buitenschil met een lage thermische weerstand. Zoals een metalen steunbalk, die condensatie veroorzaakt en waar niet zelden water afdruppelt. Koudebruggen ontstaan vaak op plaatsen waar de isolatielaag onderbroken is, bijvoorbeeld rond ramen en deuren, of daar waar het dak op de buitenmuren aansluit, enz. De gevolgen van een koudebrug? Warmteverlies, condensatie en schimmelvorming.

EN WAT LEVERT DAT OP?

Wanneer een slecht geïsoleerde woning wordt gerenoveerd met performante isolatiematerialen, dan ligt volgens een Duitse studie het primaire energieverbruik daarna acht keer lager. Als je de gevel, het dak en de vloeren isoleert, koudebruggen aanpakt, nieuwe ramen steekt, maar ook een condensatieketel, mechanische ventilatie met een warmtewisselaar enz. plaatst, heb je in plaats van 40 liter stookolie per m2 nog maar 5 liter per m2 nodig om je woning te verwarmen.

HOEVEEL GAAT DAT KOSTEN?

Voor een ingrijpende renovatie moet je rekenen op een budget van 1.800 euro/m2. Dat is een schatting. De eindfactuur hangt sterk af van de te renoveren oppervlakte – hoe groter die is, hoe lager de prijs per m2 -, de gekozen materialen, de toegankelijkheid van de werf, enz. Wij hebben in dit artikel de nadruk gelegd op een energiebesparende renovatie, maar in dat budget van 1.800 euro/m2 zitten ook werken zoals een moderne keuken installeren of de elektrische installatie updaten. Om je elektriciteit aan de huidige normen te laten voldoen moet je rekenen op ongeveer 10.000 euro.

Nog een laatste tip voor je de sprong waagt: wanneer je bij je bank langsgaat voor een renovatielening, tel dan bij je budget 10 tot 15% bij, kwestie van onverwachte kosten in te calculeren. Je kan je niet voorstellen hoe besmettelijk renoveren is. Zo moet je om nieuwe elektriciteitsleidingen te leggen sleuven in de muur slijpen, die je nadien moet bijpleisteren, om maar iets te noemen.

Het reboundeffect

Het is een valstrik van formaat: je woning renoveren om ze energiezuiniger te maken is op zich geen garantie voor een lagere energiefactuur. Want de verleiding om het comfort van je woning op te krikken – en bijvoorbeeld ruimtes te verwarmen die voordien niet werden verwarmd – is bij een renovatie groot. Dat heet het reboundeffect: na de renovatie verandert je gedrag dusdanig dat het energiebesparende effect deels of helemaal wordt tenietgedaan.

Grondig renoveren doe je zo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content