Groetjes vanuit uw tuin!

Uw woning ruilen met vreemden om het uiterste uit uw vakantie te halen en ze toch betaalbaar te houden? Huisruil kent steeds meer succes. Krijgt u straks ook een kaartje met ‘zonnige groetjes’ vanuit uw eigen tuin?

Een echtpaar uit Thames, in het oosten van Auckland, Nieuw-Zeeland, wil zijn huis ruilen met Belgen. Ze wonen in een ruime woning in de heuvels, groot genoeg voor 4 mensen. Ze stellen een ruil voor van 2 tot 3 maanden, tussen 19 augustus en 18 november.

Een echtpaar uit Keulen heeft vlakbij het centrum van de stad een appartement voor twee personen dat het wil ruilen. De periode en de ruilformule zijn overeen te komen.

Een gezin uit Zuid-Afrika wil 3 weken ruilen met een Europees gezin. De twee kinderen zijn 9 en 13. Hun huis, vlakbij Kaapstad, ligt tussen het strand en de bergen.

Een gezin van zes personen uit Holwerd, bij Dokkum in Noord-Holland, zou graag een week naar Antwerpen komen. De kinderen zijn 7, 4, 3 en 1 jaar oud. Hun huis met tuin ligt vlakbij de eilanden.

Dit zijn enkele voorbeelden van zoekertjes uit de databank van één van de vele organisaties die zich bezighouden met huisruil. “Het principe is eenvoudig”, vertelt Simone (63), die al jaren een fan is van de formule. “Twee gezinnen ruilen gedurende de vakantie van woning. Wij hebben op die manier al half Europa verkend: het achterland van Nice, Wenen, Berlijn... Wij vertrekken gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar, soms voor korte en soms voor langere vakanties...”

Suzanne en Jean-Pierre, twee vijftigers die net uit Californië terug zijn, klinken even enthousiast: “Wij droomden al jaren van een reis naar Amerika, maar de hotelkosten hielden ons altijd tegen. Dus plaatsten we een beetje aarzelend de foto van ons huis op een gespecialiseerde website. Er kwam antwoord van Amerikaanse gepensioneerden en het contact verliep uitstekend. We hebben zelfs afgesproken om ook van auto te ruilen. En het is allemaal goed verlopen. We hebben uitstappen gemaakt naar Los Angeles, San Francisco, de Grand Canyon en de Vallei des Doods. En toen we terugkwamen, was ons huis piekfijn in orde. Niet slecht voor de prijs van een zoekertje!”

Hoe het werkt

Hoe gaat dat nu allemaal concreet in z’n werk? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke voorzorgen moet ik nemen? Moet ik me verzekeren?

Bij huisruil worden nog veel vragen gesteld, maar eigenlijk is het allemaal heel eenvoudig. Tegen betaling van een bijdrage van enkele tientallen euro’s schrijft u zich in bij een gespecialiseerde organisatie of website. U beschrijft uw woning, zorgt voor een foto en kiest de landen uit die u graag zou bezoeken. Op die manier stelt u een ruil voor aan alle mensen die belangstelling hebben voor een verblijf in België. Als een van hun voorstellen met het uwe overeenkomt, kunt u verder. In de praktijk spreekt u de praktische voorwaarden van de ruil rechtstreeks af met de andere partij: datum en duur, overhandiging van de sleutels, eventuele terbeschikkingstelling van een auto,...

De voordelen

De formule heeft een heleboel troeven:

kostenbesparing. Om te beginnen bespaart u op één van de grootste kosten van een vakantie: het verblijf. U hoeft geen hotel, appartement of chalet te reserveren. Huisruil is een vorm van wederzijds dienstbetoon die u de kans geeft uw vakantie door te brengen in een echt huis, een villa, een jacht... zonder iets te betalen. Uw vakantiebudget blijft dus beperkt tot het vervoer, het eten en het zakgeld. Soms omvat het ruilpakket zelfs een auto.

een oppas voor uw huis. Uw woning staat niet leeg terwijl u weg bent, zodat u weet dat het bewaakt is, de bloemen water krijgen, de brievenbus wordt leeggemaakt, de goudvissen te eten krijgen...

het leven zoals het is... U verblijft in het hart van een streek en dus niet in een vakantiedorp met hoge betonnen muren eromheen. Dat betekent dat u het land echt kunt ontdekken en kunt leven zoals de plaatselijke mensen dat doen.

De nadelen

Elke medaille heeft haar keerzijde, daar ontsnapt de huisruilformule niet aan:

niet 100 % waterdicht. Het systeem is gebaseerd op vertrouwen. Normaal zullen uw gasten zich in uw huis gedragen zoals zij verwachten dat u zich in het hunne gedraagt. U bent echter nooit 100 % beschermd tegen diefstal, beschadigingen en andere problemen, ook al zijn dergelijke gevallen hoogst zeldzaam. Bovendien moet u ermee kunnen leven dat andere mensen uw lakens, uw badkamer, uw favoriete zetel, uw servies gebruiken...

niet geschikt voor rondtrekkers. Het systeem is niet geschikt voor mensen die in een land willen rondtrekken. U moet immers min of meer ter plekke blijven. Korte uitstappen kunnen altijd, maar de formule houdt in dat u de woning niet langer dan enkele dagen na elkaar verlaat.

geen last-minute. Een vakantie als deze moet u minstens een maand vooraf plannen. U mag niet met een welbepaalde bestemming in gedachten plannen maken, maar moet openstaan voor alle mogelijkheden en ze durven aangrijpen.

De bestemmingen

De ruilformule kent vooral succes in de Angelsaksische landen. De Verenigde Staten, Australië, Canada, Nieuw-Zee- land... het zijn bestemmingen waar u makkelijk met vakantie kunt. Maar het zijn de enige niet. In Europa zijn er vooral mogelijkheden in Frankrijk en Spanje. In totaal komen een vijftigtal landen in aanmerking.

Zelf een overeenkomst maken

De organisaties die ruilzoekertjes verspreiden zijn geen reisagentschappen, maar wel tussenpersonen voor mensen met belangstelling voor de formule. U moet de voorwaarden voor de ruil dus zelf met de andere partij overeenkomen. Om alle misverstanden en onaangename verrassingen te voorkomen, is het aan te raden een ruilcontract met elkaar af te sluiten. Het contract bepaalt de precieze begin- en einddatum van de vakantie, maar ook de modaliteiten van het verblijf: mag de telefoon worden gebruikt, hoe moet de woning worden onderhouden (schoonmaak?), hoe wordt het verbruik van water, gas en elektriciteit geregeld? Wie zal de planten water geven, het gras maaien? Hoe zit het met de lakens, de handdoeken en keukenspullen? Wat zijn de instructies voor huisdieren? Enzovoort...

Om er zeker van te zijn dat u niets fundamenteels over het hoofd ziet, kunt u de organisatie (Taxistop, Intervac,...: zie kader hieronder) vragen om u een type-overeenkomst te bezorgen. Daar voegt u eventueel zelf aan toe wat u in uw geval belangrijk vindt.

De verzekering

Als u zich bij een ruilorganisatie inschrijft, moet u een lidgeld betalen. Normaal omvat dat lidgeld een verzekering voor de schade die u tijdens het verblijf in het ruilhuis zou kunnen aanrichten. Hetzelfde geldt voor uw gasten. Ook zij zijn bij hun inschrijving lid geworden en dus op hun beurt verzekerd voor schade aan uw woning. U kunt desnoods ook een beroep doen op uw eigen verzekeringen. Uw autoverzekering blijft bijvoorbeeld geldig, net zoals wanneer u de auto aan uw echtgenoot of een vriend zou uitlenen.

De woning

Een van de grote voordelen van deze formule is, dat u geen eigenaar hoeft te zijn of geen kast van een villa te hebben om aan huisruil te doen. Een appartement of een gezinswoning volstaat. Het is evenmin nodig dat u eigendommen van gelijke waarde ruilt. Het belangrijkste is dat iedereen tevreden is met de ruil en er een prettige vakantie van maakt.

A Simon Casette

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content