Groenten oogsten op het dak

U hebt geen tuin maar wel een zonnig plat dak? Ideaal voor de nieuwste trend: een dakmoestuin. Al gedijt de ene groente er beter dan de andere.

Op het dakterras van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel is een deel van de groenten al geoogst. De pompoenen en de kolen zijn nog aan het groeien. Hier loopt sinds februari het project Potage-Toit: in plantenzakken gedijen groenten en tuinkruiden en in betonnen kuipen wiegen bloemen die insecten moeten lokken. Verder telt de dakmoestuin een kleine plastic serre, een bijenhotel en compostbakken.

“We willen aantonen dat je op een duurzame manier een deel van je eigen groenten kunt telen, ook als je geen tuin hebt”, legt projectleider Filippo Dattola van vzw Le Début des Haricots uit. “Geloof me: op zo’n dak hebben de groenten minder te lijden van uitlaatgassen dan in een tuin naast een drukke weg!”

Dakmoestuinen zijn in elk geval een echte hype aan het worden. Op de daken van de slachthuizen in Anderlecht is er zelfs eentje van 3.000 m² gepland. Maar bij u thuis kan het ook op veel kleinere schaal, bijvoorbeeld op het plat dak van een aanbouw of een garage.

Wat hebt u nodig? Een plat dak in de zon of halfschaduw, een waterafvoer via een regenpijp, plantenzakken, teelaarde en een manier om gemakkelijk water te geven (bijv. een tuinslang die op het dak blijft liggen). Plantenzakken zijn te koop in elk tuincentrum. Ze moeten gemaakt zijn van materiaal dat ademt en vocht doorlaat (reken zo’n euro 9 voor een eenvoudig model). Vul ze met teelaarde op zo’n manier dat ze niet meer wegen dat 15 kg per zak. Speciaal voor daktuinen bestaan in de handel ook in vakken verdeelde boxen met een ingebouwd bewateringssysteem, maar deze oplossing is veel duurder. Wat u ook kiest, ga eerst na wat voor uw dak de maximale draagkracht per vierkante meter is.

Wind, warmte en duiven

Het zaaien, planten, verzorgen en ondersteunen gebeurt op dezelfde manier en op dezelfde tijdstippen als in een klassieke moestuin. Voor grote groenten (pompoenen, kolen...) plant u één plant per zak. Van kleinere groenten (sla, worteltjes...) kunt u in elke zak drie tot vijf planten laten groeien.

Op het dak krijgt u wel te maken met veel wind, een grote weerkaatsingswarmte op zonnige dagen en... duiven. Ligt een deel van uw dak vrij beschut (met toch nog zonlicht), dan kunt u hier windgevoelige planten zoals tomaten plaatsen. De weerkaatsingwarmte vereist dat u de planten elke dag water geeft. Wat de duiven betreft, kwam Filippo Dattola erachter dat de vogels vooral uit zijn op koolbladeren. Deze plantenzakken beschermt hij daarom met een net. Van tomaten en andere groenten moeten de lieverdjes gelukkig niets weten.

De projectleider kan ook al een eerste balans opmaken: “Vooral broccoli, kolen, kleine uitjes, slasoorten, worteltjes, pompoenen, basilicum en andere kruiden doen het goed op ons dak. Tomaten en komkommers gedijden minder goed, wellicht door de blootstelling aan de wind. De minst gelukte teelt zijn de aubergines.”

Dakmoestuin van de Koninklijke Bibliotheek, Keizerlaan 2, 1000 Brussel. Toegang via de cafetaria (Vijfde verdieping). Vrij te bezoeken op weekdagen, van 9 tot 15.15 uur.

Ludo Hugaerts – Foto’s Guy Puttemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content