Groen Brussel

Brussel is niet enkel baksteen en beton. De vele parken, bossen en zelfs een stuk woud, maken van de hoofdstad één van de groenste van Europa. Ontdek de groene longen van het Brusselse Gewest.

Ook al is de molen zijn rad kwijt, hij ziet er nog altijd imposant uit. Met zijn voeten in een beekje, aan de rand van een kasseiwegje, zou hij niet misstaan in het Pajottenland. Maar de Nekkersgatmolen bevindt zich niet bepaald op het platteland. Wel op enkele minuten wandelen van het station van Ukkel en op amper 7km van de Brusselse Grote Markt. Kortom: op een steenworp van het stadscentrum van onze hoofdstad. Niettemin is hij omgeven door weelderige natuur – de Keyenbempt – met moerassen en collectieve moestuintjes.

Overal bomen

Een stukje platteland in de stad: het blijkt in Brussel heel gewoon. Het gewest bulkt van de grote en minder grote groene gebieden. “Niet veel mensen weten dit, maar eigenlijk is Brussel een zeer groene stad”, zegt Alain Carlier, lid van de vzw Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR).

“Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is zo’n 16.000hectaren groot en niet minder dan de helft daarvan (8.000 ha!) is groene ruimte. Je vindt in de hoofdstad zelfs nog enkele weiden en velden. En aan de rand van het Zoniënwoud zijn er tal van parken en straten met bomen.”

Het is dus perfect mogelijk om het Atomium of de Basiliek van Koekelberg te bekijken vanuit het groen! De ene Brusselse gemeente is al beter bedeeld dan de andere, maar in alle gemeenten vind je plantsoenen tussen de huizenblokken en zelfs collectieve moestuintjes. Je krijgt meteen een heel ander beeld van de hoofdstad en van bepaalde gemeenten met een weinig idyllische reputatie, zoals Anderlecht of Sint-Jans-Molenbeek.

Bewegwijzerde wandelpaden

Je moet natuurlijk je weg een beetje kennen. Gelukkig zijn de wandelwegen zo goed als overal bewegwijzerd. Door het gewest lopen drie grote routepaden of GR-paden, waaronder de GR 12 tussen Amsterdam en Parijs. En Leefmilieu Brussel heeft aan de rand van het gewest, maar nog binnen de grenzen, het wandeltraject Groene Wandeling uitgewerkt. Terwij de provincie Vlaams-Brabant net buiten de grenzen, van het hoofdstedelijk gewest de streek-GR Groene Gordel heeft uitgestippeld (lees ook: Wandelen in en om de hoofdstad). Probleem bij deze routes is dat ze een enorme lus in en om de hoofdstad vormen die je niet in één keer kan afleggen (60km voor de Groene Wandeling). Niet praktisch voor een zondagse wandeling wanneer je graag weer eindigt bij je vertrekpunt.

De vzw Les Sentiers de Grande Randonnée (SGR) heeft het daarom in haar gids Randonnées en Boucle à Bruxelles et dans sa périphérie (enkel in het Frans) anders aangepakt. Het boekje beschrijft twaalf groene wandelroutes in lusvorm langs delen van de vier GR-paden en de Groene Wandeling. De luswandelingen zijn 10 tot 25km lang. “Om ze uit te stippelen, zijn we vooral op zoek gegaan naar routes met mooie landschappen, groene ruimten en charmante plekjes”, verduidelijkt Henri Corne, die heeft meegewerkt aan de wandelroutes. “We hebben ons niet laten tegenhouden door de gewestgrens of taalgrens. De trajecten lopen dus ook deels door Vlaanderen.”

Op en top praktisch

De gids werd zo opgevat dat hij het leven van de wandelaars vergemakkelijkt. Zo zijn de vertrek- en aankomstpunten van de wandelroutes vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. De auto kan dus in de garage blijven of achtergelaten worden aan de rand van de hoofdstad. “De wandelroutes zijn duidelijk beschreven”, legt Alain Carlier uit. “En het traject wordt aangevuld met een gedetailleerde kaart en informatie over de bewegwijzering en de bezienswaardigheden langs het traject.” Niets werd aan het toeval overgelaten: de gids vermeldt zelfs waar je iets kan drinken op de wandelroute of in de buurt ervan. De volgende keer dat je naar Brussel gaat, hebt je geen excuus meer om je tot de Grote Markt en de Nieuwstraat te beperken!

Nicolas Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content