Grijs is het nieuwe blond!

Grijs heeft de wind in de zeilen en zou ongemerkt wel eens voor een kleine omwenteling kunnen zorgen. Onze tips om minstens 50 tinten grijs te laten schitteren.

De meest recente kapseltrend heet zilvergrijs en valt bij alle generaties in de smaak. Beetje bij beetje werpen vrouwen hun complexen af en komen ze uit voor hun natuurlijke haarkleur. Al is het wel merkwaardig om met grijs haar te pronken in een maatschappij die jeugd verafgoodt. Het beste bewijs dat er zich een revolutie aan het voltrekken is: diverse (zeer) jonge hollywoodsterren – zoals Kylie Jenner en Rihanna – kiezen voor zilvergrijs haar, tegenwoordig het toppunt van chic. Peper-enzout, asgrijs met nuances van wit, staalgrijs of blauw, opgeknipt of in carré: alles kan en alles mag.

“Grijs is modern en eigentijds”, aldus de Parijse kapper en kleurartiest Rodolphe, dé specialist in grijsschakeringen. “De mentaliteit is veranderd. Inmiddels hebben vrouwen bewezen dat grijs haar sexy is. Het is dan ook meer dan een kortstondige trend, het is een nieuwe vrouwelijke code die zelfs bij heel jonge vrouwen aanslaat.”

Draag zorg voor je grijze massa

Je natuurlijke haarkleur behouden is uiteraard een pak makkelijker dan je haar geregeld te (laten) verven. Want aan al dat kleuren zijn sowieso nadelen verbonden: een uitgroei, een vervagende kleur, fijner en brozer haar,... Inmiddels is trouwens bewezen dat je haar sneller gaat grijzen onder invloed van oxidatieve stress. Maar wie een grijs kapsel mooi wil houden, moet wel de discipline hebben om het goed te verzorgen.

Grijs haar is haar zonder melanine. Aangezien dat pigment dienstdoet als natuurlijke beschermingsfilter, heeft grijs haar meer te lijden onder uv-straling en nefaste invloeden allerhande. Je kleur regelmatig opfrissen en de gele schijn wegwerken is dan ook een must. Zodra je even tijd hebt, breng je een pre-shampoobehandeling voor droog haar aan, die je vervolgens een tijdje laat inwerken. Zo’n product bevat veel keratine (de bouwsteen van ons haar) en voedende stoffen, waardoor de haarvezel voller wordt.

“De combinatie van zon en vocht zorgt ervoor dat de haarkeratine oxideert en geler wordt. En vervuiling werkt dit proces nog in de hand”, beklemtoont Patrick Canivet, technisch directeur van L’Oréal Professional Products.

De oplossing? Een aangepaste shampoo en conditioner, evenals producten met paarse oppervlaktekleurstoffen, want paars neutraliseert de gele kleur.

Gebruik ook dagelijks een beschermende leave-in spray (olie of serum). Die strijkt de haarvezel glad en voorkomt kroeshaar. Breng één of twee keer per week een voedend masker aan.

Ga voor een stijlvolle coupe

Peper-en-zoutkleurig haar vergt een chique coupe, zo niet oogt je haar snel slonzig. Een kort of halflang kapsel is ideaal. Mooi afgelijnd of bestudeerd warrig, maar zonder kroeseffect. Verzorg je haarpunten en laat je coupe minstens om de acht weken opschonen.

Goed om te weten. Wil je na jaren van kleuren en verven overschakelen op grijs haar, laat je haar dan eerst vrij kort knippen. Vervang gedurende drie tot vier maanden je gebruikelijke kleuring door highlights die je natuurlijke grijstint benaderen. Reken op een jaar voor het resultaat helemaal perfect is.

Pas je make-up aan

Grijs is een koele kleur en past dus beter bij een rozige teint dan bij een donkere of gebruinde gelaatskleur. Maar met de juiste make-up staat iedereen met grijs. Onthoud dat fris het toverwoord is! Zet je lippen aan met fraai rood of fuchsia. Ook de zachtere framboostinten zijn uiterst geschikt. Nog meer dan blondines zijn vrouwen met grijs haar gebaat met een dosis pit. Zorg voor een egale teint, verdoezel de donkere kringen onder je ogen, breng wat blush aan en ga voor (karakter) volle wenkbrauwen.

Goed om te weten. Sieraden in (gezwart) zilver tekenen voor extra glans en voor een eigentijds accent.

Info — Furterer en Phyto in de apotheek of bij de drogist — Garnier in de supermarkt — L’Oréal Professional in erkende kapperszaken — Yves Rocher bij de gelijknamige winkelketen.

VIRGINIE DRAELANTS

Partner Content