Granville viert Christian Dior

De vrouwen opschikken en mooi maken...” Het credo van Christian Diors korte maar ontzettend productieve loopbaan lijkt vanzelfsprekend, maar was dat in 1947 allesbehalve. Toen hij dat jaar in Parijs zijn eerste collectie voorstelde, verwekte hij een schandaal. De Tweede Wereldoorlog was nog maar net voorbij, het was een tijd van schaarste en rantsoenering. De rokken waren kort, de jasjes recht – dat spaarde stof. Tot Dior met een haal van het potlood dat silhouet uitwiste, de rokken lang maakte en ‘bloemenjurken’ tekende waarvoor je meters stof nodig had! Hij zette de vrouwenmode op haar kop en luidde de terugkeer in van weelde en behaagzucht. “Hij heeft de vrouwen weer zin gegeven om te leven en zich te kleden”, zei Pierre Cardin, die bij Dior het vak leerde.

New Look

Christian Dior werd in 1905 geboren in Granville, een mooi Normandisch badstadje aan het Kanaal. Zijn jeugd werd sterk beïnvloed door de villa ‘Rhumbs’, het ouderlijke huis aan de zee. Als kind zat hij vaak te dromen in de tuin die zijn moeder liefdevol verzorgde. Daar ontstond de passie voor bloemen die heel zijn loopbaan zou inspireren. In het begin van de jaren dertig moest Christian Dior gaan werken voor de kost (zijn vader was failliet) en vooral zijn eigen weg vinden. Hij leerde tekenen, verkocht zijn eerste schetsen van hoeden en jurken en werd ontwerper bij de couturiers Robert Piguet en Lucien Lelong. Hij was een harde werker, die snel op eigen vleugels vloog en aan de avenue Montaigne in Parijs een modehuis opende. In 1947 lanceerde hij op aandringen van vrienden zijn eerste collectie, de ‘Ligne Corolle’, die door de Amerikaanse pers werd omgedoopt tot ‘New Look’. Lange, volle jurken, smalle tailles, hoge boezems, fijne schouders: de mode van Christian Dior spotte met de regels van zijn tijd en vierde de terugkeer van een triomfantelijke vrouwelijkheid. Het succes was fenomenaal!

Een imperium van raffinement

Christian Dior heeft maar één decennium nodig gehad (1947-1957) om zijn stempel op de mode te drukken. Het bijzondere van zijn stijl? Een heel chique, heel dure mode die toch snel tot op de straat doordrong. Van Parijs tot New York vroegen vrouwen die zich de weelderige creaties van de ontwerper niet konden veroorloven aan hun naaister om de modellen van Dior na te maken... Voor het eerst in de geschiedenis beïnvloedde een couturier zowel de elite als het grote publiek.

Toen Christian Dior na tien jaar onstuitbare creativiteit in 1957 aan een hartaanval overleed (hij was maar 52), liet hij een imperium van elegantie en raffinement na. En een welruikende herinnering, want de parfums die hij met zijn kennis van de bloemen creëerde ( Miss Dior, Diorissimo...) hebben een hele generatie laten genieten. Parijs, dat zijn talent consa-creerde, is Christian Dior veel verschuldigd. Het heeft zijn reputatie als hoofdstad van de mode – die nu aan het tanen is – in grote mate aan hem te danken. Ten slotte was Christian Dior tot het einde toe een visionair, want hij slaagde erin zijn opvolging te verzekeren door een ander modegenie, in die tijd nog een schuchtere, onhandige jongeman, zijn grote kans te geven. Zijn naam: Yves Saint-Laurent.

Karima Amrous

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content