Gooi persoonlijke gegevens niet zomaar weg!

Lentekriebels? Opruimkoorts? Dan belanden er heel wat papieren in de prullenmand. Hoe belet u dat ze in verkeerde handen terechtkomen?

Een postorderbedrijf stuurt u een reductiebon die u niet interesseert. Uw elektriciteitsleverancier bezorgt u een rappel, mét overschrijvingsformulier, terwijl u al hebt betaald. Een kredietmaatschappij doet u een leningsvoorstel...

Het zijn allemaal documenten die u niet meer nodig hebt... dus werpt u ze in uw doos met oud papier, samen met kranten en advertentiebladen? Fout! Ook al beschikken oplichters vandaag over meer gesofistikeerde methodes zoals phishing (identiteitsdiefstal via e-mail) of skimming (het kopiëren van uw kredietkaartgegevens), toch kan ook uw doos met oud papier aan de voordeur interessant zijn voor wie het minder goed met u voorheeft. Zij bevat een heleboel persoonlijke gegevens: naam, adres, klantennummers, bankgegevens...

Preventief

Met gevoelige informatie springt u beter voorzichtig om. Neem dus volgende voorzichtigheidsregels in acht!

Voor persoonlijkedocumenten: werp betaalde facturen, ontvangstbewijzen, rekeninguittreksels of briefwisseling op uw naam niet zomaar in de prullenmand. Vernietig ze eerst in een papierversnipperaar. Met sommige modellen kunt u ook cd’s en dvd’s met vertrouwelijke informatie, of uw vervallen bankkaart herleiden tot confetti.

Voor uw persoonlijke codes: vertrouw codes of paswoorden nooit aan iemand anders toe.

Voor uw identiteitsdocumenten: doe bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs onmiddellijk aangifte bij het dichtstbijzijnde politiecommissariaat.

Voor uw briefwisseling: gebruik een gesloten brievenbus. Moet u documenten versturen die persoonlijke informatie bevatten, doe ze dan gewoon op de bus of breng de enveloppe naar een postkantoor. Leg ze niet in het postvak op uw werk. Wanneer u verhuist, laat u uw post minstens 3 maanden nasturen naar uw nieuwe adres.

U werd bestolen?

Vermoedt u dat u het slachtoffer bent geworden van een identiteitsdiefstal, reageer dan snel om het risico op oplichting tot een minimum te beperken.

U kunt uw bankkaart laten blokkeren via Card-stop: tel. 070 344 344.

Verwittig uw bank en de uitgever van uw kredietkaart (bijvoorbeeld Visa) zodat zij uw rekening in het oog kunnen houden.

Doe aangifte bij de politie en vraag een kopie van de aangifte.

Vreest u het ergste, dan kunt u overwegen een ander rekening-nummer te nemen.

Jocelyne Minet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content