Goedkoop contact houden met thuis

Info en downloaden: www.skype.com

Met een vast telefoontoestel

n De Belgacom Calling Card laat u toe overal ter wereld vanaf gelijk welk privé- of openbaar telefoontoestel te bellen zonder ter plaatse iets te betalen. U belt een gratis nummer (dat verschilt van land tot land), gevolgd door het nummer van uw Belgacom Calling Card, uw persoonlijke code en het telefoonnummer van uw correspondent. Uw oproepen worden achteraf bij u thuis gefactureerd. Het max. bedrag per maand: a 247,89. De kaart is gratis, geen abonnementsgeld, geen activeringskosten. Sommige hotels rekenen wel een kleine som aan voor het gebruik van de telefoon.

Info: tel. 0800 22 808,

e-mail: calling.card.nl@belgacom.be

n De Belgacom Phone Pass. Hiermee kunt u vanuit ongeveer 70 toeristische bestemmingen, vanaf eender welk toestel naar België bellen. Uw gesprekken zijn op voorhand betaald. Een gratis toegangsnummer en een code volstaan.

Te koop in de stations, bij de Post en in de teleboetieks van Belgacom. Info: Belgacom klantendienst: tel. 0800 22 810.

n Belgacom Belgium Direct. U wordt bestolen en bezit geen duit meer? Hoe belt u dan om hulp? Via Belgacom Belgium Direct kunt u uw correspondent vragen of hij het gesprek wil betalen. U belt een gratis nummer en vormt het nummer van degene die u wilt bereiken. Het systeem is 24 uur per dag bereikbaar en in meer dan 50 landen actief. Indien uw correspondent het gesprek wil betalen, wordt u doorgeschakeld. De gesprekken worden aangerekend aan de prijs voor internationaal manueel verkeer + een toeslag van a 2,20.

Info: tel. 0800 22 040 (optie 3)

n Telonline biedt de International Call-back-dienst aan waarmee u vanuit elk land, naar elk ander land kunt bellen aan de Amerikaanse tarieven, wat soms veel voordeliger uitkomt. De Virtual Calling Card is vergelijkbaar met de Belgacom Calling Card. De registratie is gratis en u betaalt op het einde van de maand.

Info: tel. 0800 34 835,

e-mail: info@telonline.be

Via het internet

Veruit het goedkoopst voor internationale verbindingen. U belt van computer naar computer. Wat u nodig hebt is een computer, een breedband internetaansluiting en een microfoon + luidspreker of – veel handiger – een headsetje (vanaf a 10). Wat u betaalt is de lokale internetverbinding. Natuurlijk moet uw gesprekspartner over dezelfde installatie en dezelfde software beschikken. U spreekt een bepaald tijdstip af dat u beiden on line gaat of een code (u laat de telefoon bijvoorbeeld tweemaal bellen). Enkele mogelijkheden:

n Skype. Programma gratis te downloaden. U maakt een lokale internetverbinding en kunt zonder bijkomende kosten onbeperkt ’telefoneren’ met elke andere Skype-gebruiker. Beschikt uw correspondent niet over een pc, dan biedt Skype Out de mogelijkheid naar een vast toestel of een gsm te bellen. Deze dienst is echter niet gratis. U moet vooraf op de site van Skype een beltegoed kopen (met een kredietkaard). Daarna kunt u met uw pc ‘bellen’ tegen een absoluut bodemtarief.

n Picophone vergelijkbaar gratis programma om van pc naar pc te ‘bellen’.

Info en downloaden:

www.vitez.it/picophone/

n MSN Messenger. Met de nieuwste versie van dit programma kunt u veel meer dan chatten. Met een headset kunt u ook een gesprek voeren en hebt u bovendien een webcam dan behoort een videogesprek tot de mogelijkheden. Voor de prijs van een lokale internetverbinding! Wat u (eenmalig) moet doen, is een (gratis) Microsoft.NET Passport-registratie aanvragen.

Info en downloaden:

http://messenger.msn.be

n Maakt u gebruik van de computer van een cybercafé, dan kunt u natuurlijk geen software downloaden om te chatten. Geen nood, met de MSN Web Messenger kunt u chatten met elke computer die over een internetaansluiting beschikt.

Info: http://webmessenger.msn.com

Adressen van internetcafés overal ter wereld vindt u op www.cybercafe.com

Met een gsm

U kunt met uw gsm in het buitenland bellen dankzij de zogenaamde ‘roaming’. De Belgische operatoren (Proximus, Mobistar en Base) hebben daartoe akkoorden afgesloten met plaatselijke operatoren. In de Verenigde Staten en Canada werkt men met een andere frequentie dan de twee Europese standaarden. Een klassieke dual-band gsm werkt daar dus niet. Ofwel huurt u een ‘Amerikaanse’ gsm waar u uw SIM-kaart insteekt of u schaft een tri-band gsm aan.

LET OP! Een gsm gebruiken in het buitenland is duur! U betaalt zowel als u zelf belt, als wanneer u in het buitenland gebeld wordt (de oproeper betaalt tot aan de Belgische grens, de rest is voor uw rekening)! SMS-berichten kunnen de kostprijs drukken. Denk eraan dat ook het beluisteren van uw voice mail in het buitenland niet gratis is.

n Als abonnee wordt uw abonnement automatisch internationaal geactiveerd van zodra u 1 oproep in België gedaan hebt. Proximus activeert automatisch voor West-Europa. Voor de overige landen moet u zich voor uw vertrek aanmelden op het nummer 0800 55 055.

Mobistar activeert automatisch voor Europa en een ruim aantal landen daarbuiten. Base doet hetzelfde voor een 60-tal landen. Raadpleeg de websites van de operatoren.

n Met prepaid-kaarten:

Pay&Go World wordt sinds vorig jaar automatisch geactiveerd na uw eerste oproep in België. U moet natuurlijk wel over voldoende belkrediet beschikken. Ook SMS-berichten kunt u ontvangen en versturen.

Met CashBase kunt u uit alle landen bellen als u ter plaatse een netwerk kiest dat prepaid roaming toelaat. U moet in plaats van 00 of + wel eerst 111 vormen. Gebeld worden is alleen mogelijk als Base een roaming-akkoord heeft met een operator in het land waar u op vakantie bent. SMS-berichten kunt u ontvangen, niet versturen.

Met Mobistar Tempo kunt u in veel landen bellen en gebeld worden. Buiten Europa moet u meestal 123 vormen in plaats van 00 of + en afsluiten met #. SMS-berichten kunt u ontvangen en versturen.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content