Goed vergoed bij brokken of breuken!

Weldra begint de jaarlijkse uittocht naar de sneeuw. Droomt u er ook al van? Laat uw plezier dan niet bederven: bekijk welke risico’s uw verzekeringen dekken en laat er eventueel ‘wintersportclausules’ aan toevoegen.

Skiën en andere sneeuwsporten worden als gevaarlijk beschouwd. Bovendien doen veel sneeuwfans alleen in de winter intens aan sport. Het gebrek aan training leidt dan ook vaak tot problemen. Lichamelijke of materiële schade bij uzelf (ongevallen, ziektes) of die u bij anderen veroorzaakt, of een eventuele repatriëring kunnen ernstige financiële gevolgen hebben. Uw verzekeringen onder de loep nemen voor u uw koffers pakt, is echt geen overbodige luxe!

Welke risico’s kunt u laten verzekeren?

Wat kan er u in de bergen overkomen en welke dekkingen hebt u dan nodig?

Medische bijstand. Als u ziek wordt, betaalt de verzekeraar het verschil terug tussen de medische factuur en de tussenkomst van het ziekenfonds, onder meer voor ziekenhuiskosten, medische kosten en geneesmiddelen. Het bedrag van de vergoeding is echter beperkt.

Repatriëring als u (of een familielid) naar huis of naar een verzorgingsinstelling moet worden overgebracht. De gezondheidstoestand van de patiënt bepaalt het type van de repatriëring (ziekenwagen, trein, vliegtuig...). Er kan ook een tussenkomst tot een maximumbedrag vastgesteld zijn voor psychologische bijstand na een ongeval, ziekte of overlijden.

Burgerlijke aansprakelijkheid als u (of uw kind) iemand anders verwondt.

De annulatieverzekering als u uw vakantie moet onderbreken wegens ziekte, ongeval of overlijden van uw partner of een familielid tot in de tweede graad. Artas breidt deze dekking zelfs uit tot al bestaande of chronische ziekten. En Europ Assistance heeft de NoGo-formule die alle reizen in de loop van een jaar verzekert, ongeacht de bestemming.

De bagageverzekering vergoedt u bij diefstal, beschadiging (en vernietiging) van bagage. U bent ook gedekt als een openbare vervoermaatschappij uw bagage te laat aflevert op uw bestemming. Maar deze dekking vergoedt u niet voor het verlies van bagage.

De overlijdens- of invaliditeitsverzekering keert een forfaitair bedrag uit als u een dodelijke val maakt of invalide wordt.

De dekking voor zoek- en reddingskosten in de bergen vergoedt u als u met een erkende gids skiet buiten de piste of een been breekt op de piste. Ze betaalt echter niet automatisch uit als het ongeval plaatsvindt buiten de aangeduide pistes en zonder erkende gids.

De dekking onderbreking van het verblijf kan u vergoeden voor de huurkosten, het forfait voor de skilift, de skilessen,... als u naar het ziekenhuis moet.

De dekking skibreuk geldt als u een ski hebt gebroken en een nieuw paar moet kopen. De vergoeding is beperkt: ofwel tot een bedrag ofwel tot een percentage van de verzekerde waarde van uw bagage.

De dekking diefstal ski’s is er voor als uw ski’s (of stokken) worden gestolen na een inbraak of een diefstal met geweld. Ze geldt niet als u het gestolen goed onbewaakt hebt achtergelaten.

Misschien volstaan uw huidige polissen

Uw normale verzekeringspolissen dekken de meeste risico’s die zich tijdens een skivakantie kunnen voordoen. We hebben het dan over uw woonverzekering, uw verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (de zogenaamde familiale verzekering), uw individuele ongevallenverzekering en uw bijstandverzekering. Vergeet ook het ziekenfonds en zijn aanvullende verzekering niet, en/of eventueel de schoolverzekering van uw kinderen (die soms ook buitenschoolse dekking geeft). Sommige (duurdere) bankkaarten verzekeren u eveneens voor een heleboel risico’s. Het is zelfs mogelijk dat u voor bepaalde risico’s meer dan één keer gedekt bent. Let goed op of de verzekering ook in het buitenland geldt en tot welke bedragen de dekkingen beperkt zijn.

Specifieke skiformules

Misschien merkt u dat uw contracten niet alle dekkingen bieden die u nodig hebt, of dat de dekkingen niet volstaan. Of misschien hebt u gewoon geen tijd om al uw contracten uit te pluizen. Dan moet u weten dat er naast de traditionele verzekeraars specialisten bestaan die specifieke wintersportformules aanbieden (Europ Assistance) of specifieke clausules aan hun polissen toevoegen (Elvia-Mondial Assistance, l’Européenne, Inter Partner Assistance, Touring). Volgende formules zijn wellicht interessant voor u.

Temporaire Snow van Europ Assistance (dekking voor ‘sneeuwrisico’s’) vult de dekkingen van het klassieke tijdelijke contract aan met de volgende prestaties:

n na een ongeval in de sneeuw of op het ijs worden de repatriëring en de medische kosten vergoed tot euro 25.000. In België betaalde medische kosten na een ongeval in het buitenland worden gedekt tot euro 2500.

n zoek- en reddingskosten op en buiten de aangeduide pistes

n een dienst ‘sneeuwinformatie’

n vergoeding van de skipas en de skilessen (+ breuk en diefstal van ski’s) via een annulatie/bagageverzekering (in samenwerking met verzekeraar Artas).

Met de formules Family, Explore en Traveller biedt Touring wintersportgaranties aan, in het kader van een skidekking:

n organisatie en betaling (maximaal euro 5000) van de zoekkosten in de bergen in het kader van skitochten of bergwandelingen, en van de reddingskosten op pistes

n vergoeding (maximaal euro 200 per persoon) van de forfaits voor skiliften en skilessen van meer dan 5 dagen die na een ongeval niet kunnen worden gebruikt

n vergoeding van medische en farmaceutische kosten in België na een skiongeval in het buitenland (maximaal euro 745)

n herstelling of vervanging bij de breuk van ski’s en/of bindingen (alpineski’s, langlaufski’s, monoski’s en cross-countryski’s) met een maximum van euro 375. Bij diefstal van ski’s, stokken en/of skischoenen bedraagt de tussenkomst maximaal euro 250.

De jaarlijkse polis Go Safe van L’Européenne betaalt de ongebruikte dagen van de skipas terug, samen met de verloren skilessen (max. euro 250). Er is geen beperking voor de zoek- en reddingskosten. De breuk van ski’s is tot euro 250 gedekt. Deze limieten gelden ook voor de tijdelijke formules Prestige, Full Optionen Assistance Plus.

De tijdelijke formules van Elvia-Mondial Assistance gaan tot euro 3750 of euro 6250 voor de zoek- en reddingskosten. De terugbetaling van de skipas is eveneens voorzien. Voor de formules op jaarbasis zijn de dekkingen beperkt tot euro 3750 (voor zoek- en reddingskosten) en euro 125 (voor de skipas).

In het kader van zijn tijdelijke contracten en zijn jaarcontract Reference, gaat Inter Partner Assistance tot euro 5000 voor zoek- en reddingskosten (na een skiongeval worden ook de kosten van de afdaling op een medische slee vergoed). De terugbetaling van het ongebruikte forfait voor skiliften is beperkt tot euro 125. Deze limieten worden opgetrokken naar respectievelijk euro 10.000 en euro 250 voor het jaarcontract Excellence.

TIP Zoals u ziet kunnen de verzekerde bedragen sterk verschillen. Kies een contract met zoveel mogelijk dekkingen! n

A Laurent Feiner en Jocelyne Minet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content