Goed slapen in alle seizoenen

Onze bedverlangens zijn het hele jaar door niet dezelfde. In de warme maanden willen we licht, luchtig en kleurrijk slapen, maar voor koude nachten hebben we graag iets extra’s. En met de opwarming van het klimaat worden lange siësta’s buiten geen uitzondering meer.

Het is opvallend hoe de seizoenen én de opwarming van de aarde beginnen door te dringen tot in onze slaapgewoonten. Meer en meer producten spelen hierop in.

De terugkeer van de hangmat (foto 1)

Als het waar is dat onze zomers langer en warmer worden, dan wordt de hangmat een must voor lange siësta’s in de open lucht. Het schijnt zelfs dat mensen met rugklachten soms comfortabeler in een hangmat liggen dan op een matras. Waar of niet, dit vrolijke model, ontworpen door Nigel Peake, komt uit het zomeraanbod van Habitat (euro 149).

Dubbele dekbekken (2)

Steeds vaker bestaan dekbedden uit een dun zomerdekbek en een dikker winterdekbek, die u aan elkaar kunt bevestigen met drukknoppen maar die u ook afzonderlijk kunt gebruiken. Ze vormen een goede oplossing voor seizoensgebonden bedverlangens of plotselinge weersveranderingen. Ideaal is een tijk van katoen (of katoen gemengd met een synthetische stof) om het dekbed koel en droog te houden. Op de foto onderaan deze pagina: het 365+ Mysa dekbed van Ikea (zomer + winter) met een synthetische buitenvulling en een koele tijk (euro 129 – 240 x 220 cm).

Aangepaste nachtkleding (3)

We hebben nog vaak de neiging om het hele jaar door warme nachtkleding te dragen. Erg gezond is dat nooit, en in de zomer vanzelfsprekend nog minder dan in de andere seizoenen. Lingerie-fabrikanten spelen daarop in met leuke en luchtige kleding voor warme nachten zoals dit koele slaapjurkje van Etam (model Paloma, euro 35).

Natuurlijke materialen (4)

Zware en barokke luxebedden domineren de jongste jaren het slaapkamer- design, maar daartegen begint reactie te komen. Uit Zwitserland komt Hüsler Nest. Dit lichte systeem van uitsluitend natuurlijke materialen kan in elk bedkader geplaatst worden. Het bestaat uit een oprolbare bodem van dubbele latten die de ruggengraat goed ondersteunen, een dunne matras van natuurlatex (7 cm) en een dekmatras. Géén metalen onderdelen (en dus geen elektromagnetische velden) en geen synthetisch schuim. De dekmatras is een katoenen tijk gevuld met schaapswol dat in elk seizoen het lichaamsvocht absorbeert. Prijs voor een tweepersoonsbed (200 x 180 cm): euro 3419.

De dunne dekmatras (5)

Dé trend van de jongste jaren is de dunne dekmatras bovenop de gewone matras. Als de dekmatras gemaakt is van goed latexschuim, past ze zich perfect aan uw lichaamsvormen aan en lijkt het zelfs alsof u wegzinkt in een slagroombad. Ze weegt niet zo zwaar en dus kunt u ze gemakkelijk omkeren en luchten (vooral interessant in warme periodes!). En als u een tweepersoonsdekmatras bovenop twee individuele matrassen legt, hebt u geen last meer van de naad tussen die twee. De matras op de foto is gemaakt van latex-schuim en vooral geschikt voor mensen die veel transpireren (model Talalay van Sleepy, euro 805 voor 180 x 200 cm).

Voilegordijnen voor een tropisch sfeertje (6)

Heel trendy zijn gordijnen van vederlichte voile rond het bed. Ze doen een beetje denken aan de antimuskietennetten uit de tropen en tegelijk scheppen ze een superromantisch sfeertje. En ze kunnen ook functioneel zijn, als u op warme nachten met het raam open slaapt. Het bed op de foto hierboven is omgeven door oranje organzavoile met bedrukkingen (stof Kandahar van Heytens: euro 26 per meter, gratis confectie).

Een ‘coole’ droom

Voor mensen die transpireren of in de zomer moeilijk (in)slapen, bestaan er kussens en dekbedden waarvan de tijk kleine hot-coldcapsules bevat. Als de lichaamstemperatuur hoger wordt dan de ideale comforttemperatuur, dan worden de capsules vloeibaar en zorgen ze voor verkoeling. Daalt de temperatuur, dan worden ze vast en bewaren ze de warmte. Een voorbeeld is het gam-ma Cool Dream van Plumka: hoofdkussen (euro 63 – 60 x 60 cm) en twee dekbedformaten (vanaf euro 149 – 140 x 200 ).

‘Hot’ en eigentijds (7)

Elektrische dekens voor koude nachten, bestaan die nog? Jazeker, maar dan in een eigentijdse versie die beter aangepast is aan onze wisselende bedvereisten. De nieuwe modellen zijn namelijk programmeerbaar in de tijd (bijvoorbeeld alleen de eerste 75 minuten) en wasbaar in de machine. Ook het warmteniveau en de warmtelocatie (bijvoorbeeld alleen de voeten) zijn regelbaar. Bij het nieuwe model van Dreamland heeft de tweepersoonsversie twee aparte bedieningen – handig dus als een koukleum en een warmbloed het bed delen (vanaf euro 45,95 voor een eenpersoons- en vanaf euro 59,65 voor een tweepersoonsdeken).

Zomer- en winterkleuren (8)

In de winter schijnt bedlinnen met gouden tinten, aubergine en warme kleuren ons langer in bed te houden. In de zomer sporen frisse bloemen en zuur-tjeskleuren ons aan vroeger op te staan. Op foto 7: de Fresh Air-collectie van Sleepy combineert retrobloemen met strepen, fuchsiaroze met wasabigroen. Dekbedovertrek 240 x 220 cm, incl. 2 kussenslopen: euro 119,95. Bedsprei 270 x 260 cm: euro 339. Gevulde sierkussens van-af euro 34.

Geen muggen rond mijn hoofd

Antimuggenbedlinnen was tot nu toe een typisch product voor tropische landen, maar het is nu ook bij ons verkrijgbaar. Het kan een alternatief vormen voor het geval u muggen liever niet te lijf gaat met een spuitbus of een plug in het stopcontact. Het is behandeld met een voor de mens ongevaarlijk product dat muggen afstoot of ze min of meer groggy maakt als ze in uw buurt landen. Plumka biedt zowel een mug-onvriendelijk kussen (No Buzz – euro 27) als een dito dekbed (euro 129 voor 200 x 200 cm).

Buiten slapen (9)

Onze tuin is een woontuin aan het worden en dus zoeken we ook naar mogelijkheden voor een fris gezondheids-slaapje buiten. Zo kunt u een lap witte stof over vier palen spannen zodat u een open afdak krijgt dat mooi meewaait met de bries. Hieronder plaatst u een chaise longue, een rustbank of een relaxstoel. De decoratieve hemel zorgt voor schaduw en laat toch een verkoelend windje door. Het stoffen afdak op onze foto is gemaakt van acryllinnen (Sunbrella van Gloster: euro 1439 voor de stof + de palen van teakhout).

Speciale kussens

Je kunt geen slaapprobleem bedenken of er bestaat een speciaal kussen voor dat soelaas helpt brengen. Een u-vormig kussen kunnen we als een soort van cocon rondom ons wikkelen, zodat het overal ondersteuning biedt. Als we één zijde van de u-vorm tussen onze knieën steken, houdt het kussen ons in een goede slaaphouding. Een voorbeeld? De Comfort-U met een katoenen tijk van W &P (euro 119 voor de seniorversie, vanaf euro 28 voor een passende hoes).

Poolijs of watergroen? (10)

In de bedlinnencollecties van deze zomer geven, behalve bloemen en retrozuurtjeskleuren, ook opvallend koele tinten de toon aan: wit, watergroen, anijsgroen en poolijsblauw. Op de foto links-bovenaan: de zomercollectie Pimpernella van Slabbinck biedt watergroen satijnkatoen met manueel opgestikte kleurlijnen (euro 463 voor een dekbekovertrek van 240 x 220 cm en 2 kussenslopen).

Intelligente stoffen (11)

Fabrikanten van bedmateriaal gaan steeds verder in het ontwikkelen van stoffen die ons moeten helpen gezond en ongestoord te slapen. Het bekendste voorbeeld zijn antiallergisch behandelde matrassen en kussens, stoffen die koel blijven of muggen afweren. Voor mensen die last hebben van statische elektriciteit, ontwierp Nox antiallergische matrashoezen waarin ook koolstofdraden zijn verwerkt. Die nemen de statische elektriciteit van het lichaam op en geven ze vrij aan de lucht (matrashoes Noxsana Comfort: vanaf euro 200, ook antiallergische kussens en hoezen).

Leve het dagbed! (12)

Elegante chaises longues houden het midden tussen een bed en een zitbank en zijn daarom ideaal voor een siësta. Een voordeel is ook dat we ze op mooie dagen makkelijk naar buiten kunnen brengen. Ikea biedt nu de collectie Arild: lederen chaises longues in 6 kleuren en met de zijleuning naar keuze links of rechts (euro 749).

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content