“Goed gestart is half gewonnen!”

Unizo (Unie van Zelfstandige Ondernemers) heeft een bijzondere dienst voor wie start als zelfstandige. Ook wij klopten aan bij de Startersservice en vroegen startersadviseur Veerle Boon waar beginnende zelfstandigen zoal op moeten letten.

Plus Magazine: Waarin lanceren 50-plussers zich zoal?

Veerle Boon: “Mensen met een lange opzeg beginnen vaak een zaak in bijberoep. Een comfortabele situatie om te testen of het lukt. In bijberoep vind je de doorgedreven hobby’s. In hoofdberoep starten veel 50-plussers als consultant. Ook winkels zijn in trek (decoratie, tekengerief,...). 50-plussers die een restaurant of café beginnen zijn er niet veel, dat zijn eerder jongere mensen.”

Wat zijn de belangrijkste valkuilen voor beginnende zelfstandigen?

“Een droom hebben is één ding, hem waarmaken een ander. Daarom zijn een objectieve kijk en een goede omkadering een absolute must. Geen kaas gegeten van boekhouding? Zoek een boekhouder; die verdient zichzelf terug! De allergrootste valkuil is dat veel startende zelfstandigen hun kosten onderschatten. Ze houden er bijv. geen rekening mee dat rondrijden geld kost of dat, wanneer hun omzet stijgt, bepaalde kosten dat ook doen.”

“Wij vragen de mensen die we begeleiden om een ondernemingsplan op te stellen. Dat gaat een stuk verder dan een louter financieel plan met omzet en kosten. We vragen hen stil te staan bij een aantal vragen: wie zijn hun klanten, hun leveranciers, hun concurrenten? Natuurlijk spelen ook factoren mee die je niet in de hand hebt. Waarom draait het ene café en het andere niet? Moeilijk te zeggen.”

“Wat ze ook vaak onderschatten is dat ze voldoende geld nodig hebben om de eerste maanden door te komen. Veel bedrijven betalen hun facturen pas na 90 dagen, een termijn die dus overbrugd moet worden. Hoeveel ze nodig hebben hangt sterk van het product af. Wie een kledingzaak start, moet voldoende geld hebben om twee keer een stock te financieren. En voor een stock kan je moeilijk geld lenen bij de bank.”

“Verder mag niet alles staan of vallen met één klant. Vooral wie consultant wordt (50-plussers maken op die manier hun ervaring te gelde), houdt hier best goed rekening mee. En last but not least: worden ze voldoende gesteund door hun omgeving? Een heel belangrijke vraag... die om een eerlijk antwoord vraagt.”

Wat biedt de Unizo Startersservice?

“Starters kunnen bij ons terecht voor een gratis infosessie (twee uur) waarin administratieve en praktische stappen worden uitgelegd. Via de Startsimulator kunnen kandidaten hun ondernemingsplan online uitwerken. Voor zo’n euro 100 kunnen ze daar begeleiding bij krijgen.”

“Voor wie gestart is hebben we een peterschapsproject (euro 400 per jaar) waarbij ervaringen worden uitgewisseld, met deskundige begeleiding. Vergeet niet dat wie als zelfstandige start een stuk netwerk verliest. Je hebt geen collega’s meer om van gedachten mee te wisselen. Verder hebben we nog workshops en cursussen.”

Info

Startersservice Unizo: www.startersservice.be

Van 24 tot 28 april: Vlaamse Startersweek. Infosessies voor starters

www.vlaamsestartersweek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content