Glamoureuze winterpret in Sankt Moritz

Sankt Moritz is één van de chicste skioorden ter wereld, maar tegelijk de bakermat van de wintersport. Skiën, bobsleeën, rodelen, langlaufen, wandelen en natuurlijk shoppen, het kan er allemaal. Ook voor wie geen miljonair is.

Sankt Moritz was al in de 19de eeuw een vakantiebestemming en één van de eerste stopplaatsen langs de historische Berninatreinlijn waarmee u vanuit Chur nog altijd langs adembenemende Alpenpanorama’s rijdt. Al in 1864 streken de eerste wintertoeristen in Sankt Moritz neer, vooral uit de Britse upper class. Ze lanceerden tal van nieuwe wintersporten, zoals de allereerste bobsleepiste ter wereld, in 1897. Die Olympia Bobrun werd ook tijdens de Olympische spelen van 1928 en 1948 gebruikt en is vandaag nog steeds de langste en enige natuurlijke bobsleepiste wereldwijd. Wie dapper is en er geld voor over heeft (CHF 250 = € 202) kan hier een taxirit met chauffeur boeken, een hallucinante ervaring waarbij u tegen 135 km/u. de 1.722 m lange piste afdondert.

Maar het is op het dichtgevroren grote meer in de vallei dat de meeste sportevenementen plaatsvinden. Op de St. Moritz Polo World Cup on snow (eind januari) tonen de beste polospelers ter wereld hun kunnen op het ijs. Een ander topevenement, de eerste drie zondagen van februari, zijn de White turf horse races: paardenraces in de sneeuw, zowel in het zadel als met de sulky. Dit zijn attractiepolen voor de internationale jetset, maar ook vrij toegankelijk voor het grote publiek.

De meeste wintersporters komen om te skiën. Met 158 km pistes, bijna allemaal boven 2.000 m, is er keuze te over. U skiet op de zonnige zuidflanken van de brede vallei, met een mooi panoramisch uitzicht. Onderweg een snelle hap eten kan, maar dit zou Sankt Moritz niet zijn als u niet uitgebreid aan wining-and-dining kon doen, zelfs op de skipiste. Tussen de tien bergrestaurants zitten dan ook enkele culinaire pareltjes.

Wie liever wandelt, kan een uitstap maken naar de Muottas Muraglberg, waar zich een observatieplateau bevindt. U neemt een 100 jaar oud kabeltreintje en stapt uit op één van de zonnigste plekken van Zwitserland, met zicht op de toppen van het Berninamassief, en beneden de bevroren meren en de dorpen Sankt Moritz, Pontresina en Maloja. Vandaar vertrekt een wandelpad naar het hoogste punt. De terugweg kan zelfs een pak sneller, want er is een rodelparcours van 4 km om naar beneden te sleeën.

Hotel glamour

Sankt Moritz staat ook bekend om zijn exclusieve vijfsterrenhotels zoals het Kempinski Grand Hôtel des Bains, Carlton Hotel, Kulm Hotel en Badrutt’s Palace, waar beroemdheden als Alfred Hitchcock, Charlie Chaplin, Greta Garbo en de Kennedy’s kind aan huis waren. Het meest exclusieve is Suvretta House, dat zich tot de superrijken onder de rijken richt. Maar er zijn ook minder dure hotels, vooral in de buurt van het meer en er is zelfs een jeugdherberg, met gezinskamers naar Zwitserse traditie.

Een chique shoppingstraat mag niet ontbreken. De Via Serlas rijgt winkels van modemerken, juwelen, Zwitserse horloges en kunstgalerijen aan elkaar. Prijzen worden bij voorkeur niet geafficheerd. Maar u vindt er ook de traditionele banketbakkerijen Hauser en Hanselmann. Met hun prachtige houten gevels herinneren ze aan het Sankt Moritz van de beginjaren van het skitoerisme, dat op nostalgische posters en postkaarten te zien is.

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content