Gladgeschoren en goedgeluimd

Scheren en trimmen blijven vooral een mannelijke aangelegenheid. Daarom, heren: alles wat u moet weten voor een zachte, gladgeschoren huid en de laatste scheertrends – of u nu een scheermesje verkiest of liever elektrisch scheert.

Met het scheermes:

Vintage kappersstoelen met veel chroom en rood leer, een jukebox, nummerplaten uit de VS en foto’s van snelle wagens: welkom in de wereld van stoere mannen die zich scheren met mes en scheerzeep. Of zich laten scheren door Nick Van Petegem, die precies weet hoe het moet.

“De meeste mannen doen het andersom, maar het is beter om u eerst te douchen en dan pas te scheren. Dan wordt uw huid al opgewarmd, zetten de haarzakjes zich goed open en is het baardhaar al goed geweekt. Daarom is het ook een goed idee om u te scheren nadat u in de sauna bent geweest.” “Er zijn daarvoor ook pre shave gels op de markt. Hier bereik ik datzelfde effect door doeken met warm water op de baard te leggen. Pas daarna gaat er scheerzeep op. Die zorgt ervoor dat de baardhaartjes vochtig en warm zijn en mooi rechtop blijven staan.” Scheerzeep brengt u aan met een kwast. Er is al een goeie van varkenshaar voor minder dan € 20, maar de ultieme kwast is er een van de witte nekharen van een das. “Die is niet alleen veel zachter, omdat de haren veel dichter bij elkaar staan, kunt u uw baard er veel grondiger mee inzepen. Zo’n kwast is vrij duur maar onverslijtbaar als u hem goed onderhoudt: grondig uitspoelen en 30 seconden droogblazen met een haardroger op volle kracht”, adviseert de vintage barbier.

Messen wetten

“Dan is er het mes. Ikzelf gebruik een mes van minstens 45 jaar oud. Maar voor de klanten hou ik het om hygiënische redenen op eenzelfde model met verwisselbare mesjes. Per scheerbeurt gebruik ik er wel twee of drie, maar zelfs nieuw zijn ze lang niet zo scherp als mijn oude mes. Echt helemaal glad scheren kan enkel met een mes. Scheertoestellen hebben allemaal beschermstrookjes en daarmee kunt u nooit zo dicht bij de huid.”

“Een echt mes onderhouden is erg delicaat, daarom is het als beginner verstandig om een kwaliteitsmes te kopen, maar geen topmes. Onvermijdelijk zal er wel iets misgaan bij het wetten. Dat is niet zo makkelijk onder de knie te krijgen. Maar als u het beet hebt, gaat het ontzettend snel en soepel. Wetten kan met een watersteen. De enige echte komt uit de buurt van Vielsalm en daar mogen we trots op zijn. De steen moet worden natgemaakt, waarna u het mes in de goede richting en gelijkmatig moet wetten. Het kan ook met een spanriem of een riem die u zelf opspant.”

Scheerbrand

“Na het inzepen scheert u eerst met grote halen recht naar beneden, dus niet de kaaklijn volgen. Dan moet er opnieuw worden ingezeept en scheert u net zo strak naar boven. Meestal moet dan nog een keer worden ingezeept en een derde keer geschoren, voor de weerborstels en moeilijke plekjes. Dit gebeurt met korte rukjes, het zogenaamde uitscheren.”

“De laatste zeeprestjes verwijdert u met lauw water, daarna moet koud water ervoor zorgen dat de haarzakjes weer sluiten. After shave of instrijken met aluinsteen helpt ook. Door het schrikeffect trekt de huid samen. Die mag twee tot drie seconden branderig aanvoelen, maar dan moet het stoppen. Houdt het langer aan, dan hebt u wondjes veroorzaakt bij het scheren. De haarzakjes moeten snel dicht om te vermijden dat er ontstekingen ontstaan. Van die rode vlekjes overal wordt scheerbrand genoemd.”

Passie

“Scheren is mijn passie. Al was er in het begin niet zoveel belangstelling voor. Ik maakte er geen reclame rond, tot na jaren een trouwe klant verrast zei: ‘doet u dat ook?’ Vanaf dan ben ik er wat vaker over gaan spreken. Intussen is de tijdgeest veranderd, de jeugd staat er nu wel voor open. En mannen scheren ook vaker hun hoofdhuid als ze beginnen kalen, in plaats van te proberen om het haar over de kale plekken te kammen.”

“Ik heb intensieve opleidingen gevolgd om me te vervolmaken. En als ik ergens in het buitenland ben, kan ik het niet laten om scheersalons uit te proberen. Scheren is een complex ambacht, meer nog dan kappen. Als kapper krijg je te maken zo’n zes verschillende haartypes. Bij het scheren zijn er tientallen huidtypes en dan heb ik het nog niet over rimpeltjes, pukkeltjes,... (lacht) In Parijs moesten we oefenen op een ballon. Die moesten we inzepen en scheren. Daarna op een afgelaten, rimpelige ballon: aartsmoeilijk. Maar die benadert een beetje hoe het moet.”

Info: www.barbershop.be

Of elektrisch:

Een trekkerige huid, ingegroeide haartjes, wondjes, scheerbrand, een droge huid, irritatie... De lijst van vervelende kwaaltjes die gepaard gaan met een elektrische scheerbeurt is lang genoeg om slechtgeluimd van te worden. Daarom volgende aandachtspunten.

De huid voorbereiden

Zacht en efficiënt scheren, zelfs elektrisch, doet u op een gereinigde huid. Laat wat gel, dermatologische zeep of reinigend schuim tussen uw vingers schuimen, masseer de huid en spoel ze af. U kunt ook één of twee keer per week voor een scrubbeurt gaan om dode huidcellen te verwijderen.

Het is ideaal om u vlak na het dou-chen te scheren, wanneer de baard zachter is geworden door de warmte. Goed nieuws is dat de nieuwste elektrische scheerapparaten (Remington WetTech, Philips Aqua Touch, Braun Series3) ook onder water werken. Breng voor u begint met de vingers zacht kloppend een speciale lotion aan – elektrische pre-shave Lotion Lab Series, Tabac Original of Clinique Supplies for men – om wondjes en irritatie te vermijden.

Perfecte scheerbeurt

In vergelijking met een scheermes, heeft een elektrisch scheerapparaat het voordeel dat het makkelijk, snel en overal kan. Goed nieuws voor mannen die zich zonodig willen scheren in de auto! Al is het onmogelijk om u met een elektrisch scheerapparaat superglad te scheren, met een degelijk toestel komt u toch in de buurt. Philips heeft net een lasergestuurde baardtrimmer uit waarmee u een ongekende precisie verkrijgt en een perfect getrimde (stoppel)baard. Het model is dubbelzijdig, net als de Philips Style Shaver, met een brede kant voor perfecte rechte lijnen op het gelaat en in de hals, en een precisiekant voor zones die moeilijker toegankelijk zijn, rond de neus en de mond. Het toestel is verstelbaar van 0,4 tot 7 mm.

Ook body grooming heeft de wind in de zeilen. Een gezicht met een baard van drie dagen mag dan weer in zijn, een behaard lichaam is geen optie. Om die vervelende haargroei te lijf te gaan, gebruiken mannen steeds vaker het scheerapparaat of de trimmer voor de borst, benen en rug. Het ideale toestel daarvoor is een body groomer (Bodygroom Series 7000 van Philips, Cruzer Body van Braun) of een twee-in-één scheer- en bodytrimtoestel (Shaver Series 900 Senso-Touch van Philips of de trimmer voor gezicht en lichaam van BabyLiss).

Kalmeren, voeden en hydrateren

Vergeet geen verzorgingsproduct (zonder alcohol) aan te brengen, nadat u de huid royaal hebt afgespoeld met koud water, om de poriën opnieuw te doen sluiten. U hebt de keuze tussen een fijne, lichte lotion of een meer voedende balsem. Hebt u makkelijk een trekkerige huid? Dan is een balsem comfortabeler. Heeft uw huid vaak de neiging om te glimmen? Dan is een frisse, matterende lotion meer iets voor u. Klassieke aftershave bevat vaak alcohol, heeft een samentrekkend effect en kan dus een paar seconden prikken. Kies uw after-shave in overeenstemming met uw eau de toilette voor een discreet parfum. Hebt u een erg gevoelige huid? Laat dan de aftershave achterwege en gebruik een herstellende of verzorgende crème (apotheek).

Perfect getrimd

Tot slot nog iets over de huidige haarmode. In Hollywood hebben heel wat acteurs – Ben Affleck, Jake Gyllenhaal, George Clooney, Jon Hamm (Mad Men), Brad Pitt – intussen een baard, maar altijd mooi glanzend en perfect getrimd. Om jaloers op te worden! Ook voetballers hebben de trend ontdekt. Een behaarde kin is dus zeker de trend. Toch is een mooi verzorgde baard ongetwijfeld veel lastiger dan u elke dag te scheren.

Een baard van drie tot vijf dagen blijft dus het makkelijkst (u hoeft zich maar af en toe te scheren) voor een stoere en casual look. Maar let op: u mag hem niet verwaarlozen. Absolute hygiëne en een goede kledingstijl zijn een must!

Ringbaarden en sikjes verliezen terrein, maar je ziet ze toch ook nog. Alleen de snor, een dikke à la Tom Selleck, of een fijne zoals Clark Gable, is nooit echt een succes geweest en blijft het voorrecht van enkelingen.

Info: Acqua di Parma, ? 0472 30 89 39, www.acquadiparma.com – Clarins, Clinique, Kiehl’s en Lab Series in de parfumerie – Guerlain (Pâte de Velours) bij Parfumerie Place Vendôme in Wevelgem, ? 056 41 24 68, www.placevendome.be – Nivea, Tabac Original en Wilkinson in de supermarkt – Avène, Nuxe en Vichy in de apotheek of drogisterij – Philips, www.philips.be.

Ariane De Borger en Virginie Draelants – Foto Frank Bahnmüller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content