Gezonde vakantiesouvenirs

De meest waardevolle souvenirs die u uit uw vakantieland kunt meebrengen, zijn de gezonde gewoontes die u er hebt geleerd. Koester ze!

Ontbijt

Op werkdagen moet het ontbijt het heel vaak afleggen tegen een kwartiertje extra nachtrust, terwijl je op vakantie wél tijd neemt om te ontbijten. Absurd, want net in de drukte van alledag hebt u net méér behoefte aan een goede start. Het ontbijt is belangrijk, omdat het het eerste voedsel is dat u binnenkrijgt na zowat twaalf uur vasten en dat vormt de basis van uw eetpatroon voor de hele dag. Als u niet ontbijt, is de kans groot dat u daarmee een kettingreactie van snacks en snelle, maar calorierijke maaltijden in gang zet met alle gevolgen van dien. Mensen die elke dag ontbijten, hebben zo’n 30% minder kans op zwaarlijvigheid, wat de kans op diabetes en hart- en vaatziekten aanzienlijk kleiner maakt. Tijdsgebrek zou geen reden mogen zijn om ’s ochtends zonder ontbijt aan de dag te beginnen. U kunt de avond voordien bijvoorbeeld al wat vers fruit, yoghurt en een boterhammetje klaar zetten. Zuivel, trage koolhydraten en vezels, dat is de succesformule.

Thee

Koffie zoals wij die gewend zijn, is niet op elke vakantiebestemming makkelijk te vinden, zodat we noodgedwongen op thee overschakelen. Dat zouden we wat vaker moeten doen. Thee is niet alleen gezonder dan koffie, maar zou volgens recent onderzoek zelfs heilzamer zijn dan water! In het verleden werd aangehaald dat thee uitdrogend zou werken, maar Britse onderzoekers noemen dat een indianenverhaal. Zij raden aan om frisdrank, maar ook af en toe water, te vervangen door thee, omdat die naast de nodige hydraterende werking ook nog polyfenolen (tegen celafbraak), bevat. Groene thee heeft de meeste gezondheidstroeven.

Groente, fruit, olijfolie

Toegegeven, op vakantie smaakt een tomaat veel voller dan thuis en dat geldt ook voor aubergines, paprika’s en alle andere groenten die beter in volle grond en onder een stralende zon gedijen dan in serres. Maar toch: met de hulp van verse tuin- en vensterbankkruiden als tijm, rozemarijn, oregano en basilicum zit u met hoofd en hart zó weer in het zonnige zuiden. Idem voor uw gestel. Hoeveel voedingssupplementen u ook slikt, niets weegt op tegen natuurlijke vitamines en mineralen in de vorm die het makkelijkst door ons lichaam wordt opgenomen: in voedsel. Olijfolie is stilaan in onze keuken ingeburgerd geraakt, maar u kunt verder experimenteren met nog andere soorten olie, die minder gezonde dierlijke vetten kunnen vervangen. Het voedingspatroon van de volkeren rond de Middellandse Zee wordt niet voor niets beschouwd als heel gezond.

Vis

Vakantie en lekker eten gaan hand in hand en waar water in de buurt is, komen de lekkerste visgerechten op tafel. Eenmaal thuis valt ons menu jammer genoeg weer in de plooi van de dagelijkse routine, en meestal met veel te weinig vis. Breng daar verandering in. Zoals u ook kunt lezen op p.68-70 bevat vis een heleboel gezonde stoffen die uw lichaam anders niet of minder makkelijk binnenkrijgt. Bovendien is vis niet moeilijker te bereiden dan vlees: doorgaans is de kooktijd korter. Tip: vervang het vlees in de klassieke spaghettisaus eens door gerookte zalm. Lekker en u hebt meteen uw aanbevolen hoeveelheid vette vis voor een halve week binnen!

Siësta

Een dutje op het heetste moment van de dag is geen exclusieve gewoonte van de landen rond de Middellandse Zee. Ook in Latijns-Amerika en Zuid-Azië is een siësta ingeburgerd, zij het dan onder lokale benamingen als bhat gum (Bangla Desh), wat iets als rijstslaapje betekent. Minstens drie keer per week een hazenslaapje van een halfuurtje na het middagmaal verlaagt het risico op een overlijden door hartproblemen met 37 %, concludeert een Griekse studie. Bij werkende mannen is het effect nog spectaculairder, zij bereiken zelfs 64 %. Een echte verklaring hebben de onderzoekers niet gevonden, maar allicht is gewoon even ontsnappen aan de opgebouwde stress de sleutel naar een verklaring. Als u het bij een dutje van maximum dertig minuten houdt, komt uw nachtrust overigens niet in gevaar.

Frisse lucht

Vreemd toch dat we in het buitenland voortdurend de buitenlucht opzoeken, terwijl het thuis al erg goed weer moet zijn voor we frisse lucht willen happen. Importeer dus die goede gewoonte en kom ook eens buiten als het niet echt moet. Te voet gaan of de fiets nemen voor kleine afstanden is niet alleen goed voor de lijn, maar staat u ook toe om even te ontsnappen aan de ongezonde lucht binnenshuis, met haar hoge concentraties benzeen, stikstofverbindingen, fijn stof en schimmelsporen. Vandaar ook het grote belang van voldoende ventilatie en verluchting van uw woning.

Zwemmen

Waarom zwemmen we toch enkel als we met vakantie zijn? Niet alleen is het een sport waarmee u een hoop calorieën verbrandt, het water zorgt er ook voor dat uw gewrichten veel minder belast worden dan bij de meeste andere sporttakken. Uw lichaam weegt in het water maar een tiende van wat u op de weegschaal ziet, vandaar. Verder levert een uurtje naar het zwembad u al snel uw dagelijks halfuur sporten op. Vindt u baantjes trekken maar saai? Geen probleem: hoe meer verschillende slagen u uitprobeert, hoe beter voor de ver-schillende spieren en spiertjes die daarbij in actie komen. En als ook dat gaat vervelen, kunt u zich aan de nieuwe trends wagen die vanuit de Verenigde Staten overwaaien: aquajogging, aqua-aerobics en aquayoga.

Minder tv kijken

In een vreemd land lukt het ons moeiteloos om het met een minimum aan tv-programma’s te stellen, maar eenmaal thuis hangen we weer onvermijdelijk voor het kijkkastje. Maak er een goede gewoonte van om heel gericht te kijken naar programma’s die u écht interesseren en vervang het doelloos zappen door een stevige wandeling, desnoods door weer en wind. Als u dan toch niet zonder tv-consumptie kunt, laat u dan niet verleiden tot ongezonde snacks. Kies voor rauwe groente en water of thee in plaats van een zak chips met wijn of een biertje. Of nog beter: haal een hometrainer in huis, zodat u toch nog wat beweging krijgt.

Onbereikbaarheid

Niet alle vakantieplekjes zijn uitgerust met gsm-masten of bereikbaar met e-mail. En uw gsm of laptop sleept u sowieso niet mee naar het strand of op de uitstap. Houden zo! Hoe nuttig en makkelijk die populaire technologiewonderen ook kunnen zijn, het is geen goed idee om u erdoor te laten terroriseren en voortdurend bereikbaar te zijn. Af en toe moet u de deur achter u kunnen toetrekken en écht ontspannen. Dat kan niet als u de hele tijd stand-by bent. In de geneeskunde schrijft men hoe langer hoe meer schadelijke effecten toe aan niet-aflatende stress: van relatief onschuldige aandoeningen als psoriasis tot dodelijke hart- en vaatziekten.

Tijd voor uzelf

Ver van de sleur van het dagelijkse leven komt u niet alleen tot rust, maar creëert u aandacht voor uzelf. Niet alleen krijgt u tijd om een en ander in perspectief te plaatsen, maar u hebt ook de gelegenheid om uzelf eens te verwennen. Maar waarom zou dat in het normale leven niet kunnen? Neem af en toe tijd voor uzelf en laat u niet opjagen. Uiteindelijk brengt dat op: wie niet goed in zijn vel steekt, presteert minder goed en minder snel. Overigens moet niet elk moment voor uzelf nuttig gevuld zijn. Neem de tijd om niets te doen zonder u daar schuldig over te voelen. Vaak is het net als u zich verveelt, dat u op verrassend goede ideeën of betere inzichten komt. Newton ontdekte het principe van de zwaartekracht niet toevallig toen hij een appel uit een boom zag vallen. En Archimedes kwam tot weten-schappelijke waarheden in zijn bad... n

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content