Gezond eten in uw eentje

Een goede gezondheid begint bij een gezonde voeding. Een gezonde maaltijd bereiden wanneer u alleen bent, is echter niet altijd vanzelfsprekend. Enkele tips die u kunnen inspireren.

Eten moet één van die kleine pleziertjes van het leven blijven, die niemand zich mag ontzeggen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, vindt u? Niet als u onze raadgevingen volgt!

Eet nooit rechtstaand aan een hoekje van de keukenkast. Eten is een moment van ontspanning. Neem er rustig de tijd voor. Leg een mooi tafelkleedje of een leuke onderlegger, een fleurig servet en het is meteen een stukje feest.

Wanneer u alleen bent, mag u gerust toegeven aan de dingen die u leuk vindt. Als u bijvoorbeeld graag ’s ochtends de krant leest, maak er dan een gewoonte van dat na uw ontbijt te doen, bij een laatste kopje koffie of thee. Zo zult u minder makkelijk geneigd zijn het ontbijt over te slaan. En als u graag naar muziek luistert, waarom dan niet de radio of een cd opzetten tijdens de maaltijd?

Tijd voor iets nieuws

Koken mag geen sleur zijn. Probeer daarom op tijd en stond nieuwe, minder courante dingen uit. Bent u zelf niet zo ondernemend, zoek dan uw inspiratie in tijdschriften, kookboeken of -programma’s op televisie. Nemen we als voorbeeld een slaatje. Dat is lekker en gezond, maar algauw erg saai als u er geen variatie in brengt. Waarom het niet eens op smaak brengen met een papaya, of een avocado of voor het maken van uw vinaigrette eens experimenteren met andere soorten olie en azijn (noten-olie, truffelolie, balsamico-azijn, citroenazijn...).

Een slaatje hoeft ook niet noodzakelijk op basis van sla te zijn. En lekkere bloemkool-broccolisalade bijvoorbeeld is een prima manier om reeds een deel van uw bloemkool te verwerken. Het andere deel kunt u dan de volgende dag koken en met een witte saus bereiden.

Handig begonnen is half gewonnen

Om lekker en zonder problemen te koken, hebt u het juiste keukengerei nodig. Zorg voor een kleine pan met een degelijke antikleeflaag en een aangepast kookpotje waarin uw aardappeltjes niet in het niets verdwijnen. Kies voor materiaal met handvaten die u goed in de hand liggen. Was uw echtgenoot er vroeger om koppige flessen en halsstarrige deksels van bokalen te openen, koop dan zo’n handig apparaatje dat u rond de dop of het deksel aanspant en waarmee zelfs weerspannige exemplaren in een wip open zijn.

Mannen die altijd vlot met toestellen hebben omgesprongen, blijken soms verbluffend handig met mixers en keuken-robots. Een ideale eigenschap om met restjes nog iets lekkers te bereiden. Die laatste banaan die al aardig bruin begint te verkleuren, kan bv. nog heerlijk smaken in een bananenmilkshake. En de overschotjes van de groenten die u de voorbije dagen bereid hebt, vormen een prima basis voor een heerlijke soep.

Een andere lekkere manier om restjes te verwerken: koop een bereide hartige taartbodem en verwerk groenten, spek, kaas,... tot een smakelijke quiche. Te veel werk? Wat dacht u dan van een snee brood die u besmeert met pesto (te koop in kleine potjes) of een dikke tomatensaus waarop u de resterende sardientjes, de overgebleven ham, de in stukjes gesneden worst legt. Daaroverheen een sneetje kaas, even onder de ovengrill en klaar!

Bepaal voor uzelf wat de ideale hoeveelheden zijn om klaar te maken. Enkel voor soep en bepaalde groenten is grote hoeveelheden bereiden, verdedigbaar. Die vriest u dan in in yoghurt- of ijsdoosjes van een kwart of een halve liter, zodat u precies de hoeveelheid kunt ontdooien die u nodig hebt. Het is altijd handig een reserve van gezonde voeding in de vriezer te hebben om ten allen tijde over een evenwichtige maaltijd te beschikken.

Wees creatief

Ziet u het niet zitten om elke dag 2 of 3 aardappeltjes te bereiden? Kook er dan meteen wat meer en eet de eerste dag gekookte aardappelen, plet ze de tweede dag tot een lekkere puree en snijd ze de derde dag in schijfjes die u bakt in een beetje olijfolie. Elke dag iets anders!

Denk er ook aan dat u tegenwoordig niet meer verplicht bent om meteen een hele krop sla of een hele wittekool te kopen. In de warenhuizen vindt u kleine porties gesneden groenten. Die lijken misschien iets duurder, maar zijn dat niet wanneer u rekening houdt met de hoeveelheid die anders onherroepelijk in de vuilnisbak belandt. Bovendien kunt u hiermee naar hartelust variëren.

Dat diepgevroren groenten minder gezond zouden zijn dan verse, is een hardnekkig misverstand. De fabrikanten vriezen deze groenten immers in wanneer het seizoen volop aan de gang is en de groenten een maximale hoeveelheid voedingsstoffen bevatten.

De fabrikanten hebben bovendien begrepen dat er tegenwoordig meer en meer éénpersoonsgezinnen zijn. Ze bieden steeds meer producten ook in kleinere hoeveelheden aan: soep in tetraverpakkingen van 250 ml, groenten zoals spinazie en rode kool die niet langer als één klomp worden ingevroren, maar in kleine eivormige klompjes zodat u slechts bereidt wat u nodig hebt. n

A Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content