“Gezelligheid primeert”

Elma Dalhuijsen (64), alias Tante Kaat, raakt maar niet uitgepraat over het huishouden. Zopas bracht ze haar tiende boek met praktische tips uit. Tijd voor een bezoek aan de superhuisvrouw uit Schoten.

Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe de woning van deze autoriteit die voor alle problemen, groot en klein, een handige oplossing uit de mouw schudt, erbij ligt. Kraaknet en glanzend schoon? Dat is ze zeker, maar vooral ook gezellig. Hier en daar ligt een tijdschrift of nog wat wasgoed. Maar geen vieze vaat bij Tante Kaat!

Plus Magazine: Ziet u meteen hoe een huishouden gerund wordt?

Elma Dalhuijsen: Eerlijk gezegd, daar ben ik totaal niet mee bezig als ik ergens op bezoek ga. Gezelligheid primeert altijd. Nooit of te nimmer zou het in mijn hoofd opkomen ergens een krant te verleggen of schoenen in de kast te zetten. Genieten is het allerbelangrijkste. Mijn motto luidt: als het huishouden goed draait, blijft er veel tijd over voor leuke dingen.

In uw nieuwste boek lijkt het huis-houden een halve dagtaak te zijn.

Absoluut niet! Een half uur ’s morgens en drie kwartier ’s avonds volstaan. Als je daaraan komt, ben je een kei! Koken reken ik niet mee. Als je de discipline hebt om voor het slapen gaan alles in de afwasmachine te zetten, je kleren mooi op te vouwen en klaar te leggen, dan wordt je ’s morgens wakker in een opgeruimd huis! Discipline is het sleutelwoord!

Volgens uw boek moet ik ook muren en plafonds stofzuigen.

Die tips horen bij de grote schoonmaak, niet bij de dagelijkse routine. Mensen weten niet meer hoe ze aan de grote schoonmaak moeten beginnen. Eigenlijk is die in de huidige tijd ook niet meer nodig.

Vroeger had iedereen een kolenkachel, enkel glas, en waren de winters bar koud. De huizen bleven vaak een hele winter lang potdicht. De lucht binnenshuis was vuiler dan de buitenlucht nu ooit zal zijn. Dus tegen Pasen werden alle ramen en deuren opengegooid en begon de grote schoonmaak. Ook de plafonds want daar zat roet op.

Hoopt u met de titel van het boek, ‘De huishoudmanager. Run je huishouden als een business’ meer mannen in het huishouden aan de slag te krijgen?

Ik hoop het van ganser harte. Er is niks zo vervelend voor een huisvrouw als voor alles alleen te moeten instaan. Ik vind niet dat de taken strikt gelijk verdeeld moeten zijn. Als de ene het leuk vindt om de tuin te doen en de andere de keuken, dan moet je dat zo laten. Of het nu de man of de vrouw is.

Ik heb een zeer lange man die bijzonder geschikt is om ramen te lappen. Kees heeft geen trapje nodig. En hij is ook goed in het boenen van vloeren. Als je uitgaat van mekaars sterkte loopt het huishouden op rolletjes. En de rotklussen, die moet je een beetje delen.

Waar hebt u al die huishoudweetjes vandaan?

Door te beginnen als heel slechte huisvrouw. Toen ik nog thuis woonde, schoof ik de rommel gewoon onder het bed. Ik ben zeer jong getrouwd met Kees, net voor ik 21 werd. De eerste jaren van ons huwelijk woonden wij in Zuid-Afrika. Daar presteerde ik het de afwas van een hele week perfect te stapelen voor de hulp die een keer per week kwam. Ik was een kei in stapelen. Heel ecologisch verantwoord! Maar daar had het natuurlijk niets mee te maken. Ik vond het gewoon niet leuk. Ik was jarenlang een ramp!

Wanneer kwam de kentering?

Langzaamaan, toen de kinderen kwamen. Er kroop plots een baby’tje over de vloer en wij hadden huisdieren. Toen dacht ik: dit kan niet meer. De baby hangt vol dierenharen! Het begon trouwens al in de zwangerschap. Ken je het fenomeen nestdrang? Er gebeurde iets in mijn hersenen. Onwaarschijnlijk! Opeens begon ik bedden te verschonen, te stofzuigen, gehaktballen te draaien. Fantastisch hoe de natuur in mekaar zit.

Doet u het huishouden intussen wel graag?

Strijken doe ik graag. Je hebt snel resultaat en ondertussen kan ik televisie kijken. Ik kook zéér graag. Dat is mijn hobby. Bedden verschonen doen we samen want daar heb ik een hekel aan. En het toilet schoonmaken vind ik niet leuk.

Bij tijden had ik één keer in de week een hulp in het huishouden. Maar soms viel die door omstandigheden weg en deed ik het weer een poos alleen. Wanneer ik het druk heb, zoek ik toch weer hulp. Ik zet dan natuurlijk geen advertentie in de Bode van Schoten ‘Tante Kaat zoekt hulp’.

Dan durven ze vast niet te komen.

Of net wel, uit nieuwsgierigheid!

Hoe verklaart u het succes van uw boeken? Maken zoveel mensen een potje van het huishouden?

Nee, dat denk ik niet. Mensen houden van de leuke weetjes en iedereen heeft een huishouden. Maar hoeveel kennis gaat er nog over van de ene generatie op de andere?Kinderen weten niet hoe het huishouden wordt gerund want dikwijls gebeurt het door een hulp die komt wanneer ze naar school zijn en hun ouders op kantoor. Voor de simpelste job heb je een diploma nodig. Maar niemand vraagt een diploma wanneer je zelfstandig gaat wonen en een huishouden moet gaan runnen. Als je nog nooit een was gesorteerd hebt of een overhemd gestreken, is dat niet evident. Het is wel jammer als je dat allemaal moet leren met trial and error. En je voor de derde keer met een roze was zit die wit had moeten zijn.

Sinds 1989 geeft u huishoudtips als Tante Kaat. Is er de voorbije 24 jaar veel veranderd?

Enorm! Twintig jaar geleden was geen kat bezig met ecologie. Van het wasbord evolueerden we op korte tijd naar de volautomaat. Plots stelden we vast dat de vis in de zee stierf. De wasmiddelen van toen waren niet biologisch afbreekbaar. Wij hadden in België nog geen waterzuiveringsinstallaties. We dachten dat de industrie schuld trof. Maar we waren zelf slecht bezig met onze grote pakken waspoeder!

Is het huishouden makkelijker geworden in de loop der jaren?

Nu hebben we voor alles een machine. Het zou dus veel makkelijker moeten zijn. Maar het leven is ook ontzettend veranderd. Kennen we nog één gezin waar niet én vader én moeder uit werken gaan? Het huishouden moet op veel kortere tijd want het leven is hectischer. We willen ook zoveel: een goede baan, hobby’s, sociaal leven, materiële welstand. Het is totaal veranderd.

Hebt u het ooit gecombineerd met een voltijdse baan?

Ik heb nooit voltijds gewerkt. Toen mijn zoon Matthijs drie was, had ik mijn eerste baan op de Marnix-school in Schoten. Daar heb ik meer dan 20 jaar voor de klas gestaan. Het begon met drie uurtjes per week. Uiteindelijk werden het twee volle dagen. Het ging gelijk op met de kinderen die ouder werden. In 1987 kwam ik bij de VRT terecht. Tot vorig jaar. Er kwam steeds wat bij naarmate de kinderen groter werden. Maar echt buitenshuis werken van ’s morgens tot ’s avonds, met de bijbehorende stress, heb ik gelukkig zelden gekend. Dat maakt een groot verschil en dat besef ik heel erg goed.

In uw boek staat een hoofdstuk met datingtips. Is dat niet vreemd?

Vreemd?? (diep verontwaardigd). Het huishouden en een relatie, dat is een twee-eenheid! Een goeie partner kiezen en afspraken maken over het huishouden is essentieel. Er moeten tijdsschema’s gemaakt, dingen gekocht, beslissingen genomen.... Als jonge mensen gaan samenwonen in een vlaag van verliefdheid zonder rond de tafel te zitten en dingen af te spreken, is dat niet verstandig. Als je je voortdurend ergert aan rondslingerende sokken of teveel geld dat uitgegeven wordt, dan gaat het niet. ‘Als de armoe de deur binnenkomt, vliegt de liefde het raam uit’ zegt een oud Nederlands gezegde. Als het huishouden soepel loopt, heb je tijd voor leuke dingen samen en ben je rustiger. Daar gaat het om.

Tante Kaat. De huishoudmanager – Roularta Books – €24,95 – isbn 9789096794607

Ann Heylens – Foto’s Johannes Vande Voorde

Een relatie en het huishouden, dat is een twee-eenheid. Loopt het huishouden op wieltjes, heb je meer tijd voor mekaar en voor leuke dingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content