Gezellig van hapje naar hapje

Dit jaar ontvangen we de familie en de vrienden met een feestelijke maaltijd die helemaal bestaat uit verfijnde fingerfood en verrukkelijke hapjes. Het meeste werk doet u vooraf, zodat u samen met uw gasten aan tafel kunt blijven.

Hapjes met zalmtartaar, cannelloni en worstjes

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de tartaar: n 350 g zalmfilet n 1 klein bosje dille n 2 limoenen n 18 crackers n zout en peper van de molen.

Voor de cannelloni: n 6 vellen lasagnedeeg n 500 g (bos)paddenstoelen n 2 eetlepels olijfolie n 3 takjes kervel n 200 g verse kaas n peper en zout.

Voor de spiesjes met worstjes: n 2 kippenborsten n 1 eetlepel olie n 5 g truffelsnippers n 50 g darmnet n 12 witte miniworstjes n 12 kerstomaatjes n zout en peper.

De dag voordien:

n Snijd de zalm in heel kleine blokjes. Meng ze met de fijngesneden dille, het sap van de limoenen, zout en peper. Roer goed en laat trekken tot ’s anderendaags.

n Laat de lasagnevellen in gezouten water koken gedurende 7 minuten. Laat ze voorzichtig uitlekken op een keukendoek en afkoelen. Snijd ze in de lengte doormidden. Hak de schoongeborstelde paddenstoelen grof. Fruit ze in de hete olijfolie, voeg de fijn-gesneden kervel toe en laat 5 minuten al roerend bakken. Meng het champignonhaksel met de verse kaas en breng op smaak met peper en zout. Zet alles koel tot ’s anderendaags.

n Hak de kippenborsten fijn (gebruik de mixer met het cutterhulpstuk). Laat het kippengehakt met de truffelsnippers op een zacht vuurtje fruiten in de hete olie zonder het te laten kleuren. Kruid met peper en zout. Vorm kleine balletjes van het mengsel en wikkel ze in een stukje darmnet. Prik de witte worstjes in met een fijne naald. Rijg telkens een kippenballetje, een kerstomaatje en een miniworstje op een houten stokje.

De dag zelf:

n Bestrijk de crackers met de zalmtartaar.

n Leg een royale eetlepel van het paddenstoelenmengsel op één uiteinde van elk lasagnevelletje. Rol de velletjes op waarbij u de vulling goed insluit.

n Leg de spiesjes in het mandje van een stoompan. Laat 15 minuten stomen.

n Dien alle hapjes op in kleine kommetjes of kopjes.

Spiesjes van sint-jakobsnoten met witloof

Ingrediënten voor 6 personen:

n 36 sint-jakobsnootjes n 36 plakjes gerookt spek n 6 stronkjes witloof n 30 g boter n 30 g dikke room n 50 g lompviseitjes n vijfkruiden n zout en peper.

De dag voordien: dep de sint-jakobsnoten goed droog en wikkel een plakje spek om elke noot. Prik telkens drie noten op een houten spiesje. Zet ze koel tot ’s anderendaags. Verwijder de bittere kern van het witloof en snijd de stronkjes in de lengte in reepjes. Laat ze kleuren in de boter, kruid met peper en zout, voeg wat water toe en laat 30 minuten afgedekt stoven.

De dag zelf: leg de spiesjes op een met aluminiumfolie bedekt ovenrooster en kruid ze met het vijfkruidenmengsel. Schuif de rooster onder een voorverwarmde ovengrill (180°C) en laat 10 minuten roosteren (omkeren na 5 minuten). Warm het witloof op en roer er de room onder. Verdeel de groente over individuele kommetjes. Leg op elk kommetje twee spiesjes en bestrooi met lompviseitjes.

Balletjes van eendenlever met gedroogd fruit

Ingrediënten voor 6 personen:

n 30 g pijnappelpitten n 50 g amandelschilfers n 6 dadels (ontpit) n 6 gedroogde abrikozen n 50 g rozijnen n 1 blok eendenlever van ong. 240 g.

De dag voordien: warm een pan op zonder vetstof. Laat hierin de pijnappelpitten en daarna de amandelschilfers enkele seconden kleuren. Hak de dadels en de abrikozen heel fijn. Leg elke gedroogde vruchtensoort in een diep bord. Neem met een lepeltje een klein beetje van het blok eendenlever en rol het tot een balletje. Rol het balletje door de amandelschilfers. Verwerk de eendenlever op dezelfde manier tot balletjes die u telkens door een andere vruchtensoort rolt. Laat de balletjes tot ’s anderendaags opstijven in de koelkast.

De dag zelf: de balletjes verdelen over kleine schaaltjes en serveren.

Thais soepje met shiitakes

Ingrediënten voor 6 personen:

n 1 tak citroengras n 1 ui (grof gehakt) n 1 eetlepel boter n 1,2 l kippenbouillon 1/2 koffielepel gember in poeder n 3 eetlepels sherry n 3 wortelen (schoongemaakt, in staafjes gesneden) n 1 prei (schoongemaakt, in schijfjes) n 100 g shiitakes (schoongeborsteld, in grote stukken gesneden) n zout en peper van de molen n takjes koriander en soepstengels voor versiering.

De dag voordien: haal de blaadjes van het citroengras, snijd de tak in stukjes van 4cm en stamp ze lichtjes plat. Laat de ui enkele minuten fruiten in de boter. Voeg de bouillon en de stukjes citroengras toe, breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen. Zeef de bouillon en breng ze weer aan de kook. Voeg peper, zout, de gember, de sherry, de wortelen, de prei en de shiitakes toe. Laat 5 minuten doorkoken en laat afkoelen tot ’s anderendaags.

De dag zelf: warm de soep op en verdeel ze over glaasjes. Versier ze met plukjes koriander en soepstengels.

Oosterse kalkoenspiesjes, aardappelhapjes met langoustine, truffeleitjes

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de kalkoenspiesjes: n 2 kalkoenlapjes n 5 cl sojasaus n 5 cl sherry n 1 afgestreken eetlepel kristalsuiker n 1/2 teentje knoflook n 1 koffielepel verse gember (geraspt) n 1 eetlepel sesamolie n een snuifje zout.

Voor de aardappelhapjes: n 12 langoustines n 250 g aardappelpuree n 1 handvol spinazieblaadjes n 1 eetlepel olie n 1 koffielepel roze bessen n 2 takjes bieslook.

Voor de truffeleitjes: n 8 eieren n 1 kleine truffel (of 1 eetlepel truffelsnippers) n 2 eetlepels olie n zout en peper van de molen n 1 eetlepel dikke room.

De dag voordien: n Snijd de kalkoenlapjes in repen. Meng de sojasaus met de sherry, de suiker, het geperste knoflook, de gember, de sesamolie en het zout. Giet het mengsel over de kalkoenreepjes, meng goed en laat 1 uur trekken (nu en dan roeren). Prik elk kalkoenreepje op een satéstokje en laat rusten tot ’s anderendaags.

n Pel de langoustines. Bedek een ovenplaat met boterpapier. Schep de aardappelpuree in een spuitzak met een gekartelde dop. Spuit 12 sierlijke hoopjes op het boterpapier. Zet alles koel.

De dag zelf: n Leg de kalkoenspiesjes op een ovenrooster bedekt met alufolie. Laat 10 min roosteren onder de ovengrill en keer ze geregeld om. Bestrooi met peper en zout en dien snel op.

n Schik spinazieblaadjes en een langoustine op elk aardappelhoopje. Strijk de langoustines in met olie, kruid met peper en zout en bestrooi met fijngestampte roze bessen. Laat 5 tot 7 min garen in een voorverwarmde oven van 200°C. Schep ze op een dienbord en bestrooi met gehakt bieslook.

n Breek de eieren zodat u halve schalen overhoudt. Klop de eieren op met peper en zout. Borstel de truffel schoon en snijd in plakjes. Houd 6 plakjes opzij, hak de rest fijn. Voeg het truffelhaksel bij de eieren. Verhit de olie in een pan. Giet er de eieren in en blijf roeren met een houten lepel tot u een gestold, smeuïg roerei hebt. Roer er de room onder en lepel het mengsel in de eierschalen. Versier met een truffelplakje en serveer.

Knapperige zalmhapjes met bearnaisesaus

Ingrediënten voor 6 personen:

n 500 g zalmfilet (zonder vel en zonder graten) n 6 vellen brickdeeg n 1 bosje dille n 3 eetlepels olijfolie n 50 g boter n 1 koffielepel fijn zeezout n witte peper van de molen n 1 potje kant-en-klare bearnaisesaus.

De dag voordien: snijd de zalmfilet in kleine blokjes. Spoel en droog de takjes dille, haal er de blaadjes af en hak ze fijn. Besprenkel de zalm met olijfolie, dille, zeezout en peper van de molen. Meng en laat in de koelkast trekken tot ’s anderendaags.

De dag zelf: laat de boter smelten zonder ze bruin te laten worden. Snijd de vellen brickdeeg in tweeën en strijk één zijde van elk half vel in met de gesmolten boter. Leg in het midden van elk half vel 2 eetlepels van het zalmmengsel en vouw het deeg dicht. Prik de flapjes twee per twee op een houten satéstokje. Leg de flapjes in een voorverwarmde oven van 210°C, laat ze 6 minuten bakken en keer ze om in de helft van de baktijd. Warm ondertussen de bearnaisesaus op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de flapjes in glazen bekers en geef de saus er apart bij als een dipsaus.

Kerstgebakjes met frambozen

Ingrediënten voor 6 personen:

n 6 vellen filodeeg n 4 eetlepels gesmolten boter n 250 g frambozen n 6 eetlepels poedersuiker n 1 eetlepel maïszetmeel (opgelost in 2 eetlepels water) n 300 g mascarpone n 1 vanillestokje n 3 eetlepels melk.

De dag voordien: leg 4 vellen filodeeg op elkaar en versnijd ze tot 6 vierkanten. Bestrijk ze met gesmolten boter. Bekleed 6 ingevette vormpjes (12 cm diameter) met de deegvierkanten. Vorm een bloem en snijd het overtollige deeg weg. Strijk de resterende deegvellen in met gesmolten boter. Vouw ze in tweeën en knip er kerstmotiefjes uit. Leg ze op een met boterpapier bedekte ovenplaat en laat ze, net als de taartvormpjes, 4 min bakken in een oven van 180°C. Laat afkoelen en haal de gebakjes uit de vormpjes. Breng 5 eetlepels water aan de kook en laat de helft van de poedersuiker hierin oplossen. Leg de frambozen in deze suikerstroop, breng aan de kook, roer er snel het maïszetmeel onder en breng opnieuw aan de kook. Laat afkoelen.

De dag zelf: splijt het vanillestokje open en schraap er het merg uit. Meng dit met de mascarpone, de rest van de poedersuiker en de melk. Vul de gebakjes met deze crème en met de frambozen. Versier met kerstmotiefjes. n

Ludo Hugaerts – Fot’os en recepten SucréSalé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content