Gezellig een graadje méér

Een koukleum zijn mag best, maar daarom hoeft u in september de thermostaat van de centrale verwarming niet meteen op 25°C te draaien. Een goedgekozen bijverwarming doet u geld besparen en zorgt voor veel gezelligheid.

Info De’ Longhi: tel. 015 28 08 40 Dimplex/Thermo Comfort: tel. 03 231 88 84 M-Design: tel. 050 82 06 52

Weet u wat we zo leuk vinden aan de nazomer en de eerste weken van de herfst? Dat we ’s avonds onze kleine houtkachel kunnen aansteken”, horen we van lezers Eduard en Nina uit Dilbeek. “We hebben een bijkeuken waarop een kleine veranda aansluit. Omdat we hier veel tijd doorbrengen, hebben we in de bijkeuken die houtkachel én een kleine televisie geplaatst. Die kachel geeft zelfs voldoende warmte om ’s avonds de koude in de woonkamer en de keuken te breken, als we de tussendeuren open laten staan. Op die manier hebben we die houtkachel overdag tot half oktober zeker niet nodig. Conclusie: onze centrale verwarming moet zelden vóór die datum aan!”

Geld besparen? Ja, maar...

Kleine verwarmingsapparaten of kachels voor bijverwarming kunnen u inderdaad veel geld doen besparen op uw energierekening. Dit op voorwaarde dat u ze op de juiste manier gebruikt. Dit wil zeggen: nooit als hoofdverwarming maar wel...

in de tussenseizoenen alleen ’s avonds en ’s morgens, om de kou te breken

gedurende korte tijd: elektrische apparaten laat u, wegens het dure verbruik, liever niet langer branden dan één uur

voor de verwarming van een eerder kleine ruimte (in grotere ruimten wordt het verbruik snel te hoog)

voor gebruik in plaatsen waar tijdelijk een beetje extra warmte welkom is

voor tijdelijke verwarming van kamers die u zelden gebruikt

om de slaapkamer een uurtje vóór het slapengaan bij te warmen.

Kampvuur in de veranda

Houtkachels vormen wellicht de meest ideale vorm van tussenseizoenverwarming, vooral als u voordelig aan brandhout kunt geraken. Door hun hoge stralingswarmte kunnen ze probleemloos een grotere ruimte of twee opeenvolgende kamers verwarmen en vaak zelfs als hoofdverwarming dienen. De nieuwe modellen werken met milieuvriendelijke verbrandingstechnieken. Ze ogen bovendien heel mooi en bieden een ruim zicht op het vlammenspel dankzij hun grote deur van vuurvast glas. Hun nadeel is dat ze geregeld bijgevuld moeten worden.

Voor kille avonden in de veranda vormen de tuin- of terraskacheltjes die de jongste twee jaar in onze tuincentra zijn verschenen, een sympathiek alternatief (mét een kampvuursfeertje!). Ze werken op houtskool en u kunt ze dus ook voor een binnenhuisbarbecue gebruiken.

Deurtje open, deurtje toe

De tijd dat de open haard aangeprezen werd als de meest sfeervolle bijverwarming in de tussenseizoenen, is voorbij. We weten nu dat een echte open haard een zeer laag warmterendement heeft û dat geldt ook voor tal van nieuwe designmodellen die vrij in de ruimte staan of hangen. Veel mensen hebben daarom een gietijzeren inbouwcassette in hun bestaande haard laten inbouwen, mét warmterecuperatie via een motor en een blaassysteem.

Zo’n cassette voldoet prima, zeker wanneer u ook steenkool kunt branden. Vindt u dat de deur van de cassette uw zicht op de vlammen toch een beetje hindert, dan kunt u kiezen voor het nieuwste snufje: de lifthaard. Dat is een inbouwhaard waarvan u de glazen voorzijde vrijwel onzichtbaar naar boven kunt wegschuiven. Helaas moet u voor zo’n inbouwhaard met schuifdeur al snel 3000 euro ophoesten.

Warmte uit de stekker

Elektrische apparaten voor bijverwarming hebben als troeven dat ze voordelig blijven in de aankoop en zeer gebruiksvriendelijk zijn (gewoon aan- en uitzetten). Ze zorgen onmiddellijk voor de gewenste warmte en bieden ook nog eens een grote veiligheid (geen gevaar voor CO-vergiftiging). Hun grote nadeel blijft echter dat ze duur zijn in het verbruik.

Bereken daarom vóór de aankoop zorgvuldig het volume van de ruimte waar u het toestel wilt gebruiken. Het vermogen van het toestel moet immers aan die ruimte zijn aangepast.

Voor kamers tot 15 m3 volstaat een vermogen van 500 W. Ruimtes tot 20 m3 hebben 800 W nodig. Voor 30 m3: 1000 W. Voor 40 m3: 1200 tot 1 500 W. Tussen 40 en 60 m3: 1800 tot 2000 W.

De nieuwe modellen blaaskacheltjes of blaasradiatoren zijn zeer compact en bestaan in vele vormen: wandmodellen, vrijstaand (vaak niet hoger dan 25 cm!) of met pedaalbediening. De meeste hebben ook een ventilatiestand, zodat ze ’s zomers voor afkoeling zorgen. Bij de betere modellen kunt u de blaasrichting regelen en ook dat is vaak geen overbodige luxe.

Elektrische radiatoren op wieltjes zijn tegenwoordig gevuld met olie, die de warmte beter geleidt en vasthoudt. Ook hier zien we een trend naar compacte modellen, waarbij de kleinere afmetingen geen invloed hebben op het vermogen. Mobiele radiatoren met een regelbare thermostaat en een controlelampje verdienen de voorkeur.

Nog beter: apparaten waarvan de buitenkant niet te heet wordt zodat u zich nooit kunt verbranden. Verder zijn grotere wielen altijd te verkiezen boven kleine zwenkwieltjes omdat ze veel stabieler zijn.

Infraroodstralers geven zeer snel een weldoende warmte, zij het alleen in de directe omgeving van het toestel. Daarom zijn ze vooral geschikt voor een badkamer of net naast uw luie stoel. Tegenwoordig zitten de stralingsspiralen veilig beschermd achter een rooster.

Op petroleum of gas

Jawel, petroleumkacheltjes worden nog steeds gemaakt, vaak zelfs in een leuk design. Maar hoewel die nieuwe modellen superveilig en gebruiksvriendelijk heten te zijn, blijft een waarschuwing op zijn plaats. Aangezien het niet op een schoorsteen of een rookkanaal naar buiten is aangesloten, onttrekt een petroleumkacheltje zuurstof aan de lucht. Ook het gevaar voor CO-vergiftiging mag u niet weglachen. Gebruik zo’n kacheltje het liefst niet in een kamer die kleiner is dan 4 x 4 meter, laat het niet langer dan drie uur per dag branden en zorg voor een goede ventilatie van de kamer. Dezelfde waarschuwingen gelden voor straalkacheltjes die op een propaan- of butaanfles werken.

Comfort in de badkamer

Snelle extra warmte is in de badkamer vaak meer dan welkom. Een elektrisch blaasradiatortje (wandmodel) of een in-fraroodstraler (mét trekschakelaar) bovenaan een muur blijven de voordeligste oplossing, op voorwaarde dat u een veilig model kiest dat waterdicht is voor spatten (de verpakking moet de norm IPX3 of IP24 vermelden).

Bij blaasradiatoren vormen apparaten met een traploos regelbare thermostaat en een bescherming tegen oververhitting de absolute aanraders.

Vorstveilig

Een speciale bijverwarming vormen de vorstbeveiligers: mini-apparaten met buisvormige verwarmingselementen bedoeld voor de kelder, de garage en andere niet-verwarmde ruimten, waar waterleidingen kunnen bevriezen. Door hun laag vermogen (120 tot 450 W) verbruiken ze weinig, en toch laten ze de temperatuur nooit onder de 5°C dalen. n

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content