Geuren tussen kleuren

Hoe ruikt een anijsfonteintje? En kan citroensap blauw zijn? Het antwoord ziet én ruikt u op ‘Sniff Receptor’, de meest originele tentoonstelling die u op dit moment kunt bezoeken. En nog gratis ook.

Nog tot 25 januari in Z33, Zuivelmarkt 33, 3500 Hasselt, 10-17 uur (zon- en feestdagen 14-17), gesloten op maandag, gratis. Info: tel. 011 29 59 60 en www.limburg.be/z33 n

Sportpaleis Antwerpen, 27/12 (19 uur) en 28/12 (15 uur). Tickets à euro 13, euro 16, euro 23 en euro 28, via tel. 070 34 53 45

Neanderthalers in Europa, tot 19/9/2004, Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren, alle dagen 9 û 17 uur (weekend en feestdagen 10 – 18 uur), gesloten op maandagochtend, toegang euro 5 (Plus-3 Pas: euro 4).

Info: tel. 012 67 03 55 en www.neanderthalers.be

Voorstellingen in de Vlaamse Opera in Antwerpen op 19/12 en 21/12, in Gent op 8/1, 10/1, 13/1 en 16/1, telkens om 20 uur. Tickets van euro 7 tot euro 70. Op 18/1 is er in Gent om 15 uur een familievoorstelling (tickets tegen halve prijs voor -18 jarigen). Bespreekbureau: tel. 070 22 02 02

Bij de kenners van hedendaagse kunst staat Peter De Cupere in een kwalijke geur. Hij is gefascineerd door geuren û en niet altijd door de lekkerste. Dat is anders in het project Sniff Receptor dat hij maakte in opdracht van het provinciaal kunstencentrum Z33 in het begijnhof van Hasselt. Hier wordt u ondergedompeld in een wereld van aangename geuren in combinatie met verrassende kleureffecten.

Gele tennisballen = citroen!

Als kern van het hele project realiseerde Peter De Cupere een merkwaardige film van 12 minuten, die u eerst te zien krijgt. Sniff Receptor noemt zich ôde eerste Belgische geurfilm” en u verwacht dan ook dat geuren in de zaal worden gespoten. Omdat de geuren in de film elkaar snel opvolgen, zou het echter te veel tijd vergen om ze op tijd weer uit de zaal weg te zuigen. Daarom is gekozen voor een andere oplossing. U krijgt een strook met zeven vakjes mee. Elk vakje toont een personage en zodra u dat personage in de film ziet verschijnen, moet u met uw duim over het vakje wrijven (niet krassen) en de vrijkomende geur raden.

Elk onderdeel van de film heeft een hoofdgeur en een hoofdkleur en de overgang van de ene naar de andere is vaak heel verrassend.

Vreemd toch dat we een bepaalde kleur meteen associëren met een geur. Roze snoepjes? Aardbeien! Rood? Rozen! Gele tennisballen? Citroen! Toch is dat niet altijd evident. Probeer maar eens de geur thuis te brengen die u in de film ruikt bij de groene danser in de mossige grot...

Uitproberen mag

In het tweede deel van uw bezoek dringt u nog dieper door in de geur- en-kleurwereld van onze geest. In verschillende zalen (‘studio’s’) heeft Peter De Cupere de decors gereconstrueerd waarin hij zijn film heeft opgenomen. In elke ruimte ziet u op een klein scherm het onderdeel van de film dat hier werd opgenomen, en ruikt u de geur. U komt ook in de montage- en schminkkamer met de kostuums terecht. En elders kunt u zien hoe het blue key-effect werkt, bekend van het weerbericht op tv: op het scherm lijkt het alsof de weerman voor een weerkaart staat maar in feite is zijn achtergrond een blauw karton. In de witte parfumkamer staat u dan weer op een bodem van watten voor een wand boordevol echte parfumflacons, van de allergoedkoopste tot de duurste. En u mag ze allemaal uitproberen.

De grootste verrassing wacht op het einde. In een grote zaal vol zuurtjeskleuren hangen honderden nepwortels aan draden aan het plafond. Langs het wandelpad tussen de wortels liggen tientallen geuren verborgen in nepbloemen, een fontein met blauw water en een lege rode serre. Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk aroma’s raadt. Eén geur zult u meteen thuis kunnen brengen, die van de ruimte met échte witte konijntjes en dito keutels. Niet alle geuren zijn nu eenmaal even lieflijk.

Meezingen met Disney

Wat hebben Voice Mail, Jan Leyers, Jan Schepens, Paul Michiels, Sandra Kim, Natalia, Xander de Buissonjé en Ronny Mosuse met elkaar gemeen? Ze zingen solonummers in het muzikale evenement Disney in Concert, samen met een 52-koppig orkest. Het spektakel rijgt de bekendste melodieën uit een vijftiental Disneyproducties aan elkaar: Bambi, Lion King, Jungleboek, Pocahontas, Tarzan, enz. De livemuziek wordt ondersteund door beelden uit de films, decors en technische snufjes. En natuurlijk mag u meezingen.

Hallo, ik ben een Neanderthaler

In Tongeren zijn 23 Neanderthalers met een teletijdmachine van 35 000 jaar geleden naar onze tijd geflitst. De zeer realistische figuren tonen hoe ze leefden, aten en werktuigen maakten, jaagden, lachten en huilden. Wees niet bang, maar wandel ongestoord tussen hen rond. De meeste voorwerpen die ze gebruiken, werden opgegraven in Veldwezelt, de belangrijkste Neanderthalernederzetting in Vlaanderen.

Hansje, Grietje en Humperdinck

Engelbert Humperdinck was niet alleen een charmezanger uit de jaren zestig maar ook een Duitse operacomponist. In 1893 ging zijn Hänsel und Gretel in première, naar het sprookje Hansje en Grietje van de gebroeders Grimm. De Vlaamse Opera heeft er nu een eigen productie van gemaakt, omdat we de 150ste geboortedag van de componist vieren. De voorstelling wil geen zoeterige romantiek maar een eigenzinnige interpretatie brengen. De verhaallijn wijkt trouwens af van het sprookje zoals wij het kennen. Zo redden Hansje en Grietje ook een hele schare in peperkoek omgetoverde kinderen. Bij de solisten: Natalie Karl, Werner Van Mechelen en Doris Lamprecht (foto).

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content