© FRANK BAHNMÜLLER

Germana Tack is textielkunstenaar

Urenlang borduurde Germana Tack aan het linkerbeen van de grootvader van kunstenaar Klaas Rommelaere. Het resultaat is te bewonderen op een expo in Texture in Kortrijk. Germana was slechts een van de tientallen borduursters die tijdens de lockdown naarstig naaiden aan de kleurrijke sculpturen. “Ik raakte via via betrokken bij de tentoonstelling. In februari zijn we een tweetal keren met een twintigtal naaisters en Klaas samengekomen tijdens een workshop, maar nadien gebeurde alle communicatie via de post, mail en Whatsapp. Die lockdown was een geluk bij een ongeluk. Ik kon heel geregeld een uurtje ontspannen borduren, want er kruipt wel wat werk in.”

Germana Tack is zelf textielkunstenaar. Als telg van een West-Vlaamse meubelstoffenwever kreeg ze de liefde voor stoffen, naald en draad met de paplepel mee. “Maar ik wou er altijd mijn eigen ding mee doen. Ik heb zelf kunstwerken gecreëerd voor tentoonstellingen. Toen ik voelde dat ik mezelf herhaalde, ben ik andere dingen gaan doen. Ik heb mijn eigen textiel ontworpen, ik was costumière bij verschillende dansgezelschappen en nu verzorg ik geregeld de kleding van grote theatergezelschappen die in het cultuurcentrum komen optreden. Ik zorg dat alle kleren klaar liggen en dat ze gewassen en gestreken worden. Dat doe ik erg graag omdat je de acteurs daarmee echt op hun gemak kan stellen. Hoe kort het contact ook is, je bouwt wel een goede band op. Als ze weten dat hun kleding tiptop in orde is, vatten ze de première met veel minder stress aan.”

En ook voor de expo van Klaas Rommelaere genoot Germana van haar rol als stille kracht achter de schermen. “Je moet je kunnen inleven in de fantasie van iemand anders. Je kan niet doen wat je zelf wil, maar dat is net de uitdaging: om zo dicht mogelijk bij die andere persoon te komen en toch je eigen ding te doen. Toen ik het afgewerkte resultaat zag, voelde ik meteen dat het klopte. Je ziet de hand van de verschillende naaisters in de sculpturen, maar het geheel is het werk van de kunstenaar.”

Klaas Rommelaere, Dark Uncles. Nog tot 31/1 in Texture Kortrijk. texturekortrijk.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content