GUY LEGRAND VOORMALIG HOOFDREDACTEUR VAN CASH! © FRANK BAHNMÜLLER

Geplande veroudering, een schande!

Het is zover! Ik heb eindelijk de stekker uit mijn oude diepvriezer getrokken. Na meer dan 45 jaar trouwe dienst. Hoewel, misschien wat laat. Hij verbruikte al een tijdje veel te veel. Die anekdote brengt me bij een heikel punt: je kan heimwee hebben naar de kwaliteit van de producten van weleer, toch moet je toegeven dat die niet altijd essentieel of zelfs wenselijk is. Door de nieuwste technieken qua verbruik en isolatie levert een nieuwe koelkast of diepvriezer een aardige besparing op. En slaag je er als particulier niet altijd in om exact te berekenen hoeveel je dat opbrengt, bedrijven kunnen dat wel. Denk maar aan de duizenden vliegtuigen die geparkeerd staan in de woestijn van Arizona. Niemand wil ze, zelfs niet voor een vriendenprijsje, omdat ze te veel verbruiken. En ook omdat ze een vandaag onaanvaardbaar hoog aantal decibels produceren.

APPLE WERD AL VEROORDEELD VOOR HET GEBRUIK VAN GEPROGRAMMEERDE VEROUDERING

Maar je kan er ook niet omheen dat de consument vaak met een compleet tegengesteld fenomeen wordt geconfronteerd. Die van een defect dat plots en vooral vroegtijdig opduikt aan een toestel dat nog in perfecte staat lijkt. En dat ook is! Maar waarvan een kleine lasnaad (of ander onderdeeltje) het jammer genoeg heeft begeven. Tenzij van meet af aan was ingecalculeerd dat dit zou gebeuren? Want dat lasnaadje was toch wel opvallend zwak. Als ze het bij de productie wat solider hadden gemaakt, had het (misschien) een paar centen meer gekost. Het toestel laten herstellen kost daarentegen evenveel als een nieuw kopen. Een geval van geprogrammeerde veroudering?

Die praktijk is niet nieuw: ze gaat terug tot 1924 toen de producenten van gloeilampen beslisten om die minder robuust te maken en zo de tegenvallende verkoop op te krikken. Vandaag wordt deze praktijk op grote schaal toegepast, zowel bij huishoudtoestellen als bij printers, om maar iets te noemen. En ook al kijken de meeste consumenten lijdzaam toe en schikken ze zich (vooral bij smartphones!) in hun slachtofferrol, toch neemt de weerstand tegen deze geplande veroudering toe.

Verschillende landen hebben de praktijk als illegaal bestempeld. Italië heeft Apple daarom in oktober 2018 al een boete van tien miljoen euro opgelegd. Neen, de GAFA (Google, Apple, Facebook en Amazon) zijn niet onkreukbaar! En in maart 2021 wil Europa draconische voorwaarden opleggen voor het demonteren van toestellen en het beschikbaar stellen van vervangstukken.

Wordt het geen tijd dat deze schandelijke praktijk, waar de consument alleen maar armer van wordt, en die grondstoffen verspilt en vervuilt (ook al recycleren we duchtig), wordt aangepakt? Vreemd genoeg is de strijd tegen dit soort kwalijke praktijken zelden een politiek debat waard. Een waar mysterie...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content