Genieten van herfst-aan-zee

Plannen voor een herfstvakantie aan onze kust? Geniet dan extra dankzij onze tips. Van stiltewandelingen in Het Zwin over heerlijke seafood tot de geheimen van de tempeliers.

Ludo Hugaerts

Knokke-Heist: stilte- wandeling in Het Zwin

Voor een alleen-op-de-wereldgevoel is Het Zwin op een weekdag buiten de schoolvakanties ideaal. Het natuurreservaat in Knokke-Heist omvat 158 ha schorren en slikken waar de natuur haar gang mag gaan. Bij vloed dringt het zeewater binnen in de geulen en meertjes en voedt de zoutminnende planten en ‘zeegroenten’. De herfst is des te interessanter voor een bezoek omdat hier dan talloze trekvogels aankomen om te overwinteren. Wapen u met rubberen laarzen, een verrekijker en een audiogids die u alles vertelt over de planten en de vogels. Zin in iets heel bijzonders? Loop dan mee met een gegidste stiltewandeling in de avondschemering. In het kleurenspel van de ondergaande zon overheersen geel en rood. En zijn de trekvogels scherp te zien.

Natuurreservaat Het Zwin, Graaf Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist. Info: tel. 050 60 70 86 en www.zwin.be. Toegang: euro 5,20 (60+: euro 4,40). Audiogids: euro 2,50. Stiltewandelingen op 29 oktober en 5 november (16-18 uur). Deelneming: euro 7,20 (60+: euro 6,40).

Oostende: de waarheid over oesters

Hoe oud is een oester wanneer je hem eet? Waarom gieten we het oestervocht beter weg dan het op te slurpen? En waarom blijft de periode van november tot februari de beste tijd om oesters te eten, ook al kweekt men vooral vierseizoenenoesters? U komt het allemaal te weten wanneer u meeloopt met een rondleiding in De Oesterput, de oesterkwekerij aan de Spuikom van Oostende. U ziet hoe de kweek verloopt en u leert hoe u de lekkernijen het gemakkelijkst kunt openen en proeven. Tijdens het parcours komt u ook heel wat te weten over kreeften. De Oesterput heeft zich, behalve in oesters, eveneens gespecialiseerd in de import van levende kreeften uit Canada. De rondleiding duurt 1,5 uur en is goed te combineren met een wandeling langs de Spuikom of een bezoek aan Fort Napoleon.

De Oesterput, Schietbaanstraat 86, 8400 Oostende. Rondleiding voor individuele bezoekers: elke eerste zaterdag van de maand om 10 uur. Op andere dagen: groepsbezoeken. Reserveren verplicht: tel. 059 33 08 73 of e-mail oesterput@telenet.be. Deelneming: euro 12 (inclusief twee oesters en een glas wijn).

Polders en tempeliers

Een uitstap in het hinterland? Op 6 km van Blankenberge ligt Lissewege, met zijn witgekalkte huizen. Wat meteen opvalt, is de veel te grote kerk op het dorpsplein. Ze zou in de 13de eeuw gebouwd zijn door de Tempeliersorde om pelgrims op weg naar Santiago de Compostela te beschermen. Achter de kerk start de bewegwijzerde Ter Doestwandeling (5,5 km, 7.850 stappen) die u naar de gotische schuur van Ter Doest (gratis) brengt. Ze is het voornaamste overblijfsel van een cisterciënserabdij. De schuur is met haar 1340 m2 ook nu niet alledaags. Het stoere dakgebinte vertelt dat het gebouw gemaakt werd voor de eeuwigheid.

Ter Doestwandeling: Toerisme Damme, tel. 050 28 86 10 en www.toerismedamme.be.

Westende: vakantie zoals in 1930

Het strand tussen Westende en Lombardsijde is zalig eenzaam in de herfst. Een stevige wandeling kunt u combineren met een bezoek aan ‘Villa Les Zéphyrs’. De 90 jaar oude, authentieke vakantievilla in Westende-Bad toont hoe de rijke burgerij het ‘seizoen’ aan de kust doorbracht. Westende-Bad was immers ooit een badplaats voor de elite. De vrouw des huizes kon tweedehands art nouveau interieurelementen kopen ontworpen door Henry Van de Velde. De badkamer met de in de vloer verzonken badkuip oogt eigentijds. En in de kamers roepen foto’s en objecten de vakanties van de burgerij in 1930 op.

Villa Les Zéphyrs, Henri Jasparlaan 173, 8434 Westende, tel. 059 31 91 28.

Raversijde: prins Karel achter de Atlantikwall

Het Provinciedomein Raversijde omvat drie delen. Het meest spectaculaire, de Atlantikwall, telt 2 km gangen. U loopt er langs Duitse constructies uit twee wereldoorlogen. Het geheel is erg goed bewaard omdat Albert I en prins Karel zich altijd tegen de afbraak hebben verzet. Iets intiemer is de woning waar de prins-regent van 1950 tot zijn dood in 1983 woonde. Ze is ingericht alsof hij er elk moment weer kan intrekken. Tot slot is er de opgraving van de middeleeuwse nederzetting Walraversijde. Van het prinselijke interieur naar de armoede van vissers zes eeuwen geleden is maar een stap.

Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg, Raversijde, tel. 059 70 22 85, www.west-vlaanderen.be/domeinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content