Ja, het is vervelend: ongewild urineverlies kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt en kan je zelfs afremmen om actief van het leven te genieten. Dat hoeft niet zo te zijn: ontdek wat je eraan kan doen!
Je bent niet de enige...
Niet meer meegaan met de fietsclub of toch maar thuis blijven van die wandeling of dat etentje omdat je bang bent dat je het niet helemaal droog kunt houden... Herkenbaar? De kans is groot dat dat inderdaad zo is. Een op de drie vrouwen boven de 35 jaar en een man op vier boven de veertig heeft geregeld te maken met ongewild urineverlies. De angst voor een ongelukje en het daaruit voortvloeiend vermijdingsgedrag kan je leven een stuk minder fijn en actief maken dan het zou kunnen zijn... en dat is jammer. Want: dat hoeft niet!
...
Niet meer meegaan met de fietsclub of toch maar thuis blijven van die wandeling of dat etentje omdat je bang bent dat je het niet helemaal droog kunt houden... Herkenbaar? De kans is groot dat dat inderdaad zo is. Een op de drie vrouwen boven de 35 jaar en een man op vier boven de veertig heeft geregeld te maken met ongewild urineverlies. De angst voor een ongelukje en het daaruit voortvloeiend vermijdingsgedrag kan je leven een stuk minder fijn en actief maken dan het zou kunnen zijn... en dat is jammer. Want: dat hoeft niet!Gek, ongewild urineverlies komt relatief vaak voor en toch hoor je niemand er iets over zeggen. Er bestaan verschillende soorten incontinentie: bij stress- of inspanningsincontinentie verlies je urine door druk op je blaas, of dat nu is bij het lachen of het niezen, tijdens het sporten of zelfs tijdens het vrijen... In 1 op 5 gevallen is er sprake van urge- of aandrangincontinentie: de drang om te plassen komt ineens op en je kan die niet onderdrukken. Je moet dus erg vaak plassen, ook 's nachts. Overloopincontinentie heeft te maken met urineverlies bij een overvolle blaas, door een slechte blaasfunctie of een blaas die niet goed kan samentrekken. Heb jij een combinatie van inspannings- én van urge-incontentie, dan wordt dat gemengde incontinentie genoemd.Heb je er mee te maken? Praat erover met je huisarts. Die kan je helpen om te bepalen om welke vorm van ongewild urineverlies het gaat bij jou. Soms kan bepaalde medicatie voor plasklachten zorgen, ook dat kan je huisarts nagaan. En samen met jou bekijken welke hulpmiddelen je hebt en wat je eraan kan doen, natuurlijk. En dat is gelukkig heel wat!