Gelukkig met een jongere partner

Omdat ze voortdurend de vooroordelen van de buitenwereld moeten trotseren, zijn relaties waarin de partners 15 of 20 jaar van elkaar verschillen vaak sterker dan we denken. In de film ‘Vers le sud’ (‘Heading South’ – nu in de bioscopen) wordt Charlotte Rampling verliefd op een veel jongere Haïtiaan. Een taboe dat een diepere analyse verdient dan de gebruikelijke clichés.

Bijna niemand vindt het nog schokkend dat mannen van respectabele leeftijd het gezelschap van jonge vrouwen zoeken. Hoewel er nog altijd vooroordelen bestaan, is er steeds vaker sprake van tolerantie... en lijken de andere mannen soms zelfs een tikkeltje jaloers. Als kers op de taart krijgt het fenomeen zelfs de zegen van de wetenschap, want naar het schijnt zoeken bij veel diersoorten de mannetjes ‘van nature’ jonge vrouwtjes om zich voort te planten. “Dat dierlijke instinct bestaat natuurlijk wel, maar het bewijst niets”, merkt psycholoog en relatietherapeut Salomon Nasielski op. Hij denkt zelfs dat wij, mensen, onze eigen motieven en fantasieën op de dieren projecteren. En dat zou best wel eens kunnen...

In de zandbak

Terwijl de samenleving min of meer aanvaardt dat voor een man geen enkele vrouw te jong is, bestaat er veel minder tolerantie tegenover oudere vrouwen die aan de arm van een mooie jonge knaap ver-schijnen. Dat blijkt ook uit de volkstaal, die heus niet ongevoelig is voor trends maar toch nog altijd geen vrouwelijk equivalent heeft voor de oude bok die een groen blaadje lust. Het is een feit dat vrouwen minder gemakkelijk voor de lokroep van de jeugd bezwijken dan mannen. We kennen wel een aantal sterren die het leven van een jongere man delen of dat hebben gedaan (Madonna, Liza Minelli, Amanda Lear, Véronique Sanson,...), maar zijn artiesten niet per definitie anticonformisten? In werkelijkheid vormen vrouwen die openlijk verliefd zijn op een jonge man een minderheid. In de toekomst zal dat mis-schien veranderen, naarmate de complexen verdwijnen. Want je moet al een heel pak zelfvertrouwen hebben om je niet te laten intimideren door bepaalde vooroordelen: “Ze heeft haar vriendje in de zandbak gevonden”, “Ze is weer op stap met haar zoon”... Dergelijke opmerkingen zijn uitingen van onbegrip, afkeuring of zelfs soms walging (” wat ziet hij toch in haar?”), alsof een man van 25 een twintig jaar oudere vrouw niet sexy en aantrekkelijk zou kunnen vinden.

Niet op zoek naar een surrogaatvader of -moeder

Stellen met een generatie verschil tussen de partners roepen tegenstrijdige reacties op, zoveel is zeker. Er wordt ook veel nonsens over hen verteld. Amateur-psychologen zullen uitleggen dat iemand die verliefd wordt op een oudere partner “op zoek is naar een vaderfiguur” als het een vrouw is, of “bemoederd wil worden” als het een man is. Maar dat is helemaal niet zeker!

“Sommige mannen worden graag door hun partner bemoederd, ook al is die even oud als zij”, benadrukt psycholoog Salomon Nasielski. “En een vrouw kan ook bij een man van dezelfde generatie geborgenheid zoeken. Het is trouwens lang niet altijd zo dat de oudste partner de relatie domineert. In de meeste stellen wordt het gezag verdeeld.”

Wat drijft een man of vrouw dan in de armen van een jongere partner? Salomon Nasielski: “Je hoort vaak zeggen dat oudere mannen jonge vrouwen willen veroveren om zich weer jong te voelen, dus dat ze hun verloren jeugd najagen. Soms zal dat wel zo zijn, maar ook dat is een ver-schijnsel dat niet specifiek aan de leeftijd van de partner gebonden is! Een man kan zich ook bij een nieuwe vrouw van zijn eigen leeftijd jonger voelen omdat zij hem een nieuw beeld van zichzelf toont.”

Sommige mensen verklaren hun zwak voor een jonge partner door op de gebreken – al dan niet reëel – van mensen van hun eigen leeftijd te wijzen: die zijn blasé, behoudsgezind, saai, verstard... Jongeren zouden dan weer overlopen van de vitaliteit en de energie, ze zouden onschuldig zijn en enthousiast en nog zoveel meer.

Emotionele steun

Van alle uitdagingen die paren van ver-schillende generaties moeten confronteren, is de reactie van de omgeving een van de zwaarste. De ouders – maar ook de kinderen uit een vorige relatie – reageren verrast, gegeneerd of zelfs geschokt. Ze staan niet altijd te springen om de situatie te accepteren. Hoe komt dat? “We stoppen mensen graag in hokjes. Alles wat buiten de lijntjes van onze gebruikelijke mentale schema’s komt, werkt storend en verwarrend en doet onze zekerheden wankelen. Dat geldt voor-al voor vrouwen die verliefd worden op een jongere man: de omgeving kan dat tegennatuurlijk vinden, al was het maar omdat een vrouw in de menopauze haar partner geen kinderen meer kan schenken. In sommige erg stijve families is zelfs het gevaar van een breuk reëel, want voor het paar is het heel belangrijk dat het emotioneel door zijn omgeving wordt gesteund.”

Gelukkig is het vrij uitzonderlijk dat families zo ver gaan dat zij de band met hun kind verbreken. Als de eerste verrassing voorbij is, geraken de ouders en de kinderen het er meestal over eens dat het geluk van het paar het belangrijkste is. Dat paar doet er trouwens goed aan zich mentaal te wapenen tegen de blikken en de oordelen van de buitenwereld: “Om aan hun relatie te bouwen en er een succes van te maken, moeten alle paren beslissen welke mate van externe invloed zij toelaten,” legt Salomon Nasielski uit. “Paren die hun liefde voorrang geven op de sociale druk, maken het zichzelf makkelijker.”

Verschillen die de band versterken... of uithollen

Opdat hun liefde levenslang zou blijven duren, moeten paren met een groot leeftijdsverschil bovendien leren omgaan met hun ‘culturele’ verschillen. Iemand van dertig heeft immers niet dezelfde voorkeuren, verlangens, ambities en interesses als iemand van vijftig. Een gevaar voor de relatie? Salomon Nasielski ziet dat anders: “Alles hangt af van de manier waarop je de verschillen benadert. Je kunt ze gebruiken om jouw persoonlijkheid tegenover die van de ander te bevestigen, maar je kunt ze elkaar ook laten aanvullen. Als mijnheer alleen klassieke muziek wil horen maar zijn jonge echtgenote dol is op pop, kunnen ze elk in hun hoekje naar hun eigen muziek luisteren, of ook van de muziek van de ander leren te houden.”

Reizen, lekker eten, lezen, naar de bioscoop gaan, wandelingen maken in de natuur... Je kunt tot verschillende generaties behoren en toch van dezelfde dingen houden. Maar we moeten het ook niet mooier voorstellen dan het is: soms scheppen de verschillen in levensritme en ambities een wijder wordende kloof tussen de partners. Dan wordt het mogelijk dat de oudste tussen de vrienden van zijn jonge partner het gevoel krijgt te oud te zijn, er niet meer bij te horen... Samen oud worden is altijd een moeilijke onderneming en het leeftijdsverschil maakt het zeker niet eenvoudiger. Sommige mensen liggen wakker van het idee dat ze meer rimpels hebben dan hun jonge partner, andere bewegen hemel en aarde om er verzorgd te blijven uitzien, geholpen door het feit dat wij vandaag de dag langer jong en gezond blijven dan vroeger.

Gewoon een uitdaging meer

Blikken trotseren, ongevoelig zijn voor commentaar, een relatie tussen gelijken opbouwen, het probleem van de kinderen (wel of niet?) oplossen, de verschillen van de ander aanvaarden, samen oud worden... Stellen met een groot leeftijdsver-schil moeten heel wat obstakels overwinnen. Maar maakt dat de relatie automatisch brozer? Nee, zegt Salomon Nasielski: “Ongeacht de leeftijd van de partners, is geen enkel team zo moeilijk op te bouwen als een paar. Gewoon omdat we geen gebruiksaanwijzing hebben. Het is geen toeval dat de helft van alle huwelijken met een echtscheiding eindigt! Net als een verschil in nationaliteit of godsdienst, is het leeftijdsverschil niet meer dan een bijkomende uitdaging in het moeilijke liefdesverhaal.” n

Karima Amrous

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content