Geert Noels © REPORTERS

Geert Noels: “De aanhoudende lage rente is contractbreuk met een hele generatie!”

Het lagerentebeleid is bedoeld om investeerders aan te moedigen, maar treft uiteraard de spaarders. Vooral de gepensioneerden die gerekend hadden op de opbrengst van hun spaargeld om bij te leggen bovenop hun maandelijks pensioen, komen bedrogen uit.

Econoom Geert Noels, van vermogensbeheerder Econopolis, noemt deze lage rente een contractbreuk met een hele generatie gepensioneerden: “(Bijna) iedereen in ons land die geen ambtenaar is, heeft een laag wettelijk pensioen en wordt al jaren aangemoedigd om bij te sparen, zodat hij later zijn levensstandaard op niveau kan houden. Spaarplannen lopen gemakkelijk over 30, 40 jaar. Ook bedrijven hebben daaraan meegeholpen. Bedrijven én gezinnen zijn daarbij uitgegaan van redelijke verwachtingen. Niemand heeft zich bezondigd aan onrealistische prognoses door te denken dat zijn spaargeld bijvoorbeeld 10% zou opbrengen. Er valt de spaarders dus zeker niets te verwijten!”

Dat kunnen we niet zeggen van de Europese Centrale Bank. “Die maakte de depositorente negatief – de rente op deposito’s van de banken bij de ECB – en wil door een lage rente spaarders aanmoedigen om hun geld uit te geven. En het lijkt er niet op dat ze gauw het geweer van schouder zal veranderen. Terwijl ze juist het spaargeld zou moeten beschermen”, vindt Geert Noels.

Resultaat: de goede huisvader is de dupe. “Meer nog: ik zou het zelfs een verraad van de goede huisvader durven noemen. En dat is iets wat absoluut moet vermeden worden! Zoiets ondergraaft élk systeem. Stel dat een verzekeraar die wagens verzekert het plots niet meer erg zou vinden dat er valse verklaringen worden gedaan. Dat zou de premies de hoogte injagen en de mensen die voorzichtig rijden zouden de dupe worden. Of ze zullen denken: wij moeten het ook niet zo nauw nemen... Dat is precies wat er gebeurt met ons financieel systeem”, waarschuwt Geert Noels. “Door de aanhoudende lage rente moedig je slecht gedrag aan. Al die mensen die járen hebben gespaard en daar ook continu voor aangemoedigd werden, zouden kunnen zeggen: ‘Ik had beter geleefd alsof morgen niet bestond’. Dan worden we onverantwoordelijk en

“Ja, ik neem dit de ECB kwalijk, absoluut. Dit gaat om héél veel gezinnen. Het is ongehoord. Het lijkt wel alsof we alle lessen uit de financiële crisis verleerd zijn. Ze vergeten de kracht van de massa... en die heeft goede impulsen nodig”, aldus nog econoom Noels.

Wat hij (bijna) gepensioneerden zou aanraden? “Doe vooral geen gekke dingen. Begin niet meteen al je geld in aandelen te beleggen. Er is een druk in die richting, maar spring niet meteen op die kar, toch niet als je geen heel groot vermogen hebt. We kunnen enkel hopen dat het verandert, maar ik vrees dat het nog even gaat duren”, besluit hij.

ANNEMIE GODDEFROY

“Beleg niet meteen al je geld in aandelen. Toch niet als je geen heel groot vermogen hebt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content