© wim kempenaers

Geert bouwt automata

Het minimuseum aan het atelier van Geert Hautekiet (54) in Borgerhout is maar een voorsmaakje van zijn Automata Carrousel. Wie een euro in de automaat stopt, laat een mannetje en zijn schoenen bewegen. Een flierefluiter van hout die door het draaiende hendeltje zo tot leven wordt gewekt, dat je hem haast hoort fluiten, door de etalage heen. “In mijn automata komt alles samen van wat ik voordien al gedaan heb. Ik ben van opleiding productontwikkelaar, maar heb nooit in de industrie gewerkt. Ik werkte in het theater als ontwerper, muzikant en verteller. Tegenwoordig vind ik niets fijner dan in mijn atelier te knutselen aan mijn automata.”

Behalve de bewegende figuren geeft Geert het publiek ook graag inzage in de machinerie die erachter zit. De tandwielen, assen en riemen. “Ik maak alles van gerecycleerd hout. Dat heeft zijn beperkingen. Met koper en messing kan je veel kleiner werken. Met zacht hout, kan ik enkel grote tandwielen maken. Door die beperking, worden de bewegingen vaak wat hoekiger. Maar dat is ook het mooie. Het hapert, piept en kraakt wat, zoals het leven zelf.” In de winter schaaft, vijlt en knutselt Geert urenlang aan zijn machines – wanneer ze af zijn, valt niet te voorspellen.

Tijdens de zomermaanden gaat hij op tournee met zijn Automata Carrousel, een soort circustent annex peepshow waar het publiek verschillende automata zelf in beweging kan zetten. “Ik loop vaak incognito rond. Het is fantastisch om te zien hoe mensen ontspannen terwijl ze naar zo’n automaton kijken. Ik denk dat ze zo verwonderd zijn omdat ze niet vaak meer geconfronteerd worden met zoiets mechanisch. Horloges, computers, smartphones,... tegenwoordig is alles digitaal. Wat weten wij nog over tandwielen? Er komt ook een heel divers publiek op af: van jong tot oud, over alle culturen heen zie je mensen gefascineerd kijken. Het werkt louter met beeldtaal wat het erg toegankelijk maakt. Al mijn automata hebben een titel, maar die geef ik nooit mee aan het publiek. Iedereen mag er zijn eigen verhaal in zien.”

Mensen zijn zo verwonderd omdat ze niet vaak meer geconfronteerd worden met zoiets mechanisch. Horloges, computers, smartphones,... tegenwoordig is alles digitaal. Geert Hautekiet

automata.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content