© FRANK BAHNMÜLLER

Geert Baetens is contactclown

“In het echte leven ben ik een druk persoon. Ik praat snel, heb veel hobby’s. Als contactclown moet ik rustig zijn. Ik spreek stiller en trager. Ik word er zelf ook rustig van. Een namiddag gentle clowning heeft op mij hetzelfde effect als twee weken vakantie.” Geert Baetens (51) baatte jarenlang een speelgoedwinkel uit en werkte in de verkoop. Een cursus clownerie bracht hem in contact met het kind in zichzelf. “Ik heb dat nodig. Ik animeerde regelmatig eetfestijnen en kinderfeestjes. Maar ik voelde me soms een babysit. Kinderen verwachten altijd gekke, uitbundige dingen. Ik stel me als clown liever kwetsbaar op. Ik wou meer diepgang.”

Toen hij een reportage zag over contactclowns in Nederland, wilde hij dit ook proberen. “Contactclowns zijn tedere clowns die contact zoeken met kwetsbare mensen die moeilijk te bereiken zijn. Mensen met dementie of een verstandelijke handicap reageren amper op hun omgeving, maar als clown kan je tot hen doordringen.” Geert ging vrijwilligerswerk doen in zorginstellingen en schoolde zich om tot maatschappelijk werker. Pas toen hij het gevoel had dat hij de noden en behoeften van bewoners en zorgkundigen begreep, besloot hij te clownen. “Sommige bewoners reageren op een manier die de familie en verzorgers al lang niet meer hebben gezien. Hun reacties zijn spontaan en authentiek. Ze verwachten niets geks.”

Intussen bouwde Geert, samen met andere clowns, een vzw uit. Al 22 zorginstellingen doen een beroep op hen. “We gaan zo’n acht keer per jaar langs in dezelfde instelling. Altijd met twee clowns. Dat heb je nodig, als steun, want je wordt ook geconfronteerd met verdriet. Die rode neus heb ik nodig om in mijn rol te kruipen. En het helpt om de hiërarchie in de instelling te respecteren. Wij komen niet om te zorgen. Rood is ook een activerende kleur. Ik denk dat ons gekke uiterlijk mensen het signaal geeft dat ze zichzelf kunnen zijn. Als clown probeer je in contact te komen met iemands emoties.”

www.contactclownsindezorg.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content