Geen rommel op die markt!

U houdt van de gezelligheid, van kraampjes en standjes. Of u bent een verzamelfreak die alles -àlles!- wil hebben over onderwerp x of y. Op één plek komt u elkaar tegen: op de rommelmarkt. Plus Magazine toont u waar u moet zijn, en waarom!

Tongeren

Met zijn Romeinse vestingmuur en het standbeeld van Ambiorix als prominente blikvanger vormt Tongeren een vanzelfsprekend decor voor de verkoop van oude, waardevolle objecten. Deze zondagse antiekmarkt staat bekend als een van de interessantste van West-Europa en is internationaal. Schrik dus niet als u een Amerikaan hoort afdingen op de prijs van een rococostoeltje of een Italiaan veel misbaar hoort maken omdat de verkoper net iets te veel vraagt voor de art-decovaas die hij dolgraag zou meenemen voor la mama. In alle eerlijkheid moet worden gezegd dat de meeste zaken niet echt goedkoop zijn, al kunt u wel eens een koopje doen. Bezoek ook de vele antiekwinkeltjes en brocantezaken in de buurt van de mark.

Tongeren, Leopoldwal en Veemarkt. Elke zondag van 7 tot 13 uur.

Temploux

Deze rommel- en verzamelmarkt is een fenomeen op zich. Met zijn 800 standhouders is het niet alleen een van de grootste van West-Europa, het is ook een internationaal gebeuren en loopt non-stop, van zaterdagochtend tot zondagavond. De sfeer is gezellig, in verschillende tentjes vindt u op tijd en stond een natje en een droogje, en als toemaatje wordt u om middernacht op een vuurwerk getrakteerd. Op zaterdag is het verzamelbeurs: een begrip voor elke verzamelaar. Hier kunt u vanalles vinden: poppen, strips, munten, platen, hebbedingen allerhande... Er zijn weinig particulieren aanwezig, wat maakt dat de aangeboden waar niet onder zijn prijs verkocht wordt, maar de kans dat u dat ene zeldzame stuk vindt dat in uw verzameling ontbreekt, is wél reëel. Zaterdagavond pakken de verzamelaars hun spullen in en gaat de antiekmarkt van start. Ook daar zijn mooie zaken te vinden.

Dorpscentrum van Temploux. Verzamelbeurs op zaterdag 25 augustus van 7 tot 18 uur, antiekmarkt van zaterdagavond tot zondag 26 augustus, 18 uur.

Kortrijk

Op Pinksterzondag is er naast de gewone rommelmarkt van Kortrijk, waar vooral antiek en brocante te vinden is, ook de kinderrommelmarkt en die is beslist een bezoekje waard. Volgens het reglement mogen enkel gezinnen hier hun waar aanbieden (er moeten minstens twee kinderen bij zijn). Zo is er de opa die zijn kleinkinderen vraagt zijn zolder leeg te ruimen of er is het gezin dat verhuist of dat net wat nieuwe meubelen heeft gekocht, waardoor het bijzettafeltje of de vier afgesleten keukenstoelen eindelijk weg kunnen. Gelukkig kan wat voor de ene oubollig en afgedankt is, een schat zijn in de ogen van een ander. Voor een prikje kunt u er vondsten doen waar u nog jaren plezier aan beleeft. En wat meer is, u maakt er de kinderen blij mee!

Kortrijk, in de verkeersvrije winkelstraten. Pinksterzondag 27/5, van 6 tot 18 uur.

Brussel

In de meest authentieke volksbuurt van Brussel, de Marollen, speelt zich dagelijks hetzelfde tafereel af. Vanaf 5 uur ’s morgens, terwijl de stad nog slaapt, verzamelen de verkopers in de cafés rond het Vossenplein om een koffietje te drinken alvorens hun spullen uit hun camionetten en van de steekkarren te laden. Een uur later gaat de verkoop van start. Dit is een vlooienmarkt in de puurste betekenis van het woord. U kunt er van alles vinden, tot volledige inboedels toe. Volgens kenners kunt u de meest interessante koopjes doen op dinsdag en donderdag, omdat op maandag en woensdag de meeste huizen worden leeggehaald. Wat een bezoek aan deze unieke markt dubbel interessant maakt, is de multiculturele sfeer en diversiteit van zowel bezoekers als verkopers. U komt er studenten tegen en koopjesjagers, antiquairs en sjacheraars, allochtonen en loepzuivere Marolliens. En dit alles in een volkse sfeer van gezelligheid en wederzijds respect.

Brussel, Vossenplein. Elke ochtend van 6 tot 13 uur. Op zondag antiek en brocante.

Lokeren

Een wereldstad kun je Lokeren niet noemen, maar zijn rommelmarkt mag er wel zijn. Elke zondagochtend worden vanaf 6 uur de standjes opgezet, en vanaf een uur of 8 stromen de kopers toe. Op de website van de stad kunt u lezen dat de rommelmarkt uitsluitend bedoeld is voor de verkoop van tweedehandsspullen en “door het gebruik gesleten voorwerpen”. Antiek en erg waardevol materiaal zult u er dus niet vinden, wel een paar standjes met brocante en een kleine ruilbeurs voor strips, cd’s, postkaarten en postzegels. Maar vooral is het een markt voor particulieren die enkele keren per jaar hun afgedankte spulletjes van de hand willen doen. Zo kunt u er bijna nagelnieuw speelgoed en keukengerei vinden voor een héél aantrekkelijk prijsje. De sfeer is er gezellig en het lijkt alsof iedereen, iedereen een beetje kent.

Lokeren, Stationplein. Elke zondagmorgen van 6 tot 12 uur.

Liège-Outremeuse

Deze rommelmarkt ligt op wandelafstand van het centrum van Luik, en toch straalt ze de sfeer van een dorp uit. Dit maakt deze markt uitzonderlijk gezellig. Bovendien is het aanbod zeer gevarieerd. De verkopers zijn hoofdzakelijk handelaars, maar het materiaal dat ze aanbieden komt soms recht van de zolder en de prijs die ze ervoor vragen, is vaak schappelijk. Erg groot is deze rommelmarkt niet, in een goede twee uur hebt u het wel gezien, maar dan hebt u nog volop de tijd voor een bezoekje aan de stad en om in één van de oude cafés of brasseries van een schotel met streekbier te genieten.

Liège-Outremeuse, Brocante de Saint-Pholien, place Jehan Le Bel, Boulevard de la Constitution. Elke vrijdag, van 5 tot 13 uur.

Heist-op-den-Berg

Elke zondagochtend is het koppen lopen in het centrum van Heist-op-den-Berg, want dan is het rommelmarkt, een naam die deze markt eigenlijk oneer aandoet. U vindt er inderdaad kleine prullaria, maar evengoed mooie antieke stukken en meubelen. Er zijn ook standjes met groenten en fruit en met biologisch geteelde producten. Een enkele keer treft u er zelfs kinderen aan die enkele puppy’s te koop aanbieden, al is dat een inbreuk op de letter van het reglement. Aan alles is te zien dat deze rommelmarkt, die trouwens al dertig jaar oud is, gegroeid is uit een boerenmarkt waar groenten, fruit en pluimvee de belangrijkste koopwaar vormden. Gezelligheid is er troef, zeker op dagen dat de zon schijnt.

Heist-op-den-Berg, Eugeen Woutersstraat en zijstraten. Elke zondagochtend, van 7 tot 13.30 uur.

Andenne

In dit gezellige dorp op 15 km van Namen – de rit ernaar toe, langs één van de mooiste stukken van de Maas, is op zich al de moeite waard! – is het op 15 augustus altijd prijs: dan lokt de jaarlijkse rommelmarkt een massa geïnteresseerden naar het centrum van Andenne. Het is een behoorlijk grote markt, zo’n 600 stands, met voornamelijk particulieren die hun waren uitstallen voor hun eigen huis. Koopjes kunt u er zeker doen!

Bijzonder is wel dat u in Andenne ook het museum van de keramiek kunt bezoeken... Als u dan hebt genoten van het museum én op de rommelmarkt een stukje aardewerk, een oud pijpje of geëmaileerd tegeltje op de kop hebt kunnen tikken, dan is uw dag echt wel mooi rond!

Andenne, Place des Tilleuls en omgeving. 15/8 van 6 tot 18 uur. n

Lude Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content