Gastcolumn

Ecologisch leven is een levenshouding. Daarbinnen moet biologische voeding gezien worden. Mijn vader paste de principes van de biologische teelt reeds toe in zijn moestuin met als gevolg dat in die tijd de oogst en de kwaliteit (qua uitzicht en beschadiging door insecten) niet meteen aanmoedigend waren. Maar hij hield vol. Gelukkig kunnen de biologische producten die we nu in de handel vinden qua uitzicht en smaak de concurrentie aangaan met de reguliere voedingsproducten.

Dat de regelgeving voor en de controle van bioproducten erg streng is – veelal strenger dan voor de reguliere teelten û mag een geruststelling zijn voor de twijfelaars.

Dat betekent echter niet dat alleen bioproducten zaligmakend zijn en dat de reguliere voeding sowieso te wantrouwen is. Er zijn immers strenge Europese richtlijnen en controlesystemen die in al de EU landen gelden. Zo worden additieven (bewaarmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, enz.) pas toegelaten na grondige controle van de eventuele schadelijkheid voor de gezondheid. De consumenten die nog altijd denken dat ingrediënten met een E-nummer schadelijk zijn, sommige zelfs kankerverwekkend, vergissen zich.

Dat biologische producten een betere voedingswaarde zouden hebben is evenmin een regel. En wie allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen is dat natuurlijk ook voor de biologische varianten daarvan.

Als voedingsdeskundigen pleiten wij voor variatie. Wie de stelling hanteert dat alleen seizoengebonden groenten en fruit uit eigen streek mogen gebruikt worden, moet beseffen dat hij of zij alle citrusvruchten en heel veel andere levensmiddelen moet schrappen. En dat eentonigheid kan leiden tot onevenwichten. Dit probleem kan evengoed opduiken bij fanatieke biogebruikers dan bij niet-bio-eters. Ook voor een vegetarische voeding geldt dat ze gezond kan zijn, mits ze evenwichtig en voldoende gevarieerd is. En dat is heel wat anders dan de ‘veggie-food’ van jongeren die gewoon het vlees weglaten en denken dat ze gezond eten.

De overige principes zijn perfect: minder vlees (75 tot 100 g per dag is voldoende), veel groenten en fruit, geen geraffineerde producten.

Een evenwichtige voeding heeft te maken met de keuze van de producten, met het totale voedselpakket en de manier waarop de producten bereid worden. Wat dit laatste betreft maakt iemand die voor biologische voeding kiest waarschijnlijk wel gezondere keuzes dan de doorsnee Belg die te veel vet, te zoet en te weinig vezels eet! n

Chris Provoost

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content