DE KRONIEK VAN GUY LEGRANDVoormalig hoofdredacteur van Cash! © FRANK BAHNMÜLLER

Gaat je geld devalueren?

Dit moet je weten: er zijn mensen die je een beetje geld afhandig willen maken, door zomaar in je portefeuille te graaien. En dat helemaal legaal! We waarschuwen je hier niet voor een bende ordinaire zakkenrollers, maar vestigen je aandacht op de onrustwekkende gedachtegang van twee kaderleden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), toch de belangrijkste internationale financiële instantie en geen clubje fantasten. Beide kaderleden spreken uit eigen naam, zonder de goedkeuring van hun baas, Christine Lagarde. Maar ze mochten hun studie wel op een blog van het IMF publiceren, zo extravagant zullen ze hun ideeën dan toch niet vinden. En al kunnen we er weinig sympathie voor opbrengen, logisch is het wel.

Papieren geld zou na verloop van tijd automatisch devalueren.

Dit is waar het over gaat. De centrale banken houden de rente al een aantal jaren laag. Een klassieke manier om de economie te ondersteunen en kredieten goedkoop te maken. Wat min of meer succesvol blijkt te zijn. Maar kijk, alweer slabakt de conjunctuur, zowat overal ter wereld, maar vooral in Europa. Hier wordt de verwachte groei op amper 1,3% geraamd, de voorbije herfst hield men het nog op 1,9%. Hoe krijgen we de machine weer aan de praat? Het klassieke recept is de tarieven met 2 tot 3% te laten zakken. Onmogelijk, horen we je denken: die zitten al op nul. En toch: min 2% behoort tot de mogelijkheden. Anders gezegd: van wat er op je rekening of spaarboekje staat, zal er elk jaar 2% worden afgetrokken.

Neen, dat nooit, moeten jullie nu zeggen. In dat geval zal iedereen zich naar zijn bank reppen om er zijn geld in bankbriefjes weg te halen. Maar dat zal niet zomaar kunnen. Eerste mogelijke tegenmaatregel: biljetten en munten afschaffen. Moeilijk om te beslissen en om in de praktijk te brengen. Want in sommige landen, zoals Zweden, mag het dan al bijna zover zijn, veel andere landen, zoals Duitsland, houden nog erg aan cash geld vast.

Tweede tegenmaatregel, en hier komen we bij de ideeën van onze twee IMF-boeven: een dubbele monetaire markt creëren. Met enerzijds elektronisch geld, waar de negatieve rente automatisch op afgehouden zal worden, en anderzijds papieren geld, dat na verloop van tijd zal devalueren. Want dat is de truc: cash geld zal je maar op een rekening kunnen zetten – dus omzetten in elektronisch geld – na aftrek van de negatieve rente. Aan een tarief van min 2% zal je, wanneer je vijf jaar na de invoering van de maatregel 100 euro op je rekening wil zetten, slechts 90 euro doorgestort krijgen. Dus geef je je geld beter uit, niet? Geen goed idee, want de handelaar zal een toeslag van dezelfde grootteorde moeten vragen als je als klant cash betaalt. Elk product krijgt zo twee prijzen: in elektronisch geld en in cash. Dit alles is voorlopig nog sciencefiction. Laten we hopen dat dit zo blijft!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content