Frisgroene lentetuinen

In de lente en het begin van de zomer fleuren de tuinen op. Waarom zou u daar geen rekening mee houden bij het bepalen van uw vakantiebestemming? Reist u met ons mee naar het levenswerk van Franse filosofen, Italiaanse creatievelingen, Portugese markiezen, Duitse dwergen,...?

Frankrijk Het bloemendorp

Het schilderachtige stadje Gerberoy prijkt op de lijst van Les plus beaux villages de France. Met reden, want de mooie oude huizen en geplaveide straten worden in de lente en zomer opgefleurd met bloemen in zachte kleuren die perfect aansluiten bij het decor. Dat heeft het Picardische plaatsje te danken aan kunstschilder Henri Le Sidaner, die op aanraden van Auguste Rodin in 1901 naar Beauvais verhuisde. Toen ontdekte hij het karakteristieke maar vervallen stadje. Hij maakte er verschillende schilderijen van en stimuleerde de bewoners hun straten en huizen op te fleuren, net zoals Monet dat in Giverny had gedaaan. Zelf liet Le Sidaner in de schaduw van de kerk een prachtige tuin aanleggen. Bij het binnentreden ontdekt u achter de witte planten verschillende onafhankeljke tuinen die verbonden zijn met kronkelende steile paden tussen de bomen. Boven ligt de rozentuin aan de ruïnes van een oud kasteel. U vindt er nog steeds het zomer- atelier van de schilder en een prieeltje, vanwaar u een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap hebt.

In navolging van Le Sidaner strijken in het dorp vanaf de eerste lentedagen talloze schilders neer. Op de derde zondag van juni wordt ook nog steeds het Rozenfeest georganiseerd, dat door Le Sidanar in het leven werd geroepen. En zijn kleinzoon onderhoudt met passie de impressionistische droom van zijn opa.

Jardins Le Sidaner, Rue du Logis du Roy 18, Gerberoy. Bezoek na reservatie voor groepen vanaf 15 personen, van april tot november: di-zo: 9-17.30 uur. Toegang: euro 5 p.p. Info: %0033 344 82 16 50, www.gerberoy.net en reservation@lesjardinshenrilesidaner.fr

NEDERLAND

Feest van vormen en kleuren

Mien Ruys was een internationaal gerenommeerde tuinarchitecte die zelfs in eigen land tenvolle werd geapprecieerd. Ook haar vader was overigens een bekend tuinier. Hij lanceerde bij onze noorderburen als eerste het concept van de borders. In 1973 schreef Mien Ruys een boek waarin niet zozeer de ordening van de planten in de tuinen de aandacht voor zich opeisten, maar wel de tuinplanten zelf. Het werd een gigantisch succes en Mien Ruys paste haar ideeën ook zelf toe in haar eigen tuin, waar ze in 1925 aan begon en die ze steeds verder uitbreidde. Verwacht u hier dus niet aan een strak geplande opbouw, wel aan een ongedwongen feest van kleuren en vormen. In feite is het een opeenvolging van 28 proeftuinen waarin Mien experimenteerde en alle combinaties en materialen uitprobeerde. Ze geven als het ware een chronologisch overzicht van de tuinarchitectuur van de 20ste eeuw, gecombineerd met de evolutie die Mien Ruys zelf onderging. De nieuwste tuinen worden nog voortdurend verder ontwikkeld, de oudere worden bewaard zoals vroeger. De verwilderingstuin is de oudste, maar ook de oude proeftuin met de grote border, de watertuin met stapelmuurtjes of de verdiepte tuin met spoorbielzen zijn interessante klassiekers.

Tuinen Mien Ruys, op 30 km ten noordoosten van Zwolle met theehuis, plantenwinkel en tuingalerij, Moerheimstraat 78, Dedemsvaart. Te bezoeken van 1 april tot 31 oktober, di-za: 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang: a 7,50. Info: % 00 31 523 61 47 74 en www.mienruys.nl

ENGELAND Een romantisch geschenk

Gertrude Jeckyll is de grote dame van de 19de eeuwse Engelse tuinarchitectuur die verscheidene generaties heeft beïnvloed. Haar huis en tuin in Munstead Wood (Surrey) is slechts sporadisch te bezichtigen, maar ze ontwierp nog vele andere tuinen die wel toegankelijk zijn. Zo is er Loseley Park, waarvan het hoofdgebouw (Loseley House) in 1560 werd gebouwd voor Queen Elisabeth I. Ook de oorspronkelijke tuin – die later door Jeckyll werd hertekend – dateert uit die tijd, maar na de Tweede Wereldoorlog raakte hij in verval. Een tiental jaar geleden startten de huidige eigenaars, Mike en Sarah More-Molyneux, met de restauratie. Het geheel bestaat nu al uit vijf heerlijke tuinen met telkens een eigen karakter. De rozentuin met meer dan 1000 struiken werd een romantisch verjaardagsgeschenk van Mike aan zijn vrouw Sarah. Eind juni en begin juli staat hij in volle bloei. In de kruidentuin vindt u honderden soorten planten voor divers gebruik. De bloementuin is één groot kleurensalvo. Uitrusten en genieten kunt u in de romantische witte tuin met waterpartij. Vergeet ook de borders niet te bewonderen, langs de oude muren. En ontdek de oude moerbeiboom, die naar verluidt nog door koningin Elisabeth I herself werd geplant.

Loseley Garden in Guilford (Surrey) is te bezoeken van mei tot september: wo-zo van 11 tot 17 uur (Loseley House alleen van mei tot augustus: di-wo-do-zo van 13 tot 17 uur). Toegang: £ 4, samen met het huis: £ 7. Gift shop, restaurant and tearoom aanwezig. Info: Loseley Park, % 00 44 14 83 30 44 40 en www.loseley-park.com

DUITSLAND Griekse goden en Duitse dwergen

Weikersheim herbergt een van de mooiste kastelen annex tuinen van Duitsland. Het paleis werd al in de 16de eeuw gebouwd en toen was er ook al een tuin met beelden, exotische planten en grote fonteinen, geijkt op de renaissance-idealen: symmetrie en proportie. In 1709 wilde graaf Carl Ludwig er een klein Versailles van maken, maar met Duitse accenten. En in 1967 nam de deelstaat Baden-Württemberg het domein over om het in zijn oude glorie te herstellen. Beelden van Griekse en Romeinse (half)goden zijn alomtegenwoordig. Maar het leukste is nog de dwergengalerij, volgestouwd met karikaturale beeldjes van het hofpersoneel die de graaf in de tuin liet plaatsen. Vanuit de oranjerie hebt u een schitterend uitzicht over het weidse landschap.

Slot en slottuin Weikersheim, Marktplatz 11, Weikersheim. Van november tot maart: dagelijks van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur, van april tot oktober: van 9 tot 18 uur Toegang: euro2 (zomer) en euro 1,50 (winter). Info: Staatliche Schlösser und Museen Schloss Weikersheim, % 00 49 79 34 99 29 50, www.weikersheim.de (klik op ‘Tourismus’ en ‘Schloss’)

ITALIë Een knipoog naar de geschiedenis

Tomaso Buzzi was een van de invloedrijkste Italiaanse designers uit het begin van de 20ste eeuw. Toen hij met pensioen ging, kocht hij het oude klooster van Scarzuola in Umbrië, niet ver van Orvieto. Volgens de legende verrichtte Sint-Franciscus van Assisi hier een mirakel: een fontein ontsprong op de plaats waar hij een roos en een laurierstruik plantte. De 13de-eeuwse kerk en het klooster staan er nog, maar daarnaast creëerde Buzzi zijn eigen ideale ontmoetingsplaats tussen natuur en cultuur. De monumenten in tufsteen in de Città Buzziana zijn ontsproten aan zijn fantasie, maar knipogen toch naar kunst uit het verleden. Buzzi’s ideale stad is onderverdeeld in zeven theaters en onderweg passeert u triomfbogen, beelden van monsters en mythische figuren maar u ontdekt evengoed de toren van Babel of het Scala van Milaan. Helemaal bovenaan troont de Acropolis.

Il giardino della Scarzuola in Montegabbiano, Umbria is privé maar geleid bezoek is mogelijk na afspraak. Toegang:euro 11. Info: % 00 39 763 83 74 63 en www.bellaumbria.net/Montegabbione/citta-buzziana.htm

PORTUGAL Op jacht met de markies

Portugese tuinen hebben iets weelderigs en groots, en toch slagen ze erin tegelijk intiem te blijven. Een van de opmerkelijkste is de Quinta dos Marquês do Fronteira, in het grote park van Monsanto, in het centrum van Lissabon. Dit grote landhuis met tuin werd in 1640 gebouwd als jachtpaviljoen voor de markies van Fronteira, in het jaar dat de Portugese nobelen het juk van de Spanjaarden definitief van zich af wisten te schudden. Door de eeuwen heen is het een lievelingsplaats voor edellieden en buitenlandse bezoekers geweest. Rond het jachtverblijf ligt een prachtige Italiaans-Portugese tuin die is afgeboord met banken versierd met azulejos, de beschilderde wandtegels die Portugal via zijn contacten met het Oosten leerde kennen. Ze vertellen de meest uiteenlopende verhalen met afbeeldingen van veldslagen maar ook van onschuldige tafereeltjes zoals... fluitspelende apen. Het centrale waterbassin is omgeven met arcades en kleuren als terracotta, turkoois, indigo en limoengeel overheersen. Als u langs de koningengalerij wandelt, ontdekt u de bustes van de Portugese vorsten die staan uitgestald in nissen, bekleed met – vanzelfsprekend want onvermijdelijk -... azulejos.

Quinta dos Marquês do Fron-teira, Largo de São Domingos de Benfica 1, Lissabon. Tuin: ma tot vrij 14.30 tot 16.30 uur (euro 3). Paleis en tuin: ma tot za om 11 uur en 12 uur (euro7,50). Info: Casas de Fronteira e Alorna,% 00 351 21 778 20 30 frontreiraalorno@mail. telepac.pt n

Filip Godelaine – Foto’s: Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content