Françoise Vanhecke © frank bahnmüller

Françoise Vanhecke exploreert nieuwe zangtechniek

Françoise Vanhecke (62) heeft een enorm veelzijdige stem. Dat is wel het minste wat je kan zeggen van de klassiek geschoolde sopraan. En de voorbije jaren ontdekte ze een volledig nieuw facet van de zangstem: inhaling singing – zingen terwijl je inademt. “Ik was bezig met mijn doctoraat dat een catalogus van alle soorten zangstemmen en -technieken moest worden die er bestaan buiten de klassieke opleidingen. Tijdens die zoektocht stootte ik op een partituur waar een zangnoot in vermeld werd die ik niet kende. Hij leek gebaseerd op een techniek die soms bij blaasinstrumenten wordt gebruikt en waarbij je al inademend een noot speelt. Ik probeerde dat te zingen en was verrast van het geluid dat ik produceerde. Ik heb verder geëxploreerd en ontdekte zo steeds meer facetten van mijn stem.”

Een bezoek aan een NKO-arts, die een camera op haar stembanden richtte, overtuigde Françoise ervan om dit verder te onderzoeken in haar doctoraat en uit te dragen. De ISFV® techniek was geboren. “In de muziek bestaan wel klanken waarbij je inhaleert. Maar zingen is toch iets anders. Bij zingen trillen je stembanden, je kan woorden uitspreken, expressie geven, noten en melodieën zingen, dynamiek stoppen in je zang,... Dat kan ik intussen allemaal met mijn nieuwe stem.”

Met die nieuwe stem kan Françoise nog hoger zingen dan haar normale stembereik. Ze klinkt ijler, maar net als met haar nu al veelzijdige stem, kan ze er heel wat kanten mee uit. “Ik ben klassiek opgeleid, maar kan veel verschillende genres aan, van opera tot rock, improvisatie en wereldmuziek. Ik ben altijd geïntrigeerd geweest door de stem en wat die kan. Klank kan veel teweegbrengen bij mensen. Deze nieuwe zangtechniek bewijst dat zangers nog een expressie kunnen toevoegen aan een muziekstuk. En de inhalerende stem van elke zanger zal weer anders klinken. Daarom wil ik deze techniek toegankelijk maken voor anderen en onderzoeken of ze iets kan bijdragen tot stemtherapie. Ik ben zeker dat het mensen met stemproblemen kan helpen opnieuw te leren praten of zingen.”

www.francoisevanhecke.be, www.inhalingsinging.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content