© Getty Images/iStockphoto

Franchising, iets voor jou?

Een nieuwe weg inslaan na je vijftigste, door zelfstandige te worden binnen een netwerk. Een goed idee? Wij vroegen het aan enkele experts.

“Ik heb er altijd van gedroomd mijn eigen baas te zijn”, vertelt Bruno. Als vijftiger nam hij een kleine supermarkt met benzinestation over. “Ik werkte als consultant, maar toen mijn kinderen volwassen werden, wilde ik handelaar worden. Ik wou de monotonie van mijn werk doorbreken. Ik koos voor franchising omwille van de zekerheid, omdat je gesteund wordt door een organisatie. Wat me het meest bevalt, is het contact met de klanten. En de job is erg afwisselend. Leveringen opvolgen, de kassa doen, personeelsmanagement: je oefent verschillende beroepen tegelijk uit. Toch gaat het niet altijd over rozen, de sector is erg concurrentieel, je klopt veel uren, ook op zondag.”

Wie als franchiser start, moet over geen specifieke deskundigheid beschikken en meestal is de toegang tot het beroep vrij.

Je beroepsleven eindigt niet op 50. “Verre van”, beaamt Nick Boury van Franchise Expert, een specialist in de sector. “Een aanzienlijke groep nieuwe franchisenemers bestaat uit vijftigplussers. Vaak waren ze al ooit zelfstandige en willen ze een nieuwe zaak opstarten. Maar er zijn ook werknemers bij die uitgekeken raakten op hun job of die kwijt speelden en tot een keten willen toetreden. Zij willen een nieuw avontuur aangaan, zonder dat ze er volledig alleen voor staan. Het profiel van de ideale kandidaat? Je moet een ondernemersmentaliteit hebben, maar je hoeft niet creatief te zijn, want je engageert je om een bepaald concept te volgen.”

Wat betekent dat in de praktijk? Ga je een partnership aan met een fastfoodketen, dan is het niet de bedoeling dat je hun rode logo blauw gaat schilderen! “Het voordeel van franchising”, stelt Nick Boury, “is dat je toetreedt tot een merk dat zijn sporen al verdiend heeft. Je kan terugvallen op hun naamsbekendheid, marketing, juridische dienst,...” En de nadelen? “Behalve dat je niet 100% creatief bezig kan zijn – en je dus bepaalde afspraken en normen moet respecteren -, moet je je ook voor meerdere jaren engageren. Bij franchising zit je vast aan contracten met een looptijd van vijf tot tien jaar.”

Deskundigheid vereist?

Worden er bepaalde competenties gevraagd? “Om als franchisenemer te starten heb je geen specifieke deskundigheid nodig en in de meeste gevallen is de toegang tot het beroep vrij. Behalve voor vastgoedmakelaars, want dat beroep is in ons land gereglementeerd”, verduidelijkt Carine Janssens van de Belgische Franchise Federatie. “De franchisegever (de franchiseketen) leidt zelf de kandidaat op en brengt de knowhow over die nodig is om het beroep aan te leren. De franchisenemer moet daarnaast ook eigen middelen inbrengen, die variëren naargelang het concept of de activiteit.” Onderaan dit artikel vind je daar enkele cijfervoorbeelden van. Nick Boury: “In 80% van de gevallen is er geen specifieke ervaring nodig: het belangrijkste is dat je interesse of een passie hebt voor het beroep, logisch als je je voor een decennium engageert. En je moet over financiële middelen beschikken. Dat is geen eis van de franchisegever, maar van de banken die het krediet verschaffen voor het volledige project. Je moet weten dat een franchisenemer slechts voor 25 tot 30% participeert in de totale investering.

Is franchising dan wel een goed plan? Ja, als aan verschillende belangrijke voorwaarden voldaan is: over eigen middelen beschikken, je nieuwe beroep met de nodige passie willen uitoefenen en ermee akkoord gaan om mee te draaien in een bepaald commercieel model. Als franchisenemer verlies je een deel van je onafhankelijkheid, maar je kan tegelijk profiteren van de reputatie van een bekend merk en van steun voor het uitbouwen van je activiteiten. Het klopt dat franchisenemers aan wie een businessplan, een vestigingsonderzoek en andere voorzorgsmaatregelen worden gevraagd, minder vaak failliet gaan dan andere ondernemers.

Hoeveel moet je zelf inbrengen?

Tom & Co vraagt een persoonlijke financiële inbreng van de franchisenemer van ongeveer 100.000 euro. Voor een Brico en Brico City is dat respectievelijk 200.000 euro en 60.000 euro.

Voor een supermarkt van het type Carrefour Market bedraagt de inbreng 150.000 euro.

Déli Traiteur houdt het op minimum 100.000 euro En bij Yves Rocher is dat 20.000 tot 50.000 euro.

Bron: Belgische Franchise Federatie

Hoeveel moet je zelf inbrengen?

Tom & Co vraagt een persoonlijke financiële inbreng van de franchisenemer van ongeveer 100.000 euro. Voor een Brico en Brico City is dat respectievelijk 200.000 euro en 60.000 euro.

Voor een supermarkt van het type Carrefour Market bedraagt de inbreng 150.000 euro.

Déli Traiteur houdt het op minimum 100.000 euro En bij Yves Rocher is dat 20.000 tot 50.000 euro.

Bron: Belgische Franchise Federatie

Partner Content