Foundation, een kameleon

De foundation (fond de teint) wordt in veel verschillende texturen aangeboden: vloeibaar, compact, crème, mousse, poeder,... Zoveel keuze hebben is prachtig, maar hoe weten we wat het beste is voor onze huid?

De twee klassiekers texturen – de vloeibare en de compacte – zijn aangevuld met een grote keuze aan alternatieve presentaties, zodat elke vrouw of man haar of zijn ideale product kan vinden. Overdaad, of toch bijna!

Hoe vind ik de textuur die me past?

Gewoonlijk is een droge huid – dus de meerderheid van de vrouwen boven de 50 – gebaat met een crème, die voor een glad huidoppervlak en comfort zorgt, en ook verzorgende bestanddelen bevat (Yves Rocher).

De vloeibare foundation, met een frisse en lichte textuur, maakt de huid matter en is perfect wanner het lokaal wordt aangebracht op de neusvleugels, het voorhoofd en de kin (The Fluid Foundation La Mer, Even Better Clinique).

De compacte uitvoering is gemakkelijk mee te nemen om correcties aan te brengen in de loop van de dag. Het is bovendien makkelijk aan te brengen: ofwel met een droog sponsje (natuurlijk) ofwel vochtig (meer dekking). Bijv. Hydro Liquid Shiseido of Parure Gold Guerlain.

De mousse is makkelijk te bewerken met de vingers en smelt op de huid: perfect voor een minder vaste hand (Dream Mat Mousse Gemey Maybelline, Lancôme, L’Oréal).

De foundadtion in een penseeltje is alles in één. De textuur komt dicht in de buurt van de vloeibare maar heeft één nadeel: het vergt wat oefening om het product te doseren (T. LeClerc, ByTerry, Yves Saint Laurent).

En tenslotte is er de fond de teint in mineraal poeder, de laatst bijgekomen textuur, die wordt aangebracht met een ronde borstel. Minder dekkend dan de andere geeft hij wel een natuurlijk effect en zorgt voor een perfect gladde huid. Zeer goed product indien u geen al te droge huid hebt. Pas echter op... de poedertextuur heeft de neiging om het dons op uw gezicht te accentueren: enkel centraal op het gelaat aanbrengen, niet op de zijkant van de wangen (Gemey Maybelline, Aréa Teint Vichy).

Hoe vind ik de tint die past bij mijn gelaatskleur?

Om geen vergissingen te maken, raden de make-upspecialisten aan de foundation uit te testen op een hoekje van het gezicht. De pols, de handrug en de hals hebben niet exact dezelfde kleur als het gezicht.

Kan ik de foundation aanbrengen met kleine toetsen?

Jawel, dat is zelfs aangeraden. De tijd dat men het uitsmeerde als een masker, tot tegen de haarwortels en tot in de hals, is voorbij. Tegenwoordig strijkt men wat product op de neusvleugels, het midden van het voorhoofd en de kin. Kneepje: om de adertjes te camoufleren, brengt u een beetje product aan op de oogleden. Dit vormt de basis van de maquillage. Wist u dat de fond de teint ze beschermt tegen agressie van buitenuit (UV, vervuiling, koude en warmte...), zonder ze te verstikken?

Wat is de beste manier om foundation aan te brengen?

Professionelen zweren bij het borsteltje, omdat je daarmee de juiste hoeveelheid doseert, terwijl de huidkorrel zichtbaar blijft. Maar het vereist wat handigheid, dus kunt u dit het best met uw vingers doen. Neem een beetje foundation, warm het in uw handpalm, breng het aan en strijk het uit naar het centrum van uw gezicht. Gaat het om een mousse, dep dan uw vinger in het potje en doe hetzelfde. Voor de foundation met geïntegreerd borsteltje, drukt u lichtjes op de flacon.

Is het nodig om een dagcrème aan te brengen onder de fond de teint?

Ja, de dagcrème geeft comfort, én hij voedt en beschermt de huid. Ten tweede maakt hij uw huid glad zodat die beter producten opneemt.

Mijn huid ‘pluist’ na mijn foundation, hoe komt dat?

Als het fenomeen opduikt wanneer u zachtjes op uw huidoppervlak wrijft, vooral aan de zijkanten, dan passen de verschillende lagen die op elkaar werden aangebracht, wellicht niet bij elkaar. Misschien hebt u een serum én een crème gebruikt, of crème + foundation. Koop producten van hetzelfde merk, liefst zelfs hetzelfde gamma. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaars effect.

Moeten we het hele jaar door dezelfde kleur gebruiken?

In de zomer kunt u zich een wat donkerdere tint veroorloven. Maar exact dezelfde teint als uw gezicht, kan ook. Vraag raad in de winkel. Een te lichte huidskleur dreigt uw gelaatstrekken te veel te verdoezelen. Noteer dat de make-upspecialisten twee tinten gebruiken: een lichtere tint in het midden van het gezicht en een wat donkerder tint aan de zijkanten, om de contouren te benadrukken. Dit is het grote geheim van de perzikhuid van veel sterren! n

Info: in de parfumeriezaken – T. LeClerc en Vichy in de apotheek – ByTerry o.a. www.cosmeticary.com – Nivea, Gemey M. en L’Oréal in de grote warenhuizen – Yves Rocher in de winkels van het merk.

Virginie Draelants

Partner Content