Forever ABBA

1974 : Vier jonge Zweden in waanzinnige pakken winnen het Eurovisiesongfestival met ‘Waterloo’. Veertig jaar later is ABBA nog altijd legendarisch populair, ook al is de groep sinds 1982 uit elkaar. Terugblik achter de schermen van een ongelooflijk succesverhaal.

Boven. Tijdens één van hun tournees nodigt de groep de Zweedse pers uit om wat foto’s te maken in hun slaapkamer. Agnetha Fältskog en Björn Ulvaeus (links) delen ook in het echte leven het bed, net als Anni-Frid Lyngstad en Benny Andersson (rechts). Hun leven ver weg van de camera’s, is er één van eenvoud en verbondenheid. Tot grote vreugde van hun fans.

Onder. Of ze nu bovenaan de hitlijsten staan of op tournee zijn in het buitenland, voor geen geld wil ABBA de midzomernachtfeesten in Viggsö missen, een eiland waar de groep ook een opnamestudio heeft. Benny heeft een sterke band met de Zweedse volksmuziek en dat vertaalt zich in de melancholische noten in mineur die de muziek van de beroemdste band uit de jaren ’70 en ’80 kenmerkt.

Boven. Tijdens de opnames van de ABBA-film The movie in Australië, maken Benny, Agnetha, Björn en Frida een uitstapje naar Carnac Island nabij Perth. Waaghalsen als ze zijn, aarzelen ze niet om de oceaan in te duiken zodat ze de zeeleeuwen van dichtbij kunnen zien.

Naast. Beide koppels wonen op slechts enkele minuten van elkaar, in het Zweedse Vallentuna. Elke gelegenheid is goed om elkaar op te zoeken. Zoals hier, voor een fietstocht.

Boven. In 1977 doet ABBA tijdens een tournee de mythische Royal Albert Hall in Londen aan. Drieëneenhalf miljoen fans dingen naar een ticket, wat samen goed zou zijn geweest voor 625 uitverkochte concerten!

In Birmingham voeren 50.000 fans een gevecht voor de 2.500 tickets die er te koop worden aangeboden.

Onder. Tijdens het ABBA-tournee in 1977 wordt Australië getroffen door een cycloon (links). Die zorgt op 3 maart, de avond van de première in Sydney, voor een ware zondvloed. Maar die lijkt de 20.000 fans, die volledig uit de bol gaan, niet te deren!

In 1974 wint ABBA het Eurovisiesongfestival (rechts).

Naast. Geen pak is ABBA te kleurrijk, te glitter of te buitensporig. Hun ongebreidelde vestimentaire fantasie maakt in werkelijkheid deel uit van een fiscale strategie. Kosten voor kleding zijn volgens de Zweedse wet namelijk fiscaal aftrekbaar als de kostuums te gewaagd zijn om op straat te worden gedragen. “We leken wel geschift in die periode. Niemand heeft ooit slechter gekleed op het podium gestaan als wij”, onthult Björn Ulvaeus in een boek.

Onder. Tijdens fotosessies komt de Duitse fotograaf Bubi Heilmann altijd met een emmer vol champagne en zakouskis aanzetten om de sfeer erin te brengen. Een afdoende methode, want die dag gaan de vier ABBA-leden vlotjes uit de kleren om zich aluminiumfolie te wentelen. Klein detail: hun ondergoed houden ze aan!

Boven. ABBA, net voor ze op de radio op antenne gaan. Hun grootste hits – Fernando, The winner takes it all, Dancing queen, Voulez-vous, Gimme! Gimme! Gimme!, Super Trouper, Thank you for the music,... – hebben ze ver van de spotlights gecomponeerd.

Foto’s met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.

ABBA Het officiële Fotoboek – € 39,95 – isbn 9789021810027

Serge Lvoff

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content