Fondue op het feestmenu

Geen zin om tijdens de feesten urenlang in de keuken te staan, overmand door eindejaarstress? Ga voluit voor fondue. Die is niet alleen makkelijk om klaar te maken, ze zorgt ook voor gezelligheid, van de hoofdschotel tot het dessert.

Kaasfondue

Of de kaas nu uit de Savoie of uit Freiburg komt, van Franse, Zwitserse of zelfs Ierse origine is, tot groot genoegen van onze smaakpapillen is er voor elk wat wils. Vraag raad aan uw kaasboer, hij zal u graag helpen bij het kiezen van uw kazen.

(6 personen)

1 teentje look, 600 ml wijn uit de Savoie, 3 eetlepels maïszetmeel (Maïzena), 375 g Comtékaas (Franche-Comté), 375 g Appenzeller (Zwitserland), 225 g Beaufort (Savoie), 1 mespunt sodiumbicarbonaat, 1 koffielepel zachte mosterd, 1 scheutje citroensap, 2 eetlepels kirsch, peper van de molen.

1. Wrijf de fonduepan in met een teentje look vooraleer er de wijn in te gieten en het maïszetmeel. Warm op maar laat de fondue niet koken.

2. Voeg beetje bij beetje de kaas toe die u vooraf hebt geraspt. Meng goed met een garde tot de fondue mooi smeuïg is.

3. Voeg een mespunt sodiumbicarbonaat, 1 koffielepel zachte mosterd en 1 scheutje citroensap toe.

4. Ga door met mengen met de garde en voeg de kirsch toe. Breng op smaak met peper. Zet de fonduepan op het fonduestel.

5. Zet de vlam lager naarmate de kaas in de fonduepan vermindert. De gegratineerde korst op de bodem is erg gegeerd, laat haar dus niet aanbranden.

GOED OM TE WETEN

Als de fondue op is, gooi dan de goudgele korst op de bodem van de pan niet weg, want die smaakt goddelijk. Die korst wordt ook wel ‘la religieuse’ genoemd, naar de kloosterzusters die in het begin van de 20ste eeuw aan de families bij wie ze op bezoek gingen, vroegen om de keukenrestjes en dus ook de kaaskorsten voor hen opzij te houden. Die korsten gebruikten ze dan voor hun gratins. Die smaakten zo lekker dat mensen de korst van de kaasfondue zelf gingen opeten. De religieuse komt makkelijker los van de bodem van de pan wanneer u er eigeel aan toevoegt. Schraap ze voorzichtig van de bodem en wacht nog een minuutje tot ze helemaal knapperig is.

BIJ DE FONDUE

Kaasfondue wordt traditioneel met oudbakken brood gegeten maar u kunt er ook gestoomde groenten bij serveren: zwarte truffelaardappelen, kleine roosjes Romanescokool, wortelen, prei, venkel...

ZO KAN HET OOK

Voor een Normandische fondue, vervangt u de wijn door 600 ml cider uit Normandië en gebruikt u calvados in plaats van kirsch.

Ontvangt u vrienden die geen alcohol drinken? Vervang de wijn dan door appelsap.

Kaas en bier gaan erg goed samen. Ga voor een Ierse fondue met oude cheddar en Guinness.

En waarom niet eens een Belgische fondue proberen op basis van Maredsous of Chimay en blauwe Chimay?

Françoise Plume – Foto’s: Imageglobe

Lusten uw genodigden geen kaas, dan kunt u een klassieke vleesfondue serveren of een orginele variant uit de Elzas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content