Flip: de videocamera voor dummy’s

U had gezworen dat u nooit een digitale camera zou kopen wegens te ingewikkeld, te duur, te lomp? Zeg nooit nooit! De prijzen dalen, de modellen worden voortdurend eenvoudiger. En nu is er ook nog de Flip!

Op de traditionele markt van de camcorders variëren de prijzen van euro350 tot euro1000. In ruil voor dat geld krijgt u een volwaardige en handige camera waarmee u opnamen maakt die u zonder blozen in familiekring kunt tonen. Maar neem voor u koopt, even onze checklist door.

Welk opslagmedium?

De Mini DV-cassette is de concurrentieslag tegen de vaste schijf en de dvd aan het verliezen en wordt zeldzaam.

Vooral de camcorders met vaste schijf hebben de wind in de zeilen. Een vaste schijf vergemakkelijkt de transfer van de bestanden naar de pc, die wel zelf voldoende vrije ruimte moet hebben. Camcorders met sd-kaart zijn dan weer interessant omdat hun video rechtstreeks afgespeeld kan worden op een hd-televisie, een pc of een digitaal videolijstje.

HD of geen hd?

High-definition is indrukwekkend maar duur. En als u graag monteert, moet u weten dat niet alle software met hd omkan. Het is ook mogelijk dat de software wel hd kan openen, maar alleen sd (standaard definitie) exporteert. Informeer ernaar!

Als u een hd-televisie hebt, kan het interessant zijn op formaat 16/9 te filmen. De sensor kan van het type 16/9 of 4/3 zijn, maar in het tweede geval wordt slechts een deel van de ccd-sensor gebruikt.

Welke pc?

Als u met video werkt, hebt u een krachtige pc nodig die de bestanden snel kan verwerken. Een usb 2.0-poort is het absolute minimum. Een snelle Firewire-poort (1394) is beter.

Schermgrootte versus autonomie

Een groot scherm is geen noodzaak. Hoe groter het scherm, hoe meer stroom het verbruikt. Geef de voorkeur aan een camera met een alternatieve zoeker, en uw camcorder hoort minstens een uur mee te gaan.

Zoomlens

Net als bij de fototoestellen moet u een onderscheid maken tussen een optische zoom (die het beeld echt vergroot) en een digitale zoom (die de pixels vergroot en de scherpte vermindert). Een 10x optische volstaat.

Stabilisator

Het probleem van lichte camera’s is dat ze makkelijk beven in de hand. Een optische stabilisator is dus geen luxe. Het is een mechanisme dat de bewegingen compenseert.

Waar zit de microfoon?

Een trucje: een microfoon aan de voorzijde van de camera is meestal beter dan eentje bovenop. Er bestaan zelfs microfoons die de stem van het onderwerp versterken als u inzoomt.

Foto naast video?

Een videocamera kan foto’s maken maar de reële resolutie is vaak laag en de beeldkwaliteit zelden te vergelijken met die van een echt fototoestel.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content