De bloemknoppen van de Oost-Indische kers zijn een prima alternatief voor kappertjes. © FOTO GETTY IMAGES

Fleurig en lekker

Eetbare bloemen ogen niet alleen mooi in je bord, ze zijn ook lekker en voedzaam. Deze vier soorten haal je zonder moeite uit je eigen tuin.

Eetbare bloemen zijn al lang een trend, ook topchefs blijven ze gebruiken. Niet alleen omdat hun kleur zo mooi staat in een bord of schotel, maar ook omdat ze interessante smaaktoetsen op je tong toveren en voedzaam zijn. Viooltjes bijvoorbeeld bevatten drie keer meer vitamine C dan sinaasappels. Zo’n 250 verschillende sierbloemen zijn eetbaar. De volgende vier soorten zijn alvast een aanwinst voor je tuin én je keuken.

PRIMULA

Alles aan de voorjaarssleutelbloem of primula is eetbaar, zowel in warme als koude bereidingen. Deze vroege lentebloeier is van oorsprong een bosbloem en gedijt het best in halfschaduw, in vochtige, koele en goed afgewaterde grond. Eens geplant, zaait ze zichzelf jaar na jaar uit zonder te gaan woekeren.

OOST-INDISCHE KERS

Deze vrolijke klimplant met fraaie blaadjes en felgekleurde bloempjes is zonder meer een must. Ze doet denken aan de boerentuinen van vroeger en is goede maatjes met elke moestuin en met rozenstruiken. De eetbare bloemen hebben een rinse smaak en de bloemknoppen kan je opleggen in azijn als alternatief voor kappertjes. Deze eenjarige soort kan je half april uitzaaien of als kant-en-klaar plantje in mei in de grond stoppen, waarna het snel gaat groeien.

BERNAGIE

Deze soort met donzige blaadjes en azuurblauwe, stervormige bloempjes leent zich perfect tot een wat wildere tuin. Fijnproevers zullen blij zijn met de zacht knapperige beet van de jonge blaadjes en met de oestersmaak van de bloemen. Officieel is dit een eenjarige plant, maar in de praktijk moet je ze maar een keer zaaien of planten, want ze duiken elk jaar spontaan weer op. Bernagie wortelt diep in liefst rijke grond en in volle zon.

TAGETE

Deze welbekende, eenjarige vintagesoort met zeer lange bloei, is niet alleen goed gezelschap tussen de groenten in de moestuin. De bloempjes doen het ook prima in salades, met hun smaak die wat doet denken aan passievruchten. Je kan ze best zaaien of planten in een lichte, maar toch voedzame grond in de zon. Afrikaantjes – zo worden tagetes ook genoemd – bloeien nog langer als je ze bij droog weer water geeft en geregeld de verwelkte bloemen wegplukt.

EN VERDER

Ook viooltjes, goudsbloemen en madeliefjes zijn eetbaar, net als de bloemen van de cannaplant en de stokroos. Denk verder aan de vaak mooie bloempjes van groenteplanten – prei, selder, wortel, courgette, ui... – en van kruidensoorten zoals tijm, bieslook en rozemarijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content