© FOTO GETTY IMAGES

Flamboyante heesters

Vurige bomen en heesters zijn ideale kleurscheppers in de winter. Koraalrood, fluo-oranje, en waarom niet, hagelwit.

Niet enkel winterbloeiers zorgen voor kleur, ook bomen en struiken kunnen zich tot een kunstwerk van vurige tinten en mooie lijnen ontpoppen in de laaghangende zon of bij vroege ochtendnevel.

DONKERROOD TOT ORANJE

Absolute toppers in deze kleuren zijn de witte kornoelje-variëteiten (Cornus alba). Zoals de Bâton rouge, die zich in de winter met donkerrode takken tooit. Of de Cornus sanguinea, waarvan de takken kopergeel tot oranje kleuren. Maar de lieveling blijft de Winter Beauty, die vanaf de bladval in een vurige, fluo oranje struik verandert. Hij komt het best tot zijn recht als hij alleen staat, in een kleine groep of aangeplant als haag.

FELGROENE BLIKVANGER

De ranonkelstruik (Kerria japonica) is niet enkel in de lente – met zijn kleine, felgele bloemen – en in de zomer – met zijn lichtgroene blaadjes – een blikvanger. Door zijn felgroene, gebogen takken en zijn ronde vorm, weet hij ook in de winter te verleiden.

KORAALRODE VERLEIDER

Voor wie van rood houdt, is de Japanse esdoorn (Acer palmatum Sango kaku) een must. Vooral wanneer zijn twijgen na de bladval koraalrood kleuren. Hij oogt niet alleen decoratief in de tuin, door zijn dwerggroei misstaat hij evenmin in een pot op het terras.

De esdoornvariëteit Red Flamingo of slangenesdoorn heeft in de lente roze blaadjes met groene stippen. In de herfst kleuren die blaadjes oranje, maar het boompje zorgt pas echt voor spektakel in de winter, wanneer de naakte twijgen rood-witte strepen krijgen.

ROODBRUIN LICHTSPEL

De Tibetaanse sierkers (Prunus serrula) is ongeveer even groot als haar Japanse naamgenoot, maar moet het niet zo zeer van haar bescheiden bloempjes hebben, dan wel van haar afbladderende winterschors. Het glanzende roodbruin, met hier en daar wat karamel, is een van de mooiste kleurbrengers in de wintertuin. Bij het afbladderen speelt de schors een driedimensionaal lichtspel door het contrast tussen de oude en de nieuwe bast, zeker in de winterzon. Waag het echter niet om de oude schors te verwijderen. De kans bestaat dat je dan het spinthout mee afrukt dat het sap naar de bladeren brengt.

STRALEND WIT

De witte Himalayaberk (Betula utilis jacquemontii) is een stuk groter, maar mag niet ontbreken. Zoals alle berken heeft ook deze soort een mooie schors, maar die is opvallender dan die van de gewone berk. De vrijwel egale, hagelwitte kleur, zonder vlekken, doet deze berk volop stralen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content