Facebookfoto’s afdrukken

Waarom zou je Facebookfoto’s afdrukken?

Leuke foto’s worden almaar minder geprint en dus minder vaak gedeeld in klassieke zin. Facebookfoto’s geven doorgaans goed weer waar je recent mee bezig was én op Facebook staan ook foto’s waar je zelf op staat, maar die je niet zelf hebt gemaakt. Ze downloaden en/of printen is dan de enige manier om er altijd over te beschikken.

Wat kan je afdrukken?

In principe kan je elke foto afdrukken die je op Facebook ziet: je klikt op de foto, gaat onderaan naar ‘Opties’ en download hem. Daarna kan je hem zelf printen of laten afdrukken.

Wat kan je rechtstreeks van Facebook afdrukken?

Er zijn websites die je foto’s op Facebook ophalen en afdrukken, eventueel meteen verwerken in een fotoboek. Maar de mogelijkheden zijn beperkt. Ze laden enkel foto’s uit je eigen Facebookalbums op: foto’s die je zelf hebt geüpload en al dan niet in een album geplaatst (onder ‘Tijdlijnfoto’s’, ‘iPhoto Photos’ of ‘iOS Photos’). Foto’s die onder ‘Foto’s met jou’ vallen, moet je dus toch weer eerst downloaden en dan printen of naar een printservice sturen.

Kan je niet beter originele foto’s printen in plaats van via Facebook te werken?

In principe wel. Originele foto’s zijn van een hogere resolutie dan die op je Facebook-pagina (zelfs als je ‘Hoge kwaliteit’ hebt aangevinkt). Bovendien blijkt rechtstreeks van Facebook afdrukken en fotoboeken maken, toch iets duurder. Maar als je geen prints in groot formaat nodig hebt, gaat het via Facebook vaak een pak sneller, alleen al omdat je de betere beelden al eens hebt geselecteerd. Verder is het ook een oplossing als de originele beelden (bv. door een computercrash) verloren zijn gegaan of onvindbaar zijn.

Volstaat de resolutie van Facebookfoto’s?

Hangt er van af. Wil je Facebookfoto’s van voor september 2010 printen, weet dan dat een formaat groter dan 8 x 10cm niet haalbaar is. Dat volstaat voor – bijvoorbeeld – de foto’s in polaroidformaat van Polabora.com. Nadien resizede Facebook je foto’s minder drastisch en zijn grotere afdrukken mogelijk. Zeker als je je foto’s hebt opgeladen in de hoogst mogelijke resolutie, door vlak voor je op ‘Foto’s plaatsen’ drukt, het vakje naast ‘Hoge kwaliteit’ (linksonder) aan te vinken.

Hoe weet je hoe groot je een Facebookfoto kan afdrukken?

Kijk bij de eigenschappen van je foto hoeveel pixels hij in de breedte en hoogte heeft. Deel beide pixelwaarden door 118 en je weet hoeveel cm je afdruk mag meten.

Welke mogelijkheden bieden fotoboeken die je vanuit Facebook aanmaakt?

Sites als Mysocialbook.com en Fotofabriek.nl bieden speciale Facebookfotoboeken aan, die je foto’s en commentaar in een luchtige layout stoppen en een mooie weergave zijn van wat er op je Facebookprofiel gebeurt. Je stelt zelf een datumbereik in, waarop het boek automatisch wordt opgemaakt met foto’s, commentaren, gegevens en statistieken die het programma uit je Facebookprofiel ophaalt. Voor je het boek bestelt, kan je nog foto’s of statusupdates wissen.

ARIANE DE BORGER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content