Extra

cover Extra

Lees nr. 01 | 22 april 2021

Web weergave

Het aantal Belgische e-bikemerken stijgt. De gevestigde fietsproducenten bouwden allemaal een elektrisch assortiment uit. Jonge ondernemers zien brood in de grote vraag en komen met nieuwe, trendy merken op de markt. Wat maakt de Belgische e-bike speciaal?

SOORTEN

Twijfel niet over de uitspraak: BZen is 'be zen'. De urban e-bike met Belgische roots draagt zijn filosofie in de merknaam: wees zen, laat de stress achter je en vind een nieuwe balans.

PROEFRIT

De Qwic Premium i MN7+Belt heeft een luxe uitstraling en een wat braaf voorkomen. Maar als je wilt, kun je er lekker mee door de stad scheuren. Kilometers afleggen is op deze fiets een feest.

PROEFRIT

Belgen zetten er graag vaart achter. Speedpedelecs, snelle e-bikes waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen, zijn dan ook mee gangmaker van de mobiliteitsrevolutie die sinds de pandemie niet meer te stoppen is. Een op de drie verkochte speedpedelecs in ons land is een Stromer, samen goed voor 4061 geregistreerde bikes in 2020.

PROEFRIT

Ook Canyon Bicycles, de huisleverancier van wielerkampioen Mathieu van der Poel, gaat overstag voor de elektrische fiets.

PROEFRIT

Tien jaar geleden verrasten Daan van Renselaar en Wilco van de Kamp, de oprichters van het Nederlandse Stella, met de beste elektrische fietsen voor de laagste prijs en een vloeiend aan-huis-concept. Sinds alweer ruim een jaar is Stella Bikes ook in België een feit.

PROEFRIT

De compacte Shimano-motor is volledig geruisloos, de actieradius is groot en de zithouding ontspannen. Neem wat snacks mee en neem nog een extra lusje, want de MERIDA eSPRESSO 500 vreet kilometers.

PROEFRIT

Sportjournalist Jurgen Groenwals testte al heel wat elektrische mountainbikes.

GEBRUIKER 2

Goed verzekerd is zorgeloos elektrisch fietsen. Welke verzekeringen ben je verplicht te nemen? Hoeveel kost een verzekering tegen diefstal en schade?

PERSONAL FINANCE

Alle fietsen, met al hun verschillende snelheden, veilig en vlot de weg op houden, vereist een sterk fietsbeleid. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (Open VLD): 'We hebben nog nooit zoveel geïnvesteerd in de fiets.'

BELEID

Limburg pionierde al toen de provincie in 1995 de eerste routes in het fietsroutenetwerk voorstelde. Intussen is heel Vlaanderen vertrouwd met het eenvoudige, maar geniale concept van fietsen tussen knooppunten. Vandaag zet het 'fietsparadijs' nog steeds de maat op het vlak van innovatie in fietstoerisme en -technologie.

EN ROUTE

Milaan-Rome in een week tijd, dat is 710 kilometer en dwars door de Apennijnen. Dat fiets je niet zomaar. Maar met een speedpedelec ga je lachend de bergen over.

EN ROUTE