Exotisch fruit: zon op uw tong!

Carambolevrucht (1)

Afkomstig uit Indië en Azië, groeit deze vrucht vandaag in tropische landen. Ze is makkelijk te bereiden: het zachte, sappige vlees past zowel bij zoute als bij gesuikerde bereidingen. Doorgesneden in de breedte, gelijkt ze op een doorzichtige, vijfpuntige ster, vandaar haar Engelse naam ‘starfruit’. Een kunstwerkje om in te bijten!

Goed kiezen Bij aankoop moet de carambolevrucht glad zijn en glanzen. Laat ze rijpen op kamertemperatuur. De vrucht is rijp wanneer ze donkergeel wordt en de randen van de blaadjes lichtjes bruin. Dan kunt u ze binnen de twee dagen eten, of ze nog twee weken in de koelkast bewaren.

Bereiding Rauw of gekookt, met of zonder de schil, gesuikerd of gezouten.

Kwaliteiten Rijk aan vitamine C, vitamine A en kalium.

Ideetjes n In vinaigrette, confituur, gelei, chutney, sorbet en zelfs in fruit- en groentensap!

n Natuur, met een mespuntje zout, een lepeltje honing, in een fruitsla...

n Kan opgediend worden bij vis en zeevruchten maar ook bij vlees.

Granaatappel (2)

Deze rode vrucht, met de grootte van een appel, groeit in het Middellandse Zeegebied. Ze zit vol zaadjes en is prachtig en doorschijnend rood. Onweerstaanbaar... al zijn alleen de graantjes eetbaar.

Goed kiezen Kies eerder een grote vrucht uit dan een kleine, ze zal vleziger en zachter zijn. Het vel moet glad en glanzend zijn, zonder bruine vlekken. De granaatappel is rijp als het vel donkerder wordt.

Bereiding Snijd de vrucht in tweeën en haal de zaadjes eruit met behulp van een lepel. Heerlijk met een klein beetje suiker en wat citroensap!

Kwaliteiten Rijk aan vitamine C (20 mg/100 g!), aan vitamine B, kalium, fosfor, en oligo-elementen (ijzer, zink, mangaan, koper).

Ideetjes n Maal de zaadjes in de keukenrobot fijn en gebruik het sap voor sorbets, coulis,... en om een échte ‘grenadine’ te maken, die niets te zien heeft met de grenadinesiropen uit de handel waarin geen spoortje granaatappel te vinden is!

n De glinstering van de rode zaadjes is ideaal om uw taarten en fruitsalades te versieren.

n Een mooi dessert in een handomdraai: bereid aparte bordjes met plattekaas en versier het dessertje met granaatappelzaadjes.

Lampionplant (3)

In Centraal-Amerika, van waar hij afkomstig is, wordt deze lampionplant ook ‘liefde in een hokje’ genoemd! De vrucht presenteert zich in de vorm van een kleine, fel-oranje bes, verborgen in een delicaat, vliezig omhulsel dat op een Chinees lantaarntje lijkt.

Goed kiezen Kies geen vruchten met gescheurde schil, maar gave exemplaren. Bij rijpheid, wordt de schil bruin en begint ze op papier te gelijken. Let op, deze vrucht kan giftig zijn als ze niet rijp is.

Bereiding Wordt zowel rauw als gekookt, gezouten als gesuikerd gegeten.

Kwaliteiten Zeer rijk aan vitamine C en bètacaroteen.

Ideetjes n Scheur de schil open en draai ze voorzichtig tot achter de bes, om uw tafels en fruitcoupes te versieren.

n Voor de echte snoepers, doop de bes in een chocoladefondue.

n En waarom niet in een confituur, gecombineerd met sinasappel? Heerlijk!

Mango (4)

Deze vrucht is afkomstig uit Indonesië en Maleisië. Onder haar donkerpaarse schil verbergt ze sappig en gesuikerd wit vlees, opgedeeld in partjes.

Goed kiezen Neem een vrucht die meegeeft onder de vingers en die van rood tot paars kleurt. U zult een te rijpe mango herkennen aan de hardere schil.

Pas op! Deze vrucht is teer. Ondanks de dikke schil kan ze niet tegen een stootje. Kan twee of drie dagen op kamertemperatuur, of een week in de koelkast worden bewaard.

Bereiding Wordt rauw gegeten. De schil is niet eetbaar. Snijd met een mes de schil in (niet het vlees) en verwijder ze met de hand, zoals een sinaasappel, of een lepel.

Kwaliteiten Rijk aan kalium en magnesium.

Ideetjes n Een of twee mango’s volstaan om een fruitsla te maken waarmee u al uw gasten gegarandeerd gelukkig maakt.

n Gebruik mango’s ook in sorbets, ijs en confituur.

Pitahaya (5)

Deze gele of felrose vrucht uit Zuid-Amerika groeit zowaar aan een cactus! Ze wordt ook de ‘vrucht van de draak’ genoemd, zonder twijfel omwille van zijn lichtjes bedreigende uitzicht... Het geschubde vel beschermt het witte of rode, sappige maar delicate vlees dat net als een kiwi vol kleine zwarte zaadjes zit.

Goed kiezen Kies stevige, zware, gekleurde vruchten. Een te rijpe pitahaya verliest haar sappigheid en verlept. Ze is vrij sterk en bewaart verschillende dagen.

Bereiding Snijd de pitahaya in tweeën en eet ze vers, met een klein lepeltje.

Kwaliteiten Rijk aan vitamines, vezels, ijzer, fosfor, calcium. Het natuurlijke vet dat zich in de graantjes bevindt, heeft laxerende eigenschappen...

Ideetjes n Voor een fris dessert: koel de vruchten om hun smaak te verhogen en besprenkel ze met citroensap.

n Ook te gebruiken in originele sorbets.

Passievrucht (6)

De passievrucht is in de 17de eeuw uit Brazilië in Europa gearriveerd. De naam is veel braver dan u vermoedt: de jezuïeten-missionarissen verwezen ermee naar het passieverhaal, het lijdensverhaal van Christus! De vrucht is groot als een ei en bergt tal van donkere graantjes in geparfumeerd vlees dat op gelatine lijkt.

Goed kiezen De vrucht moet soepel aanvoelen en mag geen vlekken vertonen. Ze is rijp zodra de gladde huid rimpelt.

Bereiding Snijd de vrucht in tweeën en lepel ze uit.

Kwaliteiten Rijk aan vezels, mineralen (kalium, magnesium, ijzer) en vitamine C.

Ideetjes n Gebruik ze in ijs, sorbet, pudding...

n Voor een soep van exotisch fruit, mengt u ze met mango, sinaasappel, kiwi en enkele blaadjes munt. n

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content